Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ Αναζητά Εναέριο Χώρο

  • Αναζήτηση Περιοχής Εκπαιδευτικών Πτήσεων από την IAF
Γιαννακόπουλος Βασίλειος
Μετά τη διεξαγωγή της εκκαθαριστικής επιχείρησης “Cast Lead” των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (Δεκέμβριος 2008 – Ιανουάριος 2009), η Τουρκία «απαγόρευσε» τις μετασταθμεύσεις των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (Israeli Air Force – IAF) στα τουρκικά αεροδρόμια, αλλά και τις προγραμματισμένες ετήσιες πτήσεις στον εναέριο χώρο της. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Jerusalem Post1, η IAF αναζητεί περιοχές ασκήσεων σε Ευρώπη και Ασία, προκειμένου να εκπαιδεύσει το ιπτάμενο προσωπικό της, κυρίως σε αεροπορικές ασκήσεις μεγάλης ακτίνας. Μάλιστα, πρόσφατα, ανώτερος αξιωματικός της IAF δήλωσε ότι «ψάχνουμε νέες περιοχές πτήσεων, όπου θα μπορούμε να πετάμε».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θεωρεί ότι «οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις δεν πρόκειται να αποκατασταθούν», και ως εκ τούτου, επιδιώκει να εφαρμόσει μια ισραηλινο-ρουμανική συμφωνία, που υπογράφηκε το 2006, και η οποία επιτρέπει τις πτήσεις και τη μεταστάθμευση των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τη Jerusalem Post «είναι πιθανόν,το Μάρτιο του 2010, η υπέρπτηση των δύο αεροσκαφών τακτικής αναγνώρισης Gulfstream της IAF στην Ουγγαρία να αποτελούσε μέρος μιας ισραηλινής αεροπορικής άσκησης στην Ευρώπη». Η δημοσιοποίηση της πτήσης των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στον ουγγρικό εναέριο χώρο προκάλεσε πολιτικές παρενέργειες, καθώς πρόσφατα, απολύθηκε ο επικεφαλής του τμήματος εναέριας κυκλοφορίας του υπουργείου Μεταφορών της Ουγγαρίας.
Η ισραηλινή εφημερίδα τονίζει επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια, λόγω των ποικίλων απειλών που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, κυρίως από το Ιράν, η IAF έχει αυξήσει τη διεξαγωγή των αεροπορικών ασκήσεων μεγάλης ακτίνας» και προσθέτει ότι «η πιο σημαντική διεξήχθη το 2008, όταν 100 αεροσκάφη της IAF πέταξαν πάνω από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής άσκησης που εκλήφθηκε ως προετοιμασία αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν».
Το Μάιο του 2009, το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό L’Express είχε αναφέρει τη διεξαγωγή αεροπορικής άσκησης από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, στο Γιβραλτάρ, απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων από το Ισραήλ.

Κοινή Ισραηλινο-Ελληνική Αεροπορική Άσκηση
Στο πλαίσιο της ετήσιας στρατιωτικής συνεργασίας τους και μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματικός (τρίτος στην ιεραρχία της IAF) στο ΓΕΑ, η Πολεμική Αεροπορία και η IAF έχουν σχεδιάσει τη διεξαγωγή κοινής αεροπορικής άσκησης, κατά τη διάρκεια του τρίτου 10ήμερου του Μαΐου 2010, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
· Μετασταθμεύσεις μαχητικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια της 115 ΠΜ (Σούδα) και της 117 ΠΜ (Ανδραβίδα).
· Διεξαγωγή της άσκησης στο FIR Αθηνών (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα).
· Πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.
· Πιθανή συμμετοχή των Μονάδων Βλημάτων εδάφους-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων SA-15 (TOR-M1) V-SHORADS, τα οποία αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Trial Spartan Hammer '05" και τα οποία παρέλαβαν πρόσφατα οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.
· Πιθανή συμμετοχή των ισραηλινών ελικοπτέρων CH-53 Sea Stallion (Sikorsky S-65).
· Η 117 ΠΜ θα λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού των αποστολών «Έρευνας και Διάσωσης» σε περιβάλλον μάχης (Combat Search and Rescue - CSAR).

Τουρκικές Αντιδράσεις
Τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην κοινή ισραηλινο-ελληνική αεροπορική άσκηση, υπενθυμίζουν τη ματαίωση της διεξαγωγής της αεροπορικής άσκησης ”Anatolian Eagle” (Anatolu Kartali)2, η οποία είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί από 12 έως 24 Οκτωβρίου 2009, με τη συμμετοχή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα.
Επιπρόσθετα, η Turkish Weekly δημοσιεύει σχόλια του διευθυντή του Middle East Institute, Yevgeny Satanovsky, σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα, που στην παρούσα φάση δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία και ταυτόχρονα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, επανηλειμμένα έχει ζητήσει την ισραηλινή στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, που θα της επέτρεπε να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της στο επίπεδο των αντίστοιχων τουρκικών, αλλά το Ισραήλ αρνείται σταθερά, καθώς η Τουρκία αποτελεί το στρατηγικό του σύμμαχο».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]