Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Κρίση; Ποιά κρίση;"

  • Η οικονομική ανάπτυξη δεν θα πληγεί από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, σε νέες δηλώσεις του σήμερα, επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε αναφέρει και χτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του. Μάλιστα ο Trichet εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία της Ευρώπης ξεκαθαρίζοντας ότι μπορούν να συνυπάρχουν η δημοσιονομική προσαρμογή και η ανάπτυξη.


Από την αρχή του έτους οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου παραμένουν, ωστόσο το κοινό νόμισμα καταγράφει ένα εντυπωσιακό ράλι, μετά τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που κατέγραψε τον Ιούνιο.

Από τότε που το ευρώ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, κάτω από τα 1,19 δολάρια, έχει κερδίσει 7%. Το ευρώ επί του παρόντος διαπραγματεύεται άνω των 1,26 δολαρίων, φλερτάροντας αρκετά συχνά με τα επίπεδα των 1,27 δολαρίων.

Σημαντικές την ίδια ώρα είναι και οι επιδόσεις των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, ακόμη και εκείνων των περίφημων χωρών PIIGS, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Για παράδειγμα η αξία των μετοχών των ισπανικών Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) βρίσκεται αυξημένη κατά 40% από τα χαμηλότερα επίπεδα 52 εβδομάδων που σημείωσαν ένα μήνα νωρίτερα.

Και όλα αυτά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων, στις 23 Ιουλίου, των stress tests, 91 ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Η γενική ιδέα των stress tests είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, τι άλλο; Τα tests ενδέχεται να υποδείξουν για κάποια ιδρύματα την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου, αλλά η πλειοψηφία των τραπεζών δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο» δηλώνει ο Julian Callow, οικονομολόγος της Barclays Capital.

Η Kathy Lien, αναλύτρια της GFT, εκτιμά ότι το ευρώ θα ενισχυθεί λίγο περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά όχι περισσότερο από τα 1,28 δολάρια. Σύμφωνα με τη Lien το ευρώ θα σταθεροποιηθεί μεταξύ των 1,24 και 1,25 δολαρίων. «Πιθανότατα το κατώτατο σημείο για το ευρώ το έχουμε δει», τονίζει. «Σημάδια μιας σχετικής σταθεροποίησης εμφανίζονται στην Ευρώπη. Το ευρώ έχει ανακάμψει και αυτό αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία ανακτάται», σημειώνει από την πλευρά του ο John Praveen, αναλυτής της Prudential International Investments.

Trichet: Δεν απειλούν την ανάπτυξη τα μέτρα λιτότητας

Η οικονομική ανάπτυξη δε θα πληγεί από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, σε νέες δηλώσεις του σήμερα, επαναλαμβάνοντας ότι είχε αναφέρει και χτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του. Μάλιστα ο Trichet εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία της Ευρώπης ξεκαθαρίζοντας ότι μπορούν να συνυπάρχουν η δημοσιονομική προσαρμογή και η ανάπτυξη.

Σημείωσε παράλληλα ότι τα stress tests που διεξάγονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, ενώ εκτίμησε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Μάλιστα, αν κάποιες τράπεζες αποτύχουν στους ελέγχους, θα υπάρξει παρέμβαση.

Β. Smaghi: Τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με νομισματική πολιτική

«Η Ευρωζώνη ήδη έχει ξεκινήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή» δήλωσε ο Bini Smaghi, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ συμπλήρωσε ότι «δε θα αποφθεχθεί καινούρια οικονομική κρίση αν δε δυναμώσουμε τα Ευρωπαϊκά ιδρύματα και αν δεν υποθέσουμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν λάβει το μάθημά τους». Ο Smaghi αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και χαρακτηριστικά τόνισε ότι «αυτή η κατάσταση δεν είναι κρίση του ευρώ». Τέλος, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις, όπως η μεθοδική αναδιάρ8ρωση του χρέους ή η εκδίωξη των προβλημάτων. Τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με νομισματική πολιτική».

Tumpel: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα

«Στο σωστό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα» δήλωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ Tumpel – Gugerell, ενώ συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση παρακολουθείται στενά». Η αξιωματούχος τόνισε ότι είναι προφανής η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και παρόλο που δεν είναι τόσο ισχυρή, βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]