Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρχεται «τεχνική κρίση» στις τράπεζες για να συγχωνευθούν

  • Τα νέα stress tests της ΤτΕ ίσως είναι αυστηρότερα...

Την εκτίμηση ότι τα stress tests που θα υλοποιήσει η ΤτΕ θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με τα stress tests της αρμόδιας επιτροπής που διενήργησε τα πανευρωπαϊκά stress tests, διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη.
Σημειώνεται ότι με βάση τα stress tests που ανακοινώθηκαν οι τράπεζες πλην της ΑΤΕ τα πέρασαν ωστόσο γεννάται κεφαλαιακό ζήτημα για όλες αν αφαιρεθούν τα κεφάλαια που προήλθαν από αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.
Με βάση τραπεζικά στελέχη τα νέα stress tests που θα διενεργήσει η ΤτΕ πρέπει να είναι αυστηρότερα καθώς δεν θα έχουν νόημα αν καταλήξουν στα ίδια συμπεράσματα.
Αν η ΤτΕ καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα τότε δεν καθίσταται κατανοητό γιατί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν;
Τα νέα stress tests σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος πρέπει να είναι μια καλή αφορμή για τεχνική κρίση ώστε οι τράπεζες να καταφύγουν ή σε συγχωνεύσεις ή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή σε αυξήσεις κεφαλαίου ή σε συμμαχίες με ξένες τράπεζες.
Το πρώτο tests ήταν τα ευρωπαϊκά stress tests τα οποία πέρασαν οι τράπεζες αλλά ουσιαστικά το ερωτηματικό της κεφαλαιακής επάρκειας παρέμεινε.
Το βασικό ζητούμενο για τις τράπεζες είναι τα προβληματικά δάνεια και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα stress tests να έχουν άλλες σκοπιμότητες.
Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, να υλοποιήσουν deals μεταξύ τους ή με ξένες τράπεζες ή να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα τραπεζικά στελέχη ουσιαστικά τι περιμένουν, αυστηρότερα stress tests τα οποία θα υλοποιηθούν τον Οκτώβριο και με αφορμή αυτά αναμένεται να πυροδοτηθούν εξελίξεις.
Πάντως για την ΤτΕ τα stress tests του Οκτωβρίου δεν θα είναι τα πρώτα του 2010 αλλά τα δεύτερα.
Όπως η ίδια η ΤτΕ με καθυστέρηση ανακοίνωσε με στόχο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests που διενεργήθηκαν πανευρωπαϊκά η ΤτΕ πραγματοποίησε με μυστικότητα καθώς δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας stress tests, ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Η ΤτΕ αποκάλυψε μετά από 4-5 μήνες ότι το 2010, και πριν από τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής αντίστοιχης άσκησης, η Τράπεζα της Ελλάδος διενήργησε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) έχοντας ως βάση τα στοιχεία των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος για το 2009. Οι ασκήσεις αφορούσαν την περίοδο 2010-2013 και από αυτές προέκυψε ότι, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, το υφιστάμενο επίπεδο υπερβάλλοντος κεφαλαίου κρίνεται επαρκές. Ως υπερβάλλον κεφάλαιο νοείται αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση του 8% του κατώτατου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Έτσι εξηγείται γιατί οι τράπεζες, επισήμαιναν ότι με βάση την ΤτΕ λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία στα stress tests και για τον λόγο αυτό υπήρχε μεγάλη σιγουριά στις διοικήσεις για την έκβαση των αποτελεσμάτων.
Το βασικό πρόβλημα για τις τράπεζες πέραν από τα ομόλογα παραμένει ο πιστωτικός κίνδυνος.
Με βάση τα στοιχεία Μαρτίου 2010 το NPLs διαμορφώθηκε στο 8,2%, στα στεγαστικά 8,2%, στα καταναλωτικά 14,7% και στα επιχειρηματικά 7%.
Ο πιστωτικός κίνδυνος από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια για το 2010 προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί υψηλός, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και η αναμενόμενη άνοδος της ανεργίας αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές
τους υποχρεώσεις.
Ο πιστωτικός κίνδυνος συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι
στην Αναδυόμενη Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους στις χώρες αυτές αφορά την παροχή δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]