Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια εξήγηση για τη μειωμένη αντίδραση των πολιτών σήμερα

  • Του Γιάννη Χριστόπουλου
Η μάλλον χαλαρή και αραιή διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου ενταφιασμού των δικαιωμάτων ενός λαού, πρέπει να μας βάλει σε πιο σύνθετες σκέψεις. Έχω την αίσθηση ότι ο λαός μας βρίσκεται υπό την επήρεια ενός ασυνείδητου ψυχολογικού μηχανισμού άμυνας που ονομάζεται άρνηση (denial).
Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για την περίπτωση της μαζικής/ομαδικής άρνησης (mass denial) που αρχίζει όταν η έκταση και η φύση του προβλήματος είναι τόσο πρωτοφανής (π.χ. ξαφνική κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων) που ο λαός δεν διαθέτει τους απαραίτητους κοινωνικο-πολιτισμικούς μηχανισμούς αποδοχής του προβλήματος και εισέρχεται στην φάση της άρνησης του ίδιου του προβλήματος!
Το επόμενο στάδιο είναι η μη ανάληψη της ευθύνης για δράση/αντίδραση. Είναι το φαινόμενο του “παθητικού θεατή” (passive bystander).
Κατεδαφίζουν τα πάντα, όλες τις σταθερές της ζωής μας, αλλά εμείς νιώθουμε ανήμποροι να αντιδράσουμε και αναμένουμε να αντιδράσει κάποιος άλλος γιατί η ατομική μας ευθύνη έχει “καταβροχθισθεί” από την συλλογική ευθύνη της κοινωνίας, η οποία όμως δεν αντιδρά. Εν καιρώ πολέμου ή κατάργησης της δημοκρατίας, παρατηρείται το φαινόμενο της απόλυτης παράλυσης ολόκληρων κοινωνιών, λόγω αυτών των ψυχολογικών μηχανισμών.
Η ομαδική άρνηση έχει πολλές μορφές, π.χ. μπορεί να αρνούμαστε την ίδια την ύπαρξη του προβλήματος (έντονο ας πούμε denial) ή υποβαθμίζουμε το πρόβλημα σε κατώτερο επίπεδο από το πραγματικό (minimization). Επίσης, συχνά υπάρχει συσχέτιση με την ενοχή που νιώθει μια κοινωνία για το ίδιο το πρόβλημα.
Όσο μεγαλύτερες ενοχές νιώθουμε για το πρόβλημα, τόσο πιο έντονα το αρνούμαστε! Έχει επίσης ιστορικά αποδειχθεί ότι όσο περισσότερο κατακλυζόμαστε από πληροφορίες για το πρόβλημα, τόσο εντονότερα το αρνούμαστε!
Αυτός ο πανίσχυρος εσωτερικός μηχανισμός άρνησης της πραγματικότητας (που εντείνεται, όπως προανέφερα, από το αίσθημα ενοχής και την υπερπληροφόρηση), θα καταρρεύσει και θα υπάρξει έντονη μαζική ανάληψη ευθύνης και δράσης,
1) όταν υπάρξει έντονη κοινωνική δράση από κάποια μέλη της κοινωνίας που θα συμπαρασύρουν την πλειοψηφία των “παθητικών θεατών”,
2) όταν η κοινωνία “φορτιστεί” συναισθηματικά από την αντίδραση κάποιων μελών της με την προϋπόθεση ότι η κοινωνία αποδέχεται την ειλικρίνεια και αξιοπιστία των μελών αυτών και
3) όταν το πρόβλημα αποκτήσει δραματικές διαστάσεις που αγγίζουν την ίδια την επιβίωση της κοινωνίας.
Το ομαδικό ψυχολογικό φαινόμενο της μαζικής άρνησης της πραγματικότητας (mass denial) παρατηρείται και σε περιπτώσεις θηριώδους προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως π.χ. στην περίπτωση του ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά και στην περίπτωση της βαριάς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς!!! Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα που prima facie φαίνονται ακατανόητα! Όποιος είναι πραγματικά ειδικός στην ψυχολογία της μάζας και στο φαινόμενο του mass denial, ας συμβάλλει περισσότερο σ’ αυτήν την σκέψη. Xρησιμοποίησα το παράδειγμα της άρνησης των κλιματικών αλλαγών (climate change denial) και την ανάλυση του Cohen.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η ανάλυση έχει ενδιαφέρον αλλά προϋποθέτει μια προηγουμένως ...υγιή κοινωνία, ή τουλάχιστον υγιή μεγάλα τμήματα αυτής.
    Στην Ελλάδα, δυστυχώς, αυτό (η υγεία) έχει χαθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με απαρχή το ...σωτήριον έτος 1981.
    Ειναι πικρό, αλλά είναι αληθινό: Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε ίσως, όσο κανείς άλλος, να "διαβάσει" σωστά (δηλαδή προς όφελός του) τον μικροαστισμό μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και πάνω εκεί "πάτησε" και έκανε όργια.
    Το 1981 (για την οικονομία της συζήτησης) το "όνειρο" ήταν το "πανωσήκωμα" στην "Λούτσα", ή στο "χωριό", ένα διήμερο στην "Μύκονο", ένα "αυτοκινητάκι" και πάει λέγοντας. Αυτά όλα εξασφαλίστηκαν με τις εισροές από αυτούς που "όταν χτίζαμε Παρθενώνες ήταν στα δέντρα" και με αντάλλαγμα την ψήφο τους.
    Ο πλέον "επιφανής" διεφθαρμένος για να μπορέσει να επιβιώσει "έπρεπε" να διαφθείρει και όλους τους άλλους γύρω του, και το πέτυχε.
    Με "δρεπανηφόρο" τον Κουτσόγιωργα (δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε!!!) διέλυσε κάθε ιεραρχία στο δημόσιο, ισοπέδωσε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τσάκισε τον κοινωνικό ιστό σε όλες του τις εκφάνσεις.
    Δεν ήταν μόνο τα "λεφτά", ήταν και τα "στραβά μάτια" στις "κοπάνες", στις "μικροδιευκολύνσεις" κλπ, κλπ.
    Πολλά του "χαρίστηκαν" με ανταλλάγματα φυσικά, δεν τα "κατέκτησε" όλα.
    Ολα αυτά δημιούργησαν ένα αίσθημα συνολικής ενοχής, γιατί ο λαός μας είναι έξυπνος, ξ έ ρ ε ι, που και πως έσφαλε.
    Τώρα πληρώνει όλη την "ανεμελιά" μιας 30ετίας.
    Βράζει μέσα του, σκύβει το κεφάλι, αλλά πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, η συνισταμένη της οποίας πρέπει να είναι το σταμάτημα του "θαυμασμού" προς τον Παπανδρεϊσμό και τον "Ανδρέα" που του "έδωσε να φάει".
    Γιατί, πριν τον "Ανδρέα" δεν "έτρωγε"; Πριν τον "Ανδρέα" δεν εργαζόταν αυτός ο λαός;
    Μόλις καταλάβει οτι μόνο αυτός ως εργαζόμενος έχει την δύναμη στα χέρια του, θα τους σαρώσει.
    Υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα χρυσόστομε... Αν ποτέ καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα "κλεμμένα" τα κλέψαμε όλοι μαζί από λίγο και μερικοί (που εμείς ψηφίσαμε) από πολύ ίσως τότε αρχίσει να αλλάζει κάτι και να μπορέσουμε να βρούμε το δρόμο μας... Μέχρι τότε, υπομονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]