Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Η πτώση του Ανθρώπου φτάνει στο τέλος της..."

  • "Το άτομο (η λεπτομέρεια) έγινε θεότητα. Κάθε άτομο έχει το δικό του σύστημα «αξιών», έτσι οι συλλογικές ηθικές αξίες χάθηκαν. Κονιορτοποιήθηκαν και τα κοινά κοινωνικά κριτήρια. Κάθε ένας πιστεύει στα «κριτήρια» του «εγώ» του. Η φυσική συνέπεια όλων αυτών: η ασυνεννοησία και η αδυναμία να κατανοήσει ο ένας τον άλλον. Αυτός ο ακραίος και νοσηρός ατομικισμός κυριαρχεί σήμερα. Μια θλιβερή πτώση του Ανθρώπου που τον έχει οδηγήσει στο ξέφτισμα και στον εκφυλισμό του μυαλού του και της συναισθηματικής του ζωής: από κάθε ζωτικότητα και αγωνιστικότητα..."


Τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης παρακμής -- γίνονται πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού -- είναι:

  • η πολυδιάσπαση της σκέψης και ο πολυτεμαχισμός των πραγμάτων
  • η τυπολατρία και ο φορμαλισμός της εικόνας
  • η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ που υποκαθιστά το ΣΥΝΟΛΟ.

Χάνουμε το ΣΥΝΟΛΟ πίσω από τη ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ…

Στη βάση αυτού του ακραίου καταμερισμού της ακραίας καπιταλιστικής λογικής (δικτατορία της αγοράς), όπου η λεπτομέρεια υποκαθιστά ολοκληρωτικά το ΣΥΝΟΛΟ, βρίσκεται η διαλυτική διάβρωση που υπάρχει στον κοινωνικό σκελετό, διάβρωση που αποτυπώνεται σε όλο το εποικοδόμημα.

Η αποσυνθετική αυτή διάβρωση έχει υπονομεύσει και συντρίψει τα κοινωνικά ιδεώδη και τον ομαδικό άνθρωπο: τις επιδιώξεις του «ομαδικού ανθρώπου» που κινούσαν την κοινωνία, σαν ομοιογενές σύνολο, προς ορισμένες κατευθύνσεις.

Οι δεσμοί που συνέδεαν τις ομάδες του κοινωνικού συνόλου έχουν διαρραγεί.

Το άτομο (η λεπτομέρεια) έγινε θεότητα. Κάθε άτομο έχει το δικό του σύστημα «αξιών», έτσι οι συλλογικές ηθικές αξίες χάθηκαν.

Κονιορτοποιήθηκαν και τα κοινά κοινωνικά κριτήρια. Κάθε ένας πιστεύει στα «κριτήρια» του «εγώ» του.

Η φυσική συνέπεια όλων αυτών: η ασυνεννοησία και η αδυναμία να κατανοήσει ο ένας τον άλλον.

Αυτός ο ακραίος και νοσηρός ατομικισμός κυριαρχεί σήμερα. Μια θλιβερή πτώση του Ανθρώπου που τον έχει οδηγήσει στο ξέφτισμα και στον εκφυλισμό του μυαλού του και της συναισθηματικής του ζωής: από κάθε ζωτικότητα και αγωνιστικότητα…

Αυτή, όμως, η οδυνηρή πτώση του Ανθρώπου φτάνει στο ΤΕΛΟΣ της.

Το δολοφονικό καπιταλιστικό σύστημα που έφτασε τον Άνθρωπο σε αυτή την ιστορική πτώση, είναι αυτό που θα Αναστήσει πάλι τον Άνθρωπο, το «Συλλογικό Άνθρωπο», το μυαλό του, τα συναισθήματά του και τις αξίες του.

Είναι τέτοια η αποσυνθετική καταβαράθρωση αυτού του κτηνώδους καπιταλιστικού συστήματος που θα συντρίψει και θα εξανεμίζει κάθε ΑΥΤΑΠΑΤΗ ατομικισμού. Οι άνθρωποι για να σωθούν από την καταστροφή θα ανακαλύψουν ξανά το συλλογικό άνθρωπο, θα συνειδητοποιήσουν ότι μόνο ομαδικά μπορεί να βγούνε από τη φρίκη της νεοταξικής κακουργίας.

Η ίδια η φρίκη και η καταστροφή θα μας διδάξει να βλέπουμε το ΣΥΝΟΛΟ και όχι τη λεπτομέρεια, το δάσος και όχι το δέντρο και θα μας «εξαναγκάσει» να ανακαλύψουμε τον «άλλο», το συλλογικό, αγωνιστικό «Είναι» και τις χαμένες αξίες που έχουν σφυρηλατηθεί στα αγωνιστικά σύνολα, στους ομαδικούς κοινωνικούς αγώνες…

Μέχρι σήμερα το να επιβιώσεις ως άτομο ήταν περιπέτεια, μια περιπέτεια εξόντωσης των «άλλων».

Σήμερα δεν μπορεί πλέον, ως άτομο, να επιβιώσεις ούτε και σαν περιπέτεια. Μπορεί να επιβιώσεις μόνο μαζί με τον «άλλο»: ως συλλογικό άτομο…






Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. 32 Τοῦ δὲ πλήθους τῶν πιστευσάντων ἦν ἡ καρδία καὶ ἡ ψυχὴ μία, καὶ οὐδὲ εἷς τι τῶν ὑπαρχόντων αὐτῷ ἔλεγεν ἴδιον εἶναι, ἀλλ’ ἦν αὐτοῖς ἅπαντα κοινά. 33 καὶ μεγάλῃ δυνάμει ἀπεδίδουν τὸ μαρτύριον οἱ ἀπόστολοι τῆς ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ χάρις τε μεγάλη ἦν ἐπὶ πάντας αὐτούς. 34 οὐδὲ γὰρ ἐνδεής τις ὑπῆρχεν ἐν αὐτοῖς· ὅσοι γὰρ κτήτορες χωρίων ἢ οἰκιῶν ὑπῆρχον, πωλοῦντες ἔφερον τὰς τιμὰς τῶν πιπρασκομένων καὶ ἐτίθουν παρὰ τοὺς πόδας τῶν ἀποστόλων· 35 διεδίδοτο δὲ ἑκάστῳ καθότι ἄν τις χρείαν εἶχεν. 36 Ἰωσὴς δὲ ὁ ἐπικληθεὶς Βαρνάβας ὑπὸ τῶν ἀποστόλων, ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον υἱὸς παρακλήσεως, Λευῒτης, Κύπριος τῷ γένει, 37 ὑπάρχοντος αὐτῷ ἀγροῦ, πωλήσας ἤνεγκε τὸ χρῆμα καὶ ἔθηκε παρὰ τοὺς πόδας τῶν ἀποστόλων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]