Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοραντής προς Χρυσοχοΐδη: Πρόσεχε τους "λαδιάρηδες" και τους "αντιπροσώπους"

  • Καταγγελία του Ιωάννη Κοραντή για ύποπτες μεθοδεύσεις που θα βλάψουν την λειτουργικότητα της Ε.Υ.Π.
  • Προειδοποιεί τον Χρυσοχοΐδη για "αντιπροσώπους" και... "λαδιάρηδες"
  • Κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού ή... κάτι άλλο; Σκληρή απάντηση από τον κύριο Κοραντή και υπενθύμιση ευθυνών στον Υπ.Προ.Πο.
  • Προσπαθούν να καλύψουν σκάνδαλο στην ΕΥΠ ρίχνοντας σε άλλους τις ευθύνες!
  • Προμήθειες ΕΥΠ με μεσάζοντες και υπερτιμήσεις
Ταραχή προκάλεσε στην Κατεχάκη η ερώτηση μου προς τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ.Μ.Χρυσοχοΐδη σχετικά με τα προσόντα διορισμού των δύο Υποδιοικητών της ΕΥΠ. Απλώθηκε άμεσα η βεντάλια της πασοκικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, με «μικρο-πολιτικό» σχόλιο σε βάρος μου από ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα ενός δημοσιογραφικού συγκροτήματος, κινητοποίηση 1-2 ανεγκέφαλων διαχειριστών ιστοσελίδων που νομίζουν ότι μπορούν να με τρομάξουν, ως και με δημοσίευμα σοβαρής, κατά τα άλλα, καθημερινής εφημερίδας που επιχειρεί να εμφανίσει ότι υπήρξε τάχα υπερτιμολόγηση στην αγορά, το 2007, -όταν δηλαδή ήμουν Διοικητής της ΕΥΠ- του συστήματος νόμιμης επισύνδεσης.
Καλά, δεν γνωρίζουν ότι η προσφορά του συγκεκριμένου συστήματος ήταν η κατώτερη από όσες υποβλήθηκαν και μάλιστα η τελική τιμή μειώθηκε κατά 10% περαιτέρω, ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις της τότε ηγεσίας του Υπ. Δημοσίας Τάξεως στον προμηθευτή; Δεν γνωρίζουν ότι το ίδιο ακριβώς σύστημα προμηθεύθηκε και η Αντιτρομοκρατική με το ίδιο τίμημα; Εκεί άραγε δεν υπήρξε «υπερτιμολόγηση»; Και τι να πω για το επιχείρημα ότι «η τότε διοίκηση της Υπηρεσίας προχώρησε σε αγορά του συστήματος όχι απ’ ευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά μέσω ελληνικής εταιρείας, που ανέλαβε ρόλο μεσάζοντα»;
Δεν γνωρίζουν οι διοικούντες σήμερα την Κατεχάκη ότι ΟΛΟΙ οι κατασκευαστές έχουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα, στους οποίους παραπέμπουν υποχρεωτικά τους υποψήφιους πελάτες;
Μήπως λοιπόν πολύ απλά η αλήθεια είναι κάπου αλλού; Οτι αφού παρήλθε η περίοδος χάριτος 2007-2010, ήλθε η στιγμή να πληρωθεί το κόστος –που αποτελεί συμβατική υποχρέωση- για την συντήρηση του συστήματος και η ΕΥΠ είναι ανίκανη να εξεύρει το απαραίτητο κονδύλιο;
Ποιοι άραγε έχουν συμφέρον να εκμηδενίσουν ένα εργαλείο δουλειάς, αποδεδειγμένα απαραίτητο για την εκπλήρωση της αποστολής της ΕΥΠ, όπως προέκυψε π.χ. από τις υποθέσεις Μυλωνά, Παναγόπουλου και τόσες άλλες; (για να μη λένε οι καινούργιοι, ότι οι παλιοί δεν κάνανε τίποτα 5 χρόνια)
Ως προς τη προμήθεια και εγκατάσταση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, που συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, η σημερινή Διοίκηση της ΕΥΠ προχώρησε στην καταγγελία της σχετικής σύμβασης και βεβαίως η Υπηρεσία ενεπλάκη σε δικαστική διένεξη με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Δεν προτίθεμαι συνεπώς, επί του παρόντος, να διατυπώσω άλλα σχόλια εν προκειμένω. Θα αρκεσθώ να επαναλάβω την προειδοποίηση που είχα απευθύνει στον κ. Χρυσοχοΐδη επί του θέματος αυτού, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τον Δεκέμβριο 2009, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του έτους 2010:
Προσοχή κ.Υπουργέ, διότι κάποιοι λαδιάρηδες παραμονεύουν για να επωφεληθούν.
Αυτά, για την ώρα. Διότι βεβαίως θα επανέλθω.

Το επίμαχο άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή" που αφήνει σκιές και επιτίθεται έμεσα στον κύριο Κοραντή (τότε διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) για ύποπτες μεθοδεύσεις...
Προμήθειες ΕΥΠ με μεσάζοντες και υπερτιμήσεις ερευνά η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων
Του Γιάννη Σουλιώτη
Ενδείξεις για σοβαρές παρατυπίες στην προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την πενταετία 2004 - 2009 προκύπτουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τη μέχρι στιγμής έρευνα που διενεργεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στα χέρια των επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ενώ στις έρευνες θα συμμετάσχει και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η υπόθεση αναδείχθηκε πριν από δέκα ημέρες, οπότε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητήθηκε η διενέργεια έρευνας για τη «διασταύρωση στοιχείων που αφορούν την υπερτιμολόγηση προμήθειας ηλεκτρονικού υλικού» (όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση) παράλληλα με προκαταρκτική εξέταση εις βάρος στελέχους της υπηρεσίας για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μια από τις επίμαχες συμβάσεις αφορά την αγορά, το 2007, του συστήματος υποκλοπών (λογισμικό νόμιμης επισύνδεσης) από την ΕΥΠ αντί 3.375.000 ευρώ. Από την έρευνα των αρμοδίων Αρχών φέρεται να προκύπτει ότι η τότε διοίκηση της υπηρεσίας προχώρησε σε αγορά του συστήματος, όχι απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά μέσω ελληνικής εταιρείας που ανέλαβε ρόλο μεσάζοντα. Πριν μάλιστα το λογισμικό παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε διαμεσολάβηση και άλλης εταιρείας, αυτήν τη φορά με έδρα την Κύπρο. Η αιτιολογία ήταν ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχανόταν η ταυτόχρονη αναβάθμιση του συστήματος, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έτσι αυξήθηκε η τελική τιμή. Υπερτιμημένες χαρακτηρίζουν πηγές της Κατεχάκη και τις συμβάσεις συντήρησης του συστήματος, γεγονός που φέρεται να έχει υποχρεώσει τη σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Στον φάκελο για τη συγκεκριμένη υπόθεση προμήθειας εξοπλισμού φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και τιμολόγιο που αφορά κρουαζιέρες υπαλλήλων της ΕΥΠ ύψους 40.000 ευρώ.
Ουδέποτε λειτούργησε
Πλην του λογισμικού υποκλοπών, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται η προμήθεια και εγκατάσταση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της διαχειριστικής αρχής «Κοινωνία της Πληροφορίας». Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και η προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο του 2006. Το σχέδιο περιγραφόταν ιδιαιτέρως φιλόδοξο, καθώς μέρος των πληροφοριών που θα συνέλεγε το σύστημα θα προσφερόταν μέσω της ιστοσελίδας της ΕΥΠ στους πολίτες, ώστε να «διευκολύνεται η διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων». Παρότι εκταμιεύθηκε ποσό ύψους 650.000 ευρώ και εκκρεμούσε η καταβολή στην εταιρεία ακόμα 850.000 ευρώ, πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι το εν λόγω σύστημα ουδέποτε λειτούργησε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μάλιστα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχώρησαν πρόσφατα στην καταγγελία της σύμβασης και ουσιαστικά στην ακύρωση του έργου με κύριο επιχείρημα ότι η εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίησή του δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές υποχρεώσεις όπως αυτές προβλέπονταν από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Υπεύθυνος έργου είχε οριστεί στέλεχος της ΕΥΠ, εναντίον του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]