Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτικοί εξοπλισμοί 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία

  • Η μεγάλη μπλόφα ή μήπως η Άγκυρα ετοιμάζεται για μία πραγματικά μεγάλη κίνηση;
Το μεγαλύτερο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα δυτικού κράτους, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, κατάρτισε η Τουρκία: Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2011, αλλά και τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό των 2011-2020, κονιορτοποιούν όλους τους αφελείς ισχυρισμούς των Ελλήνων πολιτικών «φωστήρων» για «αμοιβαία μείωση εξοπλιστικών δαπανών»:
Τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2011 και συνολικά 50 δισ. δολάρια θα δαπανήσει η Τουρκία για εξοπλισμούς μέχρι το 2020. Επιπλέον 150 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για αμοιβές προσωπικού, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, τη λογιστική υποστήριξη και τη συντήρηση. Όλα αυτά, παρά την παγκόσμια οικονομικη κρίση και τη σαφή έλλειψη ορατής απειλής στον γεωπολιτικό της περίγυρο.

Οι άλλοι μειώνουν…
Ενώ άλλες χώρες προχωρούν σε μείωση του αμυντικού τους προϋπολογισμού, όπως η Ελλάδα, οι προβλέψεις για τον αντίστοιχο της Τουρκίας, κυριολεκτικά εκτοξεύονται, δημιουργώντας ερωτήματα ως προς τη μελλοντική ικανότητα επιβίωσης της ελληνικής γεωπολιτικής παρουσίας, βάσει του σημερινού ρυθμού ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και του πολιτικού σχεδιασμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο προϋπολογισμός της κατοχικής χώρας για το 2010 ανέρχεται στα $16 δισ., περίπου 1,8% του ΑΕΠ της. Από αυτά τα 16 δισ., το ένα τέταρτο αφορά την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, ενώ το υπόλοιπο για αμοιβές προσωπικού, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, τη λογιστική υποστήριξη και τη συντήρηση.
Μικρό μέρος των προμηθειών (όσον αφορά το κόστος) κατευθύνεται σε εξοπλισμό που σκοπό έχει να επαυξήσει τις ικανότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων κατά «ασύμετρων απειλών», δηλαδή κατά των Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ειδικότερα, τα μη επανδρωμένα αεροχήματα και τα ανθεκτικά σε εκρηκτικά οχήματα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και αποτελούν υψίστη προτεραιότητα.
Το μεγαλύτερο τμήμα των $4 δισ. αφορά συμβατικό οπλισμό, όπως είναι τα μαχητικά αεροσκάφη, τα άρματα μάχης, τα σκάφη επιφανείας, τα υποβρύχια και τα επιθετικά ελικόπτερα. Εξοπλισμοί οι οποίοι έχουν καθαρά στόχο την ενίσχυση και την εφαρμογή της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας. Η απάντηση ανώτερου αξιωματούχου του συστήματος προμηθειών κάνει λόγο για «ασταθή περιοχή, στην οποία η Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο, περικυκλωμένη. Γι' αυτόν το λόγο, αναμένεται αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας».

Είναι για… άμυνα

Προχωρώντας περαιτέρω, ο Τούρκος αξιωματικός ανέφερε πως τα όπλα έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα και ο σκοπός δεν είναι να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο αλλά να τον αποτρέψουν. Αυτή η τελευταία δήλωση, παράφραση της γνωστής ρωμαϊκής ρήσης «si vis pacem, para bellum», καταδεικνύει την αναγκαιότητα διατήρησης ισχυρών ενόπλων δυνάμεων για τη διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας που, στην ελληνική πραγματικότητα, ακόμη και προ μνημονίου, δεν βρίσκει εφαρμογή λόγω των κοντόφθαλμων πολιτικών που ακολουθούνται αλλά και για την επίτευξη των γεωπολιτικών της επιδιώξεων.
Πιο συγκεκριμένα, για τα αεροσκάφη προβλέπεται πως τα 100 F-35 που σκοπεύει να προμηθευτεί θα κοστίσουν $13 δισ. με βάση τις τρέχουσες τιμές του προγράμματος, ενώ και η κοινοπραξία προωθεί με καλές πιθανότητες την πώληση 20 Eurofighter Typhoon. Στα άρματα μάχης, η Τουρκία προετοιμάζει την παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων του «εγχωρίως» ανεπτυγμένου (με σημαντική βοήθεια από τη Ν. Κορέα) Altay με προϋπολογισμό $500 εκατ.
Όταν αυτή φάση ολοκληρωθεί, περί το 2015, θα απονεμηθεί ένα πρώτο συμβόλαιο παραγωγής 250 αρμάτων με εκτιμώμενο κόστος μεταξύ $3-4 δισ. Στα ελικόπτερα, η έναρξη παραδόσεων των 50 T-129 αναμένεται το 2015. Παράλληλα, η χώρα σχεδιάζει να προχωρήσει στη συμπαραγωγή με διεθνή εταίρο μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων, την παραγωγή σε συνεργασία με τη Γερμανία τεσσάρων υποβρυχίων U-214 καθώς και στην προμήθεια από εγχώριες βιομηχανίες τεθωρακισμένων οχημάτων καθώς και στην εγχωρίως σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή φρεγατών (TF-2000) και κορβετών (MILGEM). Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, η κορύφωση των αμυντικών δαπανών αναμένεται να συμβεί περί το 2015 και να διατηρηθεί εκεί έως το 2020.

Θέλουν να τα κατασκευάζουν μόνοι τους
Συνολικά, υπολογίζεται μέχρι το 2020 η δαπάνη για καθαρά εξοπλιστικά προγράμματα να προσεγγίσει τα 50 δισ. δολάρια, με στόχο την απόκτηση ικανότητας εγχώριας κατασκευής μέχρι και του 80% των συστημάτων που έχουν ανάγκη οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις!
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πολιτική προσέγγισης και αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της χώρας δεν θα έχουν καμία δικαιολογία αν απολέσουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή έδαφος από την πίεση αυτής της αναθεωρητικής πολιτικής που με συνέπεια ασκεί η Άγκυρα.

Συμπεράσματα
Από όλες αυτές τις πληροφορίες, δύο συμπεράσματα μπορεί να εξάγει ο αναγνώστης, με έναν βασικό όμως άξονα. Η Τουρκία μεταβάλλεται ή θελει να μεταβληθεί σε μία μεγάλη γεωγραφικά χώρα, με αδιαμφισβήτητη στρατιωτική ανωτερότητα. Το αρώτημα είναι όμως, με ποιά οικονομία σκοπεύει να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα...!
Πρόκειται για μία μπλόφα που κάνει η Άγκυρα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών και άρα την "ελαστικότητα" από τους μεγάλους του πλανήτη; Ετοιμάζει κάτι η Άγκυρα και απλά θέλει να της χτυπήσουν την πλάτη "συμπονετικά" αυτοί από τους οποίους ανακοινώνει πως θα αγοράσει τον υπερμεγέθη στρατιωτικό της εξοπλισμό; Ή μήπως η Άγκυρα προσπαθεί μέσα από μία κίνηση εντυπωσιασμού να εισέλθει ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, χωρίς μάλιστα να της κοστίσει τίποτε, αφού οι "παραγγελίες" είναι δυνατόν να σταματήσουν οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο;
Εμείς, οφείλουμε να παραμείνουμε στο απολύτως σαφές: Η Τουρκία δεν διαθέτει οικονομία που μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και το 1/10 των προαναγγελθέντων στρατιωτικών εξοπλισμών... Άρα, η Άγκυρα προσπαθεί μέσα από ένα "δόλωμα" να εισπράξει τα μέγιστα, χωρίς μάλιστα να της κοστίσει απολύτως τίποτε, πέρα από υποσχέσεις ή ανακοινωθείσες προθέσεις...
Όσο για την Αθήνα, ασχολείται με το κανό, την ποδηλασία, την κολύμβηση, τον διάδρομο αδυνατίσματος και... άλλα "επικίνδυνα" σπορ ψυχαγωγίας... Ενίοτε ασχολείται και με τον αφοπλισμό του Αιγαίου και την παραχώρηση στην Άγκυρα θαλάσσιων και εναέριων περιοχών για διάφορους λόγους που πρόκειται να ψυχαγωγήσουν τον ισλαμιστή Ερντογάν και τον νεο-οθωμανό Νταβούτογλου...
Κωνσταντίνος

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]