Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόνιμη η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις!

  • Του Μ. Χριστοδούλου
Μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις εισηγείται η Τρόικα στην κυβέρνηση. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία επιμελήθηκε ο Βέλγος εκπρόσωπος της Κομισιόν Servaas Deroose, που συντόνιζε όλο το πρόγραμμα των επαφών του κλιμακίου της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με τις ελληνικές αρχές.
Στην έκθεση για το «Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής» που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η Τρόικα προτείνει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις να καταστεί μόνιμο. Έτσι τα κρατικά ταμεία θα έχουν εξασφαλισμένα έσοδα που θα φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο και θα δίνουν στο έλλειμμα μία μόνιμη ανάσα κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις θα ισχύει έως το 2013, με τον προϋπολογισμό να αντλεί στην τριετία συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Η έκθεση της Ε.Ε. περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα σημεία για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Ο καθηγητής Deroose αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, εφόσον υπάρξουν εκπλήξεις στην προσαρμογή που θα επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των αγορών. Τα μέτρα θα λαμβάνονται κατά την διαδικασία αξιολόγησης που θα περνά η ελληνική οικονομία και θα ανακοινώνονται λίγες μέρες πριν εκταμιευθεί η δόση του δανείου.
Οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών από τις επαφές που είχαν στην Αθήνα δεν πείστηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα βγάλει πέρα με τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό και δίνουν μεγαλύτερη βάση στο πρόγραμμα περιστολής των κρατικών δαπανών, στο οποίο σημαντική βοήθεια θα παράσχει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ. Εκτεταμένη αναφορά κάνει η Κομισιόν στο τραπεζικό σύστημα που θεωρεί ότι εξακολουθεί να είναι τρωτό.
Σε περίπτωση που αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε μία νέα κρίση θα εξασθένιζε την οικονομία και θα έπληττε τη διαδικασία χρηματοδότησης. Θα δημιουργούσε δε τεράστια προβλήματα φερεγγυότητας με σοβαρές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης στη Ν. Ευρώπη, με το σκεπτικό ότι τα προβλήματα των τραπεζών θα μπορούσαν να επεκταθούν στις θυγατρικές, με συνέπειες για χώρες στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντική παρουσία (όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ).
Οι μητρικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην παροχή κεφαλαίων προς τις θυγατρικές τους. Επίσης, ενδέχεται να επαναπατρίσουν ρευστότητα από αυτές. Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής:
  • Οι καθαρές δανειακές ανάγκες της χώρας φτάνουν έως τον Ιούνιο του 2013 τα 193 δισ. ευρώ.
  • Η Ελλάδα θα χρειαστεί 60 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015.
  • Η εφαρμογή του προγράμματος δεν σημαίνει ανάλογη αποκλιμάκωση των spread.
  • Εάν υπάρξουν εκπλήξεις στη δημοσιονομική προσαρμογή, που θα επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των αγορών, τότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση.
  • Δεν αποκλείεται να μεταδοθεί το ελληνικό πρόβλημα σε άλλες χώρες.
Κόβουν 1 δισ. από το Πρόγραμμα Επενδύσεων
Κατά ένα δισ. ευρώ θα περικοπεί φέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς η κυβέρνηση προωθεί νέα μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Κατά τις πληροφορίες, η μείωση κρίνεται επιβεβλημένη εξαιτίας της καθοδικής πορείας των εσόδων, που επηρεάζει δυσμενώς το έλλειμμα, μια κατάσταση που ίσως επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.
Το οικονομικό επιτελείο αγωνιά μπροστά σε μία τέτοια εξέλιξη, αφού στα τέλη Ιουλίου καταφθάνει η Τρόικα για το βασικό «τσεκ - απ» των μεγεθών του προϋπολογισμού, που θα κρίνει και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισ. ευρώ. Στην πλατεία Συντάγματος εκτιμούν ότι μία νέα περικοπή στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «μπορεί να συνεισφέρει με ένα επιπρόσθετο 0,3% του ΑΕΠ» στον περιορισμό του ελλείμματος.
Κίνηση, η οποία όμως εγκυμονεί άλλους κινδύνους για την οικονομία. Διότι η μείωση του ΠΔΕ (στα 9,2 δισ. ευρώ από 9,7 δισ. που θα δίνονταν συνολικά) θα σύρει τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην ύφεση (σ.σ.: φέτος υπολογίζεται στο -4%) αφού θα κόψει κονδύλια που προορίζονταν για διάφορα τομεακά έργα. Ήδη η χρηματοδότηση των περισσότερων έργων παραμένει προβληματική, αφού όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα του ΠΔΕ στο πεντάμηνο είναι μειωμένα κατά 43,2%. Μόλις που φτάνουν δηλαδή τα 309 εκατ. ευρώ έναντι 545 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]