Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκέφτονται προείσπραξη εσόδων του 2011 για να καλύψουν ανάγκες του 2010;

  • ΦΠΑ: Νωρίτερα η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών στο 23% - Προείσπραξη εσόδων μελετά η κυβέρνηση

Επίσπευση του μέτρου της μετάταξης των προϊόντων από τον χαμηλό 11% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, προείσπραξη φορολογικών εσόδων, αλλά και νέα περαίωση είναι τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για να περιορίσει την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία που ξεπερνά τα 2,6 δις. ευρώ στο επτάμηνο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν θορυβηθεί με την απόκλιση που σημειώνουν τα δημόσια έσοδα που αποτέλεσε και ένα σημείο για το οποίο ανησύχησε ιδιαίτερα η τρόικα στον πρόσφατο έλεγχο που έκανε για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.
Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα έσοδα υστερούν σημαντικά σχετικά με τους στόχους που έχουν τεθεί πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση για διορθωτικές κινήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου ετοιμάζουν ένα κείμενο εισηγήσεων που σύντομα θα παραδώσουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα εναλλακτικά σχέδια για την ενδυνάμωση των φορολογικών εσόδων.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ και την μετάταξη του 30% των προϊόντων από τον χαμηλό 11% στον υψηλό συντελεστή 23% στο υπουργείο Οικονομικών πέρα από την ωφέλεια του μέτρου στα έσοδα ( 1 δισ. ευρώ) εκφράζονται φόβοι για έξαρση του κύματος της ακρίβειας στην αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Μάλιστα, για το χτύπημα που θα δεχτεί η κατανάλωση, στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά και δύο «αντίμετρα»:
  • Είτε να εξαιρεθούν από την υπαγωγή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ τα τρόφιμα και τα φάρμακα, για να μην πληγούν άμεσα τα χαμηλά εισοδήματα. Θα επηρεάσει όμως άλλα προϊόντα όπως τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ τους λογαριασμούς σε εστιατόρια και καφετέριες, ακόμη και τα εισιτήρια του κινηματογράφου.
  • Είτε να μειωθεί κατά μία μονάδα ο υψηλός ΦΠΑ από το23% στο 22% πράγμα το οποίο όμως απαιτεί την σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι απανωτές αυξήσεις που έγιναν στον φόρο έχουν ισχυροποιήσει την φοροδιαφυγή αφού πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε συστηματική απόκρυψη του φόρου.

Αναλυτικότερα:

ΦΠΑ: Ακριβότερο πιθανότατα θα γίνει το καλάθι της νοικοκυράς από τον Φθινόπωρο και όχι από τον Ιανουάριο του 2001 που προβλέπει το Μνημόνιο. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει καταλήξει σε πια προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν νέες αυξήσεις τιμών, λόγω της μετάταξής τους από τον χαμηλό ΦΠΑ του 11% στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Το Μνημόνιο επιβάλλει τη μετάταξη τουλάχιστον του 30% των προϊόντων και αγαθών για να αντληθεί το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2011. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο αφού μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Προείσπραξη εσόδων: Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ένα μέρος των εσόδων που θα εισπραχθεί το 2011 να μεταφερθεί από τώρα στο φετινό έτος. Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί και σε αυτή την περίπτωση την σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Περαίωση: Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να φλερτάρουν με το ενδεχόμενο μίας νέας ρύθμισης για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με ποινή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δεν θα προσέλθουν στο ταμείο της Εφορίας. Η ρύθμιση θα αφορά τις τρεις τελευταίες χρήσεις 2007 – 2009 και θα καθίσταται υποχρεωτική για όλους τους επιτηδευματίες ακόμη και γι΄ αυτούς που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις της προηγούμενης περαίωσης ( χρήσεις 2000 – 2006). Υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις από τη νέα ρύθμιση θα υπερβούν τα 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]