Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oι γκρίζες ζώνες του πακέτου βοηθείας

  • Μέσα σε ένα απόλυτα ομιχλώδες τοπίο, αποφάσισαν πως συμφωνούν να σωθεί η Ελλάδα αν χρειαστεί... από εκεί πέρα, τίποτε άλλο
- Το βέτο στην ενεργοποίηση του μηχανισμού παραμένει. Δηλαδή, σε περίπτωση επίσημου αιτήματος από την Ελλάδα, οι 15 εταίροι μας θα πρέπει να πειστούν ότι οι συνθήκες δικαιολογούν την ενεργοποίησή του. Υπάρχει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο την τελευταία στιγμή να πέσουν στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις από κάποια χώρα.
- Δεν διευκρινίζεται εάν η φράση ultima ratio (ύστατη λύση), που περιέχεται στο αρχικό σχέδιο απόφασης της 25ης Μαρτίου ως όρος ενεργοποίησης του μηχανισμού, εξακολουθεί να σημαίνει ‘αδυναμία της χώρας να δανειστεί’. Σε αυτήν την περίπτωση ποιο είναι το ύψος των επιτοκίων της αγοράς που η ευρωζώνη θα θεωρήσει απαγορευτικό.
- Αρκετές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες από τα εθνικά τους κοινοβούλια.
- Δεν διευκρινίζεται η συνεισφορά του ΔΝΤ. Διαρροές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τοποθετούν το ποσό για τον πρώτο χρόνο στα 10 – 15 δισεκατομμύρια ευρώ (επιπλέον των 30 δισ. της ευρωζώνης).
- Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Olli Rehn, θα ακολουθήσει τη δική του φόρμουλα τιμολόγησης για τα δάνεια που θα χρηματοδοτήσει. Εικάζεται ότι το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 3%.
- Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος εκταμίευσης εάν και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης. Δηλαδή, εάν το ποσό που θα ζητήσει θα δοθεί εφάπαξ ή σταδιακά και σε δόσεις -ώστε να επιτηρείται η πρόοδος-, όπως συνηθίζει το ΔΝΤ.
- Δεν αναφέρεται τι θα γίνει με χώρες που οι ίδιες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ιταλία και το κατά πόσον έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στον μηχανισμό.
- Σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει μέχρι 30 δισ. ευρω, δεν αποσαφηνίζεται αν θα τα λάβει εξολοκλήρου από την ευρωζώνη ή αν θα λάβει τα 2/3 από την ευρωζώνη και το 1/3 από το ΔΝΤ.
- Δεν διευκρινίζεται εάν το ΔΝΤ ζητήσει δικούς του επιπλέον όρους για τη δανειοδότηση.
- Τι σημαίνει η φράση στην ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος για κοινή προσπάθεια ‘συμπεριλαμβανομένου και ενός πολυετούς stand-by διακανονισμού’ εάν το επιθυμεί η χώρα μας.”
H πολύ χαρά βλάπτει, χρειάζεται συντηρητικότητα. Μερικοί πιά προεξοφλούν και τον πρωθυπουργό γιά τα επόμενα 10 χρόνια…Είναι επιτυχία το IMF;Γιατί τότε δεν πήγαμε από την αρχή και με μικρότερο τόκο; Είναι επιτυχία να φορτώνεσαι ένα σκασμό χρέος για 3 χρόνια αφού απαξιωθείς σε όλες τις αγορές για τα καλά;
Mία από τις εισηγήσεις του IMF είναι και η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρός το Δημόσιο. Για αυτό ψάχνανε εδώ. Έτσι εισηγούνται άρση τού απόρρητου καταθέσεων και κατάσχεση. Ανοίγουν οι δρόμοι…
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]