Επικίνδυνη η νομιμοποίηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
- Του Χρήστου Καπούτση
Η απόφαση της Χάγης, δικαίωσε επίσης την ένοπλη δράση UCK, των αλβανών ανταρτών που παράνομου παραστρατιωτικού μηχανισμού που είχαν δημιουργήσει οι αλβανοκοσοβάροι με τη βοήθεια της Δύσης, που βαρύνεται με σωρεία φρικτών εγκλημάτων σε βάρος των Σέρβων του Κοσσόβου.
Η απόφαση αυτή του Δ.Δ. της Χάγης, αποτελεί σταθμό για την διεθνή νομιμότητα και πιθανότατα, θα προκαλέσει σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις.
Η απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης, αγνόησε το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ, που ρητά αναφέρει, για ευρεία αυτονομία του Κοσσόβου, αλλά στα πλαίσια της Σερβίας, δηλαδή το Κόσσοβο, θα πρέπει να παραμείνει επαρχία της Σερβίας, με ειδικό προνομιακό καθεστώς αυτονομίας.
Πολλοί αναλυτές μιλούν ήδη, για πλήγμα στην ανεξαρτησία του Δ.Δ. της Χάγης, καθώς, υποστηρίζουν, ότι είναι εμφανής η επιρροή στην απόφασή του, της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Επίσης, η απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης, προκαλεί, έντονη ανησυχία σε πολλά κράτη, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να δυναμώσει αποσχιστικές τάσεις μειονοτικών πληθυσμών, που τοπικά έχουν την πλειοψηφία των κατοίκων.
Ειδικότερα, στην Ευρώπη αναμένεται να πυκνώσουν οι φωνές των Βάσκων και των Καταλανών, για αυτονόμηση από την Ισπανία.
Οι Κούρδοι στο Ιράκ, ή την Τουρκία, οι Τσετσένοι στον Καύκασο (ρωσική επαρχία), οι Ουιγούροι στην Κίνα και πολλοί άλλοι, μπορεί να αξιοποιήσουν την απόφαση του Δ.Δ. Χάγης και να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα Εθνικά κράτη, που κατοικούν αυτές οι μειονότητες. Και φυσικά, η αντίδραση των Εθνικών κρατών στα αποσχιστικά αιτήματα των μειονοτήτων, μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά της ηττοπαθούς και μετριοπαθούς στάσης της Σερβίας, που ήταν ανήμπορη να αντιδράσει, επειδή είχε ηττηθεί στον πόλεμο από τον ΝΑΤΟ!
************* Κ
Η απόφαση του Δ.Δ της Χάγης, μπορεί να επηρεάσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ενδεχόμενο ανεξαρτησίας, του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, ως μέσο πίεσης, προκειμένου να επιβληθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό, αμερικανο-βρετανικών προδιαγραφών, που ίσως να είναι χειρότερη, ακόμη και από το διαβόητο σχέδιο Ανάν.
Σχετικά με την απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνει ότι «η επιχειρηματολογία της απόφασης του δικαστηρίου διαφοροποιεί την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, από την περίπτωση της Κύπρου». Μακάρι, να είναι έτσι, δηλαδή όπως εκτιμά ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλά, αν η Τουρκία προκαλέσει αδιέξοδο στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες και επικαλεστεί την πρόσφατη απόφαση του Δ.Δ. Χάγης , προκειμένου να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, τότε, ασφαλώς, δημιουργούνται νέα και ιδιαίτερα δυσμενή δεδομένα για το Κυπριακό.
Στην περίπτωση αυτή, το ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΌ σχέδιο Ανάν, ίσως και να μοιάζει με χαμένη ευκαιρία, για τον Κυπριακό Ελληνισμό!
*************
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την απόφαση του Δ.Δ.Χάγης, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει ότι: «Υψηλή προτεραιότητα για την Ελλάδα συνιστά η διασφάλιση της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι αρχές αυτές καθορίζουν τη στάση μας και είναι εκείνες που θα πρέπει να πρυτανεύσουν την επαύριο της γνωμοδότησης του Δ.Δ.Χάγης.»Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα , θα προχωρήσει σύντομα στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.
*************
Η απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης, να κρίνει νόμιμη την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, είναι πολύ πιθανό, να πυροδοτήσει το εκρηκτικό μειονοτικό μίγμα στα Βαλκάνια.Τα κράτη της Βαλκανικής χερσονήσου, δεν είναι εθνικά συμπαγή, καθώς έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά δραστήριες εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες, που αναζητούν δικό τους διακριτό ρόλο.
Οι μειονότητες των Βαλκανίων, όχι μόνο δεν έχουν αφομοιωθεί στα εθνικά κράτη όπου διαβιούν, αλλά αναζητούν περισσότερες ελευθερίες , ενώ προβάλλουν αιτήματα αυτοδιάθεσης ακόμη και απόσχισης ή και ενσωμάτωσης.
Γι’ αυτό ακριβώς, οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της βαλκανικής, αποτελούν εν δυνάμει εστίες αποσταθεροποίησης.
Η νομιμοποίηση της ανεξαρτησίας στο Κόσσοβο, ενθαρρύνει την προώθηση αποσχιστικών και αλυτρωτικών εθνομειονοτικών αιτημάτων.
Οι εθνοτικές μειονότητες των κρατών της Βαλκανικής είναι πολύ πιθανόν, να αναζητήσουν την κατάλληλη ευκαιρία και να απαιτήσουν να αποκτήσουν καθεστώς ανεξαρτησίας, όπως και οι Αλβανοί του Κοσσόβου.
Ήδη στην βορειοανατολική Σερβία, στην πολυεθνική Βοϊβοντίνα, όπου η ουγγρική μειονότητα είναι πλειοψηφία, μεθοδεύουν τη δική τους απόσχιση. Στην ανατολική Σερβία, οι ρουμανόφωνοι Βλάχοι, που διατηρούν γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρουμανία, απαιτούν καθεστώς αυτονομίας.
Στο Σαντζάκιο της Σερβίας, όπου οι μουσουλμάνοι αποτελούν πλειοψηφία, έχουν επιχειρήσει βήματα προς την αυτονομία. Παρόμοιες τάσεις έχουν και οι αλβανόφωνες πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία.
Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη αποτελείται από τις θανάσιμα αλληλομισούμενες εθνότητες των κροατομουσουλμάνων και των Σέρβων, που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να «κλείσουν» τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους…
Στην Κροατική Κράινα, η ισχυρή Σερβική μειονότητα, ζητάει την ένωσή της με τη Σερβία. Μάλιστα εξελέγη και «εξόριστη κυβέρνηση της Σερβικής Κράινα»!
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η π.Γ.Δ.Μακεδονίας , όπου οι αλβανόφωνοι αποτελούν το 30-40% του συνολικού πληθυσμού και είναι συγκεντρωμένοι στο Τέτοβο, τα Σκόπια, το Αρατσίνοβο, το Γκόβισταρ και το Κουμάνοβο. Η απόσχιση του αλβανόφωνου τμήματος της FYROM, ειδικά μάλιστα μετά την μη εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας, είναι εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη.
Επίσης στη Νότια Βουλγαρία υπάρχει συμπαγής τουρκική μειονότητα, που συνορεύει με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και επηρεάζεται κατά τρόπο καταλυτικό από την Άγκυρα, όπως άλλωστε και η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Η Τουρκία επισήμως αναφέρεται, στην τουρκική μειονότητα της Θράκης. Και προφανώς, η απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης, θα αξιοποιηθεί από την τουρκική διπλωματία προωθώντας έτσι τους στόχους της στην Θράκη. Αν η Άγκυρα κατορθώσει να αναγνωριστεί η μουσουλμανική-θρησκευτική μειονότητα της Θράκης σε τουρκική –εθνοτική μειονότητα, τότε ασφαλώς η Θράκη μπαίνει σε περιπέτειες …
Γι’ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση από το Ελληνικό Κράτος, ειδικά στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, ειδικά στη Θράκη, θα πρέπει να πολιτευτούν, όχι ως πολιτικάντηδες ψηφοθήρες, αλλά ως υπεύθυνοι πολιτικοί, με αυξημένη εθνική ευαισθησία.
Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Θράκη, μπορεί να κρύβουν και πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.
(Μεταδόθηκε την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 08.10 το πρωί από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 984» στο ένθετο «διεθνοπολιτικές προσεγγίσεις» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Χρήστος Καπούτσης)
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...