Το τελευταίο ανέκδοτο του ΔΝΤ: "Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει"
- Στην Αθήνα βρίσκονται οι ελεγκτές της τρόικας των δανειστών, οι οποίοι από σήμερα ξεκινούν τους νέους ελέγχους στα στοιχεία της οικονομίας
Όσον αφορά τους ελέγχους, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν οι προβληματικές ΔΕΚΟ, τα χρέη των νοσοκομείων, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα φορολογικά έσοδα και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα ζητήματα που θα συζητηθούν άμεσα είναι, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, ο έλεγχος των δαπανών σε ΟΤΑ και νοσοκομεία, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Τι θα είχε συμβεί αν δεν μεσολαβούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας; «Το έλλειμμα θα είχε εκτοξευθεί στο 20%, ενώ η ύφεση θα είχε αγγίξει το 10%».
Ο Σερβάς Ντερόουζ, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας και ο άνθρωπος που διαπραγματεύθηκε για λογαριασμό της Ευρωζώνης το Μνημόνιο, μιλάει για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας και τα επόμενα βήματα της τρόικας. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:
- Ξεκαθαρίζει ότι κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας.
- Eκτιμά ότι η ύφεση μάλλον θα χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του έτους.
- Παραδέχεται ότι τα μέτρα λιτότητας είναι χωρίς προηγούμενο.
- Προβλέπει ότι στη διάρκεια του 2011 θα φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο, αλλά μετά η κατάσταση θα βελτιώνεται.
- Zητεί λιγότερο οπορτουνιστική αντιπολίτευση.
- Kάνει γνωστό πως ήδη από τον Μάιο του 2009 είχε προειδοποιηθεί το Γιούρογκρουπ ότι το ελληνικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10%.Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πόουλ Τόμσεν, προειδοποιεί ότι «η συνολική εξέταση του προγράμματος θα γίνει τον Αύγουστο», αλλά εκτιμά πως «η επιτυχής έκδοση των εντόκων και επιπρόσθετα στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις που καταγράφονται στον δημοσιονομικό τομέα επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιασθεί».
Μια ολόκληρη χώρα χορεύει ανάλογα με τα έσοδα πέντε τραπεζών. Αν τους λείπουν μερικά κέρματα, άνθρωποι ξεσπιτώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν, τα νοσοκομεία ξεμένουν απο αναλώσιμα, οικογένειες διαλύονται. Σε τι διαφέρει από την φεουδαρχία;
ΑπάντησηΔιαγραφή