Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χάθηκε ο λογαριασμός από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων

  • «Κόκκινο» χτυπάει ο προϋπολογισμός των ελληνικών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν στους έμμεσους φόρους, αγαπημένο εργαλείο των κυβερνήσεων για την ανάταση των δημοσίων εσόδων
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επταετία 2004 – 2010:
* Ο ΦΠΑ αυξήθηκε τρεις φορές, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων. Η πρώτη αναπροσαρμογή έγινε τον Απρίλιο του 2005 επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη με τον υψηλό συντελεστή να αυξάνει από το 18% στο 19% και ο χαμηλός από το 8% στο 9%. Φέτος, το σοκ της αύξησης ήταν διπλό για τα νοικοκυριά. Ο φόρος σκαρφάλωσε στο 21% τον Μάρτιο, ενώ έπεται ακόμη μία αύξηση από την 1ης Ιουλίου που ανεβάζουν τον φόρο στο 23%. Ανοδικά κινούνται και τα υπόλοιπα δύο κλιμάκια του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα ο μεσαίος από το 10% που βρίσκεται τώρα θα ψηλώσει στο 11% τον Ιούλιο ενώ ο κατώτατος θα φτάσει στο 5,5% από 5% που είχε διαμορφωθεί με την αύξηση του Μαρτίου. Το θέμα του ΦΠΑ δεν σταματά εδώ. Το 2011 προωθείται μετάταξη για το 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών από τον χαμηλό 11% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
* Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα αυξήθηκε οκτώ φορές (τρείς φορές μέσα στο 2010) επιφέροντας έτσι ισάριθμες ανατιμήσεις την λιανική τιμή πώληση της βενζίνης. Ακολουθούν και άλλες αυξήσεις έως το 2013 μέχρις ότου ο ΕΦΚ φτάσει στα επίπεδα της ευρωζώνης.
*Ο φόρος στα τσιγάρα αυξήθηκε οκτώ φορές με την τιμή του πακέτου να βρίσκεται μία ανάσα από τα 5 ευρώ.
* Από το 2004 μέχρι σήμερα ο φόρος στα ποτά αυξήθηκε πέντε φορές, ενώ με την επιβολή ΕΦΚ κινδυνεύουν οι χυμοί, τα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα νερά.΄
Τους ειδικούς φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα δεν αρέσκονται να αυξάνουν μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και το ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε το Μνημόνιο της Ελλάδας με την Τρόικα των δανειστών .
Μόνο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πρόσθετα έσοδα 1,250 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ το 2011.
Από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στη διετία 2010-2011 προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ προβλέπεται για το 2011, από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς στον υψηλό συντελεστή 23% αλλά και την επέκταση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν (σ.σ. σύμφωνα με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο).
Η αναπροσαρμογή κατά 10% της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα αναμένεται να φέρει φέτος στα ταμεία του Δημοσίου εισπράξεις 450 εκατ. ευρώ. Για το 2011, οι εισπραξεις αυξάνουν στα 600 εκατ. ευρώ.
Μ. Χριστοδούλου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]