Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερχεται επισιτιστική κρίση;

  • Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η άνοδος της τιμής του σίτου στις διεθνείς αγορές, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία που πυροδότησε κύμα κερδοσκοπικών κινήσεων

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η άνοδος της τιμής του σίτου στις διεθνείς αγορές, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία που πυροδότησε κύμα κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές λιανικής των σχετικών προϊόντων.
Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο η προθεσμιακή τιμή του σιταριού για παράδοση τον επόμενο μήνα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις 9 Ιουνίου και μετά, καθώς η χειρότερη ξηρασία που έχει γνωρίσει ποτέ η Ρωσία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου παγκοσμίως, κατέστρεψε τις σοδειές.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού και σιτάλευρου από τις 15 Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με αναδρομική ισχύ και για τα συμβόλαια που είχαν ήδη υπογραφεί.
Η είδηση πυροδότησε μαζικές αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του σίτου στο CBOT για παράδοση τον Σεπτέμβριο να ενισχυθεί κατά 5,15% την Παρασκευή, στα 8,26 δολάρια/τόνο, σε νέο υψηλό 23 μηνών. Σε επίπεδο εβδομάδος, η τιμή υπολογίζεται ότι θα καταγράψει άνοδο 25%.
Ομως, το ράλι της τιμής του σίτου δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ. Αντιθέτως, όπως δήλωσε o Μπομπ Γιανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του American Farm Bureau Federation, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη κατά 12%, αφού η ρωσική απαγόρευση οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για την αμερικανική παραγωγή.
"Το γεγονός αυτό θα προκαλεί αναταραχέςστις αγορές για αρκετούς μήνες", ανέφερε ο κ. Γιανγκ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, αφού, όπως είπε, "η πλειοψηφία πίστευε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τα κρατικά αποθέματα για να συνεχίσει τις εξαγωγές της", αντί να ρισκάρει να χάσει τη φήμη της ως αξιόπιστος προμηθευτής και, κατά συνέπεια, μερίδιο της αγοράς.
Το γεγονός είναι, πάντως, ότι ο καύσωνας στη Ρωσία, η ξηρασία στο Καζακστάν, στην Ουκρανία και στην Ε.Ε. και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στον Καναδά «κατατρώγουν» τα αποθέματα δημητριακών στον κόσμο και εξωθούν στα ύψη και τις τιμές του ρυζιού, της σόγιας και του καλαμποκιού, προκαλώντας ευρύτατη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ήταν ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΙ οι ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ πρόγονοί μας που δίδασκαν για ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΤΣΙΚΙΑ, τα οποία δεν έχουν ανάγκη από τη γεωργία και τους ΦΟΝΙΑΔΕΣ γεωργούς Κάιν, που ζουν με τον καθημερινό τρόμο χαλαζιού-ακρίδων-πλημμυρών-ξηρασίας-ασθενειών...
    Να δούμε πότε θα ανοίξουν συζητήσεις στη χώρα που ΥΜΝΗΣΕ επί ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ την αιγοΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, και όπου οι γενίτσαροι βαφτίσαν τα κατσικάκια του Πάνα, "διαβόλους', που μαζικά κατέσφαξε ο Μεταξάς και οι ευρωλιγούρηδες μιμητές του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]