Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαζική έξοδος των εκπαιδευτικών

  • «Συναγερμός» στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διδακτικό προσωπικό
«Ρεκόρ» αιτήσεων συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς καταγράφεται φέτος, λόγω των ανατροπών που επιφέρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Την? πόρτα της εξόδου ανοίγουν φέτος συνολικά 11.466 δάσκαλοι και καθηγητές, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 4.355. Στο υπουργείο Παιδείας έχει σημάνει «συναγερμός» προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διδακτικό προσωπικό τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών των ομοσπονδιών δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), μπορεί να ανέλθουν σε 22.000 και στις δύο βαθμίδες.

Κύμα φυγής
Τα στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, που γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για «κύμα φυγής». Φέτος, οι αιτήσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930 και στη δευτεροβάθμια σε 7.536. Πέρυσι, ήταν 1.745 στην πρωτοβάθμια και 2.610 στη δευτεροβάθμια. Ο τριπλασιασμός του αριθμού των εκπαιδευτικών που οδηγούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση σε συνδυασμό με τη μείωση, κατά 50% φέτος, των διορισμών κάνουν τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να μιλούν για εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία τη νέα χρονιά.
Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή έναρξη (στις 13 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε) του σχολικού έτους.
«Κόντρα στις δυσκολίες, το υπουργείο Παιδείας έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες συγκεκριμένο σχέδιο, έτσι ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις τον Σεπτέμβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Οπως εξήγησε, το σχέδιο του υπουργείου για την κάλυψη των κενών έχει 4 άξονες:
  1. Δραστική περικοπή αποσπάσεων: Στις τάξεις θα επιστρέψουν περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες οργανισμών ή σε σχολεία του εξωτερικού.
  2. Ορθολογική κατανομή εκπαιδευτικού: Από φέτος, οι περιφερειακοί διευθυντές της χώρας έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε άλλο στον ίδιο ή σε διπλανό κενό. Στόχος είναι η κατανομή του προσωπικού να γίνει κατά τρόπο ορθολογικό.
  3. Διορισμοί σε πραγματικά κενά: Μπορεί οι διορισμοί φέτος να είναι μειωμένοι, όμως -όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας- θα αφορούν εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις. «Δεν διορίζουμε γενικώς και αορίστως όπως γινόταν, αλλά εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά κενά», επισήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
  4. Προσλήψεις αναπληρωτών: Μετά τους διορισμούς, θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εγκριθεί πιστώσεις για την πρόσληψη 11.000 αναπληρωτών.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για τα σχολεία που ανοίγουν σε μερικές μέρες και εσείς κυρία Διαμαντοπούλου συνεχίζετε να κρατάτε τόσους και τόσους εκπαιδευτικούς σε άχρηστες αποσπάσεις στο εξωτερικό;

    Καλά κυρία Διαμαντοπούλου, δεν έχετε συναίσθηση της κατάστασης και των ελλείψεων στα σχολεία μας που θα έχουν φέτος τους μισούς καθηγητές και διατηρείτε σε ισχύ την Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων/ Διεύθυνσης ΠΟΔΕ/ Τμήμα Β’ υπ’ αριθ. Φ.821/ 3531 Π/ 117459 /Ζ1 της 7.11.2006; Ξέρετε τι αποσπάσεις προβλέπει, μόνο για δύο υπερατλαντικές κατηγορίες αποσπάσεων εκπαιδευτικών;

    Διαβάζω: Βενεζουέλα: Δάσκαλοι, ιερείς-δάσκαλοι, ιερείς-φιλόλογοι, ιερείς-θεολόγοι.

    Μα είσαστε με τα σωστά σας; Ελληνικά Σχολεία δεν υπάρχουν στη Βενεζουέλα και εσείς στέλνετε δάσκαλους και φιλόλογους, για να διδάξουν που; Για να είναι οι ξέγνοιαστοι καβαλάρηδες; Υπάρχει μια εκκλησία, τον παπά τον στέλνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μην ανακατεύεστε πλέον στα της εκκλησίας κυρία Διαμαντοπούλου, τώρα που μας έχετε παραδώσει στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν μας περισσεύει ούτε ένα Ευρώ και σκέφτεστε να μας διπλασιάσετε και τον ΦΠΑ.

    Διαβάζω: Βραζιλία: Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, φιλόλογοι, θεολόγοι, ιερείς-δάσκαλοι, ιερείς-φιλόλογοι, ιερείς-θεολόγοι.

    Τα ίδια κυρία Διαμαντοπούλου; Υπάρχει ένα σχολείο στο Σάο Πάολο, το μοναδικό στη Βραζιλία, ο Θεός να το κάνει ελληνικό και κανένας μαθητής του ποτέ δεν έχει καταφέρει να μιλήσει ελληνικά, παρά μόνο διαβάζοντας και τραυλίζοντας από ένα ποιηματάκι στην Εθνική Εορτή. Δεν χρειάζεται να στέλνετε τόσους φιλόλογους για το τίποτα. Ακόμα και σ’ αυτό το Σχολείο, που ορισμένοι το λένε ελληνικό κανένας ποτέ δεν έχει μιλήσει ελληνικά. Οι μαθητές του σκοτώνονται να διαβάσουν ό,τι θα χρειαστούν για να μπούν στο Πανεπιστήμιο και κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει ελληνικά, πολύ δε περισσότερο οι γονείς τους που έχουν συνάψει μικτούς γάμους και μιλάνε στα σπίτια τους μόνο πορτογαλικά.

    Σ’ αυτές τις χώρες δώστε δυο τρία κατοστάρικα σε έναν ομογενή δάσκαλο να διδάξει ελληνικά και θα σας φιλάει τα χέρια. Μη στέλνετε από την Ελλάδα με απόσπαση εκπαιδευτικούς που τους έχουμε ανάγκη εδώ στη χώρα μας.

    Και επί τέλους, πάρετε πίσω στην Ελλάδα τον Μανώλογλου. Είναι φιλόλογος μέσης εκπαίδευσης, οκτώ χρόνια τώρα αποσπασμένος στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και διδάσκει Ελληνικά στο εκεί Πανεπιστήμιο. Ήταν ο εκλεκτός του Πέτρου Ευθυμίου, του υπουργού Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αρκετά πλέον! Μην προκαλείτε. Φέρετε πίσω τον Μανώλογλου. Ανακαλέστε την απόσπαση του Μανώλογλου!

    Δεν έχουμε να πληρώνουμε τα επιμίσθια των εκπαιδευτικών μας σε άχρηστες αποσπάσεις στο εξωτερικό. Καταλάβετέ το κυρία Διαμαντοπούλου, θέλουμε δασκάλους και καθηγητές εδώ στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]