Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση προχωρά σε μεθοδεύσεις για να αποφύγει την πανωλεθρία

  • "...Εμείς δεν αντιδικούμε αλλά βοηθούμε την κυβέρνηση γιατί πιστεύουμε ότι τα προασπίζεται αυτά τα δικαιώματα. Εκτός κι αν δεν θα προασπίζεται. Τότε όμως ας έρθει ξεκάθαρα να πει ότι εμείς δε τα θέλουμε αυτά τα δικαιώματα, είμαστε αντίθετοι σε αυτά..."
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του δημοσίου για επιστροφή των χρημάτων που χάθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχους συγκροτούν τη νομική φόρμουλα που επιλέγεται από το δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και συνδικαλιστικούς φορείς στον «πόλεμο» κατά του μνημονίου της τρόικας.
Όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος συντονίζει το επιστημονικό έργο που επεξεργάζεται τις προσφυγές, εντός του καλοκαιριού το λόγο θα έχουν τα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, ενώ αναφέρεται σε μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για να αποφευχθεί ο δικαστικός έλεγχος:
«Η κυβέρνηση αποφεύγει να εκδώσει διατάγματα και διοικητικές πράξεις για τα μέτρα, αλλά αναρωτιέμαι πώς θα τα εφαρμόσει. Κάνει μεθοδεύσεις για να αποφευχθεί τη δικαστική κρίση», λέει ξεκάθαρα ο κ. Κασιμάτης και συνεχίζει:
«Για τις περικοπές μισθών και συντάξεων θα γίνει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Επίσης συγκροτούνται μεγάλες λίστες μισθωτών και συνταξιούχων (από όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλους φορείς) ώστε να υποβληθούν αγωγές κατά του δημοσίου στα Διοικητικά Δικαστήρια για να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατούνται από μισθούς και συντάξεις. Όλες οι περικοπές είναι προδήλως αντισυνταγματικές και αντίθετες με την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αν δεν δικαιωθούμε από τα ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγουμε και στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», λέει ο καθηγητής ο οποίος θυμίζει πώς ήδη η Ρουμανία και η Λετονία προσέφυγαν στα Συνταγματικά δικαστήρια και δικαιώθηκαν κατά των απαιτήσεων της τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση κατά 15% των μισθών, μέτρο που επέβαλλε η συμφωνία της χώρας με το ΔΝΤ, αλλά η Ρουμανική κυβέρνηση αυτομάτως αύξησε τον ΦΠΑ κατά 5% για να ικανοποιήσει τους δανειστές της και να λάβει την επόμενη δόση δανείου.

"Να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση"
Ο Κυθήριος καθηγητής που συντονίζει την επιστημονική ομάδα εκ μέρους του ΔΣΑ, αναφέρει πώς τις προσφυγές θα υπογράφουν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων: «Αυτές οι περικοπές είναι αντίθετες με την πάγια νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (άρθρο 1 του πρώτου πρωτοκόλλου για την προστασία της ιδιοκτησίας και της περιουσίας), αντίθετες στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ελληνικό Σύνταγμα. Είναι πάγια η νομολογία του Στρασβούργου και την έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη της Λισαβόνας αλλά και ο Ελληνικός Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμόν 40/1998 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία λέει ό,τι και το Στρασβούργο».
Ερωτηθείς για το αν είναι οξύμωρο να προσφεύγουμε με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία κατά μέτρων που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ο κ. Κασιμάτης δήλωσε ότι: «αυτό είναι και το μήνυμα του ΔΣΑ. Να μας πει τελικά η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αν προστατεύει τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η οποία και καταπατάται με αυτά τα μέτρα. Αν δε θέλει αυτά τα δικαιώματα να μας το πει , αλλά τότε θα πρέπει και να διαλυθεί γιατί αυτά είναι η βάση ύπαρξής της».

"Να πάρει άλλα μέτρα"
Ο κ. Κασιμάτης θεωρεί ότι οι επιλογές του μνημονίου που θίγουν κεφαλαιώδη δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Θεωρεί δε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί στον Ελληνικό λαό εάν τυγχάνουν σεβασμού τα δικαιώματα του ανθρώπου στο πρόσωπο των εργαζομένων και των συνταξιούχων:
«Θα μπορούσαν να επιβληθούν άλλα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που είναι λιγότερο επαχθή για τον ελληνικό λαό όπως η φορολόγηση από ορισμένο ποσοστό και πάνω των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Κατά τη γνώμη μου όμως, το ΔΝΤ δε θέλει να θίξει το μεγάλο κεφάλαιο. Θα πρέπει όμως να ομολογηθεί αυτό».

Εξ οικείων τα βέλη
Ο Γ. Κασιμάτης υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου (διευθυντής του Νομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού). Απέναντι σε επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου είχε βρεθεί και παλαιότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2009 όταν φούντωνε η φιλολογία για πρόωρες εκλογές με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε ο καθηγητής είχε αποφανθεί ότι αυτή η σύνδεση συνιστά τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και σφετερισμό αρμοδιότητας της Βουλής.
Απαντώντας στην ερώτηση «Το γεγονός ότι υπήρξατε συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα αντιδικείται με την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, τι συναισθήματα σας προκαλεί;» ο κ. Κασιμάτης είπε: «Εμείς δεν αντιδικούμε αλλά βοηθούμε την κυβέρνηση γιατί πιστεύουμε ότι τα προασπίζεται αυτά τα δικαιώματα. Εκτός κι αν δεν θα προασπίζεται. Τότε όμως ας έρθει ξεκάθαρα να πει ότι εμείς δε τα θέλουμε αυτά τα δικαιώματα, είμαστε αντίθετοι σε αυτά. Πιστεύουμε λοιπόν ότι βοηθούμε την Ελλάδα και την κυβέρνησή της γιατί της δίνουμε επιχειρήματα για να αντισταθεί σε αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Δεν πάμε αντιπολιτευτικά αλλά πάμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ελλήνων και της Ελλάδας».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]