Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Financial Times: Θα χρεοκοπήσετε του χρόνου

  • Χρεοκοπία, αλλά όχι φέτος, προβλέπει για την Ελλάδα ο οικονομικός αναλυτής των «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μινχάου
Σε χθεσινό του άρθρο ο Μινχάου προβλέπει επιβράδυνση των τιμών και τελικά αποπληθωρισμό που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση και την κυβέρνηση σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της. Η προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να αποφευχθεί μία έκρηξη του χρέους, λέει, είναι ακραία μεγάλη.
Μόνο οι σκανδιναβικές χώρες πέτυχαν μία ανάλογης κλίμακας προσαρμογή στις δεκαετίες του '80 και του '90, αλλά αυτές είχαν δύο πλεονεκτήματα σε σχέση με την Ελλάδα: το διαφορετικό διεθνές περιβάλλον και κυρίως το ότι ήταν σε θέση να υποτιμήσουν το νόμισμά τους και να βελτιώσουν έτσι την ανταγωνιστικότητά τους. Ως μέλος της ευρωζώνης η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μόνο μέσω πολιτικών χαμηλού πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο της ευρωζώνης, κάτι που στην πράξη σημαίνει μέσω αποπληθωρισμού.
Ομως κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει, θα δημιουργήσει δυναμική αποπληθωρισμού -λόγω χρέους- ανάλογη με αυτήν που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης στην αμερικανική οικονομία και περιέγραψε ο γνωστός οικονομολόγος Ιρβινγκ Φίσερ. Θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη σε αρνητικά επίπεδα κατά την περίοδο προσαρμογής και θα διακυβευθεί το πρόγραμμα μείωσης χρέους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Για να βγει η Ελλάδα από αυτό μπέρδεμα, λέει ο Μινχάου, θα πρέπει να συμβεί ένα εκ των παρακάτω: α. μία σημαντική υποτίμηση του ευρώ σε συνδυασμό με μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, κάτι που θα μπορούσε να διατηρήσει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, β. να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, γ. αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα για να αποφευχθεί μία αποπληθωριστική δυναμική, δ. έξοδος από την ευρωζώνη, ε. αθέτηση χρέους. Η πρώτη περίπτωση δείχνει εξωπραγματική, ενώ η δεύτερη έχει στην πραγματικότητα αποκλειστεί από την Ε.Ε. Η τρίτη θα απαιτήσει μία νέα διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών ενώ η τέταρτη, αν και βολική για τους Γερμανούς, είναι απίθανη αφού οι Ελληνες δεν είναι τόσο χαζοί για να φύγουν από την ευρωζώνη.
Υπό αυτές τις συνθήκες καταλήγει ο Μινχάου δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το ύψος του χρέους της ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά θα προσπαθήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η μόνη λύση είναι η αθέτηση χρέους μέσα στην ευρωζώνη.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]