Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα μεθοδεύει αύξηση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

  • Τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην Κύπρο
  • Η κορυφή των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εξισλαμίζεται
Ο Δρ Hakan Fidan, νέος αρχηγός της ΜΙΤ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν σαφώς επιδιώκει περισσότερα προβλήματα με το Ισραήλ. Αυτό φανερώνεται από τα βήματα που αποκαλύπτονται εδώ από πηγές πληροφοριών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του debkafile.
Η ειρηνική έκβαση του περιστατικού με το Rachel Corrie το Σάββατο, 5 Ιούνη, και οι προσπάθειες του Ισραήλ να διατηρήσει την κρίση υπό έλεγχο δεν είχαν επιπτώσεις στην αποφασιστικότητά του να αυξήσει παρά να αποκλιμακώσει τις τουρκο-ισραηλινές τριβές.
Την Παρασκευή, ο Ερντογάν φρόντισε κοντινοί συνεργάτες του να διαρρεύσουν στα μέσα ενημέρωσης ότι ετοιμάζεται ένα μεγάλο κύμα στολίσκων που θα αμφισβητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ, το οποία θα συνοδεύεται την επόμενη φορά από τουρκικά πολεμικά πλοία, με τον ίδιο, ενδεχομένως, επί σκάφους.
Για το σκοπό αυτό, προσθέτουν οι πηγές μας:
1. Το γραφείο του πρωθυπουργού στην Άγκυρα χρηματοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια την ΙΥΥ (Insani Yardim Vakfi), της οργάνωσης της Κωνσταντινούπολης, που συνδέεται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Αλ Κάιντα και Χαμάς, με εντολές για την αγορά 8-10 μεγάλων πλοίων για ένα τεράστια στόλο που θα αμφισβητήσει το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό και την επιβολή του αποκλεισμού 20 μιλίων της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που στρατολογεί τους τρομοκράτες της ΙΥΥ, που επιτέθηκαν στους ισραηλινών κομάντος που επιβιβάζονταν στο Mavi Μαρμαρά στις 31 Μαΐου, αφήνοντας εννέα ανθρώπους νεκρούς και 45 τραυματίες κατά συνέπεια.
Η Washington Post την Κυριακή έκανε έκκληση, οι δεσμοί της κυβέρνησης Ερντογάν με την ΙΥΥ να είναι στο επίκεντρο οιασδήποτε διεθνούς έρευνας σχετικά με το συμβάν στο Μαρμαρά, τονίζοντας την υποστήριξή της προς τη Χαμάς, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οντότητα. Η εφημερίδα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Davutogolu ότι η ισραηλινή επίθεση "είναι σαν την 9/11 για την Τουρκία", άσεμνη.
2. Την περασμένη εβδομάδα, πριν από το περιστατικό του Μαρμαρά, ο Ερντογάν ξεκίνησε την ανάπτυξη στην Τουρκική πλευρά της Κύπρου, αεροπορικών και ναυτικών μονάδων καθώς και μονάδων πεζοναυτών, κρατώντας τες σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των ισραηλινών καταλήψεων των πλοίων με προορισμό τη Γάζα. Συγκρατήθηκε την τελευταία στιγμή από το να διατάξει ανάληψη δράσης, με παρέμβαση του James Jones της NSA (National Security Agency) και του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με πηγές του debkafile στην Ουάσινγκτον και το Παρίσι, που τον απείλησαν με απομόνωση στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, αν προχωρούσε σε κάτι τέτοιο.
Το Σάββατο, συνεργάτες του Τούρκου ηγέτη διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι το σκέφτεται σοβαρά να οδηγήσει τον επόμενο στολίσκο αυτοπροσώπως, δραματοποιώντας την αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ.
3. Στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός ενίσχυσε τις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών πριν από την προγραμματισμένη αναμέτρηση του με το Ισραήλ, αντικαθιστώντας επαγγελματικά στελέχη, για πρώτη φορά στη σύγχρονη τουρκική ιστορία, με πολίτες, ριζοσπαστικούς μουσουλμάνους και κοντά στον ίδιο προσωπικά.
Το debkafile τους κατονομάζει, για πρώτη φορά εδώ, ως τον Hakan Fidan, τον πρώην επικεφαλής της TIKA, του Τουρκικού Γραφείου Διεθνούς Ανάπτυξης, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας - MIT, το αντίστοιχο της Ισραηλινής Μοσάντ! και τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Muammer Guler , ο οποίος είναι ο νέος Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, ο οποίος στην πραγματικότητα κατευθύνει τις ειδικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των τρομοκρατών.
Με τους διορισμούς αυτούς, ο Τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε κάποιες ελπίδες που εξακολουθούσαν να συντηρούνται από κάποιους κύκλους στο Ισραήλ, για τη διατήρηση των καναλιών επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Και τέλος, οι εισαγγελείς της Τουρκίας δέχτηκαν εντολές να καταρτίσουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και πειρατεία στην ανοικτή θάλασσα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και του αρχηγού των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι.
Η μετάφραση του άρθρου έγινε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]