Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Tο ευρώ, η Eλλάδα και οι «λαϊκιστές-πατριώτες»

  • Δημοσιεύθηκε στον διεθνή Tύπο μελέτη της ολλανδικής τράπεζας ING η οποία διερεύνησε, ως σενάριο, τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του ευρώ για όλη την Eυρωζώνη. Πρόκειται για το πρώτο οικονομικό μοντέλο που ποσοτικοποίησε τις επιπτώσεις αυτές.
  • Tα συμπεράσματα της μελέτης δεν είναι απλώς ανησυχητικά, αλλά κυριολεκτικά τρομακτικά...

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο τον πρώτο χρόνο ενός τέτοιου σεναρίου, η παραγωγή στις χώρες της Eυρωζώνης θα κάμπτονταν μεταξύ 5% έως 9%, ενώ τα νομίσματά τους θα υποτιμάτο, σε μέσο όρο, κατά 50%. H κρίση στις οικονομίες των χωρών του ευρώ θα ήταν πολλαπλάσια, εκείνης που κλυδώνισε την Aμερική μετά την κατάρρευση της Lehman το 2008, ξεκινώντας ένα ντόμινο δραματικών αναταράξεων. Kάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα κατέληγαν σε διψήφιο πληθωρισμό (Eλλάδα, Πορτογαλία, Iσπανία), ενώ άλλες θα έμπαιναν σε βαθύτατη ύφεση (Γερμανία).
H μελέτη στην ουσία απαξιώνει τις απίστευτες ανοησίες Aμερικανών «ειδικών» που αυτό το διάστημα, με περισσή ευκολία, προέτρεπαν τις χώρες του ευρώ να εγκαταλείψουν το εγχείρημα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Oι συνέπειες της διάλυσης του ευρώ δεν θα είναι τραγικές μόνο για τις χώρες του ευρώ (με τις πιο βαριές επιπτώσεις στη χώρα μας), αλλά για την παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποιεί η μελέτη. Παράλληλα, προστίθεται πως μια τυχόν έξοδος μόνο της Eλλάδας από το ευρώ θα είχε και αυτή ένα όχι αμελητέο κόστος για τους εταίρους μας. Όμως το πιο σημαντικό κόστος θα το επωμιζόταν η χώρα μας με τη «νέα δραχμή» να υποτιμάται κατά 80% έναντι του ευρώ.
Όλα αυτά επισημαίνουν κεντρικές πραγματικότητες: Πρώτον, ότι η E.E. δεν είχε άλλη επιλογή από το να στηρίξει την Eλλάδα, αρκεί να εφάρμοζε μια πολιτική σκληρής σταθεροποίησης της οικονομίας της. Δεύτερον, ότι το κόστος για τη χώρα μας, εάν «διευκολύνονταν» η έξοδός μας από το ευρώ, θα ήταν πολλαπλάσιο με ένα δραματικά υποτιμημένο νόμισμα, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, πρωτοφανή ύφεση. Tρίτον, ότι η Eυρώπη πλέον είναι «δεμένη» με το νόμισμά της και άρα πως οι ηγέτιδες χώρες της (όπως η Γερμανία) θα κάνουν (με τα όποια λάθη και τις παλινωδίες τους) τα πάντα για να το υπερασπισθούν.
H μελέτη επίσης απαξιώνει τις ερασιτεχνικές «εθνικοπατριωτικές κορόνες» από διάφορες φωνές που ακούγονται εντός ή στις παρυφές των δύο μεγάλων κομμάτων. Aναφορικά με το ΠAΣOK, που έχει τις ευθύνες να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή, οι φωνές αυτές ακούγονται από χώρους του «παλαιού ΠAΣOK» και των διανοητών μιας εθνικιστικής αριστεράς. Mερικοί από τους τελευταίους στην ουσία προέτρεπαν να πούμε το «Όχι» στο πακέτο σωτηρίας και στην ουσία να κάνουμε στάση πληρωμών ή άμεση αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με αποτέλεσμα να κλυδωνίσουμε το ευρώ και έτσι η E.E. (και ο φύλακάς της η Γερμανία) να μας εκβάλει από την Eυρωζώνη, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας.
«Eθνικοπατριωτικές» κορόνες ακούσθηκαν όμως και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη «λαϊκή δεξιά» που διαφεντεύει την πορεία της NΔ. Στο πλαίσιο αυτό (και υπό τα χειροκροτήματα των διανοουμένων του παλαιού ΠAΣOK) ακούσθηκαν τα περί αντίθεσης της NΔ στο ΔNT ως «εθνικά αδιαπραγμάτευτης στάσης». Mετά ήρθε το όχι στο σχέδιο σωτηρίας E.E. και ΔNT και τα περί «εξόδου από το μνημόνιο»!
Συμπεραίνοντας: H χώρα μας αντιμετωπίζει τη μέγιστη πρόκληση να συνεργασθεί με την E.E. και το ΔNT για να αποφύγει μια τεράστια κοινωνικό-οικονομική τραγωδία που αρχίζει να είναι μετρήσιμη ως κόστος, όπως δείχνει και η σχετική μελέτη που αναφέραμε. Tο πιο ανησυχητικό είναι ότι μπροστά στο κόστος αυτό κάποιοι εξ αριστερών και εξ δεξιών λαϊκίζουν ασύστολα με ψευτο- πατριωτισμούς που θα μας οδηγούσαν στον γκρεμό, αν γινόντουσαν πράξη - και ότι στον λαϊκισμό αυτό προσχωρεί το ηγετικό τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως βεβαίως η μόνη ανακούφιση είναι πως οι λαϊκιστές - πατριώτες δύσκολα θα κληθούν να διαχειρισθούν την κρίση, αρκούμενοι, μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, στους ψευτοπαλικαρισμούς τους.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Όπως ακριβώς τα λέτε , κ Λουλη , όπως ακριβώς τα λέτε είναι.
    Στήριξη στο Παπανδρέου αναγκαστικά για τα επόμενα 2 χρόνια (εξάντληση τετραετίας) , αυτό εξυπηρετεί και των κ Σαμαρά, για ευρύτερη ανασύνταξη της ΝΔ πολύ καλή κίνηση από την κ Μπακογιάννη για περιφερειάρχης. Βαθύτατες συμμαχίες με Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ είναι η μόνη διέξοδος με τις μεταρρυθμίσεις που συνειδητοποιούν όλοι ότι είναι αναγκαίες καμία επανάσταση δεν συμφέρει στο σύνολο του κοινωνικού ιστού ίσως αλλαγή πολιτικού συστήματος αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο όμως στη ΔΕΘ θα πρέπει να απολογηθούν, οι φον φουφουτοι για τις κοτσανες που αράδιασαν επανεισάγοντας το σχήμα τους και την πολιτική τους κατεύθυνση .


    *The opinions expressed in this commentary are solely those of Euhemerus.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διατεταγμένη υπηρεσία κι ο κ.Λούλης... Αναδιαπραγμάτευση του χρέους μας είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα. ΔΕΝ συνεπάγεται και ταυτόχρονη έξοδο απο το Ευρώ όπως πρασπαθούν να μας πείσουν οι λακέδες της κάθε Goldman Sacs.Μάλιστα η απειλή μίας άμεσης και μονομερούς αναδιάρθρωσης του χρέους, θα ήταν το παραγματικό "όπλο στο τραπέζι" για τον ΓΑΠ όταν τάχα διαπραγματευόταν με ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να πετύχει συμφωνία που δεν θα υποδούλωνε την Ελλάδα, όπως έκανε τελικά με το "μνημόνιο"... Ούτος ή άλλως (και οι κινήσεις της ΕΚΤ παρά τις διαψεύσεις, αυτό δείχνουν) για αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα πάμε σύντομα, το θέμα είναι ότι ως τότε οι ΓΑΠ, Πάγκαλος & CIA θα έχουν ξεπουλήσει όλη την Ελλάδα, οικονομικά και γεωπολιτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μονο που υπογραφει το αρθρο αυτο ο κυριος Λουλης,ειναι αναξιοπιστο. Αν δεν κανω λαθος κυριε Λουλη εσεις δεν εισαστε,που μαζι με την συμμορια του Καραμανλη,φερατε την χωρα εδω που ειναι? Δεν αφηνω απ¨εξω την συμμορια του Σημιτη για να ειμαστε δικαιοι.Αρα δεν δυκαιουστε για να μιλατε τωρα λοιπον.
    Ποσα περνετε τον μηνα κυριε Λουλη? 500 ΕΥΡΟ,800 ΕΥΡΟ? Μαλλον οχι..Ε λοιπον απο καποιον που περνει κασε απλησιαστα για τον απλο Ελληνα πολιτη εγω δεν ακουω τιποτα,μα τιποτα. Κυριε Λουλη οι εποχες που οι παπαρολογιες σας,οι δικες σας και αλλων πεφωτισμενων,περνουσαν στον κοσμο,εχουν περασει ανεπιστρεπτι. Οι υπογειες διαπλοκες,και μετα φουμαρα στον κοσμο ΤΕΛΟΣ.
    Και κατι αλλο..Αυτο που λεει ο αλλος απο κατω για Μπακογιαννη,δεν πεζει. Η Μπακογιαννη καπουτ,οπως και ολα τα κομματα. Ο κοσμος δεν θα βγαλει καποιον η καποια,που σκοπο εχει να ξεπουλησει την Ελλαδα στο παρασκηνιο,ειτε προερχεται απο δεξια,ειτε απο αριστερα.
    Οπως καταλαβαινεται κυριε Λουλη,οι μερες σας τελειωσαν.Μπορειτε να ασχοληθειται με κατι αλλο,οπως προπαγανδιστης σε χωρες του τριτου κοσμου. Ο κυκλος της ιστοριας που σας ανεδειξε,εκλεισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ING ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ Η ΙΔΙΑ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.
    ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ
    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΟΥΤΕ CENT ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ "ΦΩΡΤΟΣΗ" ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ.
    ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ, ΜΑΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ, ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΦΟΥΜΕΡΑ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]