Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε επικίνδυνα οριακό σημείο και πιθανότατα εκτός ελέγχου η Ελληνική Οικονομία

  • Νέα επίθεση των κερδοσκόπων οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις την Ελλάδα
  • Πόσο κοντά είμαστε σε μία συγκυβέρνηση ή σε μία κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών;
Οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι εκτός ελέγχου και η Κυβέρνηση μάλλον έχει χάσει κάθε επαφή με τις αγορές. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτός ο αιφνιδιασμός.
Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τις από καιρό αναμενόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα άλλαζαν το κλίμα.
Τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ μελετά να προσφύγει σε δανεισμό με ρήτρα δολαρίου.
Τη στιγμή που αναμένεται το Κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Τα spreads σκαρφαλώνουν και ξεπερνούν τις 400 μονάδες (Έως τις 406,9 μονάδες σκαρφαλώνει το spread στα ομόλογα)
Από την άλλη το κλιμάκιο της Eurostat διαπιστώνει… λάθη στο έλλειμμα και τον ρυθμό ύφεσης (Η Ευρώπη κατηγορεί την Ελλάδα για ψευδή κατάθεση στοιχείων για το 2009)
Δηλαδή το έλλειμμα με βάση το οποίο η κυβέρνηση κατάρτισε το ΠΣΑ δεν είναι 12.7% του ΑΕΠ όπως ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά ανέρχεται στο 14,2 έως 14,3% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να πείσει για την ακρίβεια των στοιχείων που έδωσε. Αν δεν πείσει, τότε το ΠΣΑ πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Ξεκινάμε πάλι από την αρχή και η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να αναθεωρήσει το υποβληθέν πρόγραμμα αλλά θα υποχρεωθεί στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί μέσω φόρων και περικοπών το έλλειμμα.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό το σημείο διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και Eurostat.
Η Κυβέρνηση κατάρτισε ΠΣΑ και Προϋπολογισμό με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η ύφεση στη χώρα θα περιοριστεί στο -0,3%
Όμως η Eurostat εκτιμά ότι η ύφεση θα ανέλθει στο -2,5%
Αν συμβεί αυτό, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε οι δημοσιονομικοί στόχοι της φετινής χρονιάς είναι… εκτός στόχων!
Είναι προφανές ότι έχουν μπερδευτεί από το πολύ μαγείρεμα! Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι ο απελθών Γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι του είχε ζητήσει να φουσκώσει το έλλειμμα στο 14%
Οι δραματικές εξελίξεις με τη νέα εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έρχονται να επιβεβαιώσουν το πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και το «φιάσκο» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την υποτιθέμενη «στήριξη» της ελληνικής οικονομίας.
Είναι πιθανό, ότι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να πάνε όλα στο βρόντο και να αρχίσουμε από την αρχή!
Έξη μήνες χαμένοι!
Μήπως θυμάστε που βρίσκονταν τα spreads τον Οκτώβριο του 2009; Στις 132 μ.β. (4,57% το ελληνικό και 3.25% η απόδοση του γερμανικού).
Ο ανέμελος πρωθυπουργός με το κανό και ο χαμογελαστός υπουργός Οικονομικών σήμερα βλέπουν πως οι αγορές δεν τους υπολογίζουν ούτε σαν βοηθούς καφετζή..! Έτσι έκανε και ο Τζώρτζ Μπους προ της 11ης Σεπτεμβρίου. Περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του κάνοντας διακοπές, παίζοντας γκολφ, ασχολούνταν με το ράντσο του στο Τέξας και όλοι αναρωτιούνταν που το πάει αυτός ο κόπανος.
Μετά συνέβη η καταστροφή και ο Μπους ανέλαβε τον ρόλο του προστάτη του Έθνους.
Γι αυτό αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, μήπως τα κάνει όλα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου (ξέρουμε όλοι πόσο του αρέσει να αντιγράφει την αμερικανική πολιτική) επειδή το πραγματικό show δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Μήπως περιμένει την επικείμενη καταστροφή για να παίξει έπειτα τον ρόλο του, αυτόν του Σωτήρα του Έθνους και της Οικονομίας; Μήπως πιστεύει πως όταν θα γίνουν όλα ερείπια, τότε θα καταφέρει να αναδείξει την… προσωπικότητά του;
Ίσως το καλύτερο που θα μπορούσε ο Γιώργος Παπανδρέου να κάνει κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, θα ήταν να βγάλει τον εαυτό του από την κυβέρνηση. Τουλάχιστον, ας σκεφτεί ότι αν παραδώσει (πολύ σύντομα) στο διάδοχό του μια χώρα χρεωκοπημένη, πώς θα μπορέσει να κάνει τη διεθνή καριέρα που ονειρεύεται να του δώσει μια μέρα το διεθνές παρακράτος;
Αλλά αυτό θα είναι το τελευταίο που θα καταλάβει. Εδώ η χώρα έζησε οικονομική Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και αυτός πριν από δυο μέρες το μυαλό του είχε στο… κανό!
Ευτυχώς νομίζω ότι τα πράγματα δεν πρέπει να είναι ακριβώς έτσι. Ο Κοντοπυράκης που ήταν πολύ κοντά τους τις πρώτες ημέρες, μας διαβεβαιώνει ότι δεν περίμεναν την αντίδραση των αγορών. Θα μπορούσε να είναι το τέλειο σχέδιο ενός διεστραμμένου εγκεφάλου για την καταστροφή μας, αλλά φαίνεται ότι οφείλεται σε αυτό που έλεγε ο Μολυβιάτης “αγνή και άδολη ανοησία”, δηλαδή, σε απλά ελληνικά καθαρή βλακεία…
Αυτό φαίνεται και από την επιμονή του, μέχρι και τον Ιανουάριο, στην “εφαρμογή του προεκλογικού του προγράμματος” (ξέρετε, αυτό με τον αφελληνισμό της χώρας και το γρήγορο και «κάτω από το τραπέζι» κλείσιμο εθνικών θεμάτων, για να μπορεί να κοιμάται ήσυχος)...
Όταν όμως προχώρησε στην “εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας”, ως μέσον για να περάσει στα “μαλακά” τα σκληρά οικονομικά μέτρα, και μετέπειτα κατάλαβε τη σημαίνει αυτό (δηλαδή κατάλαβε την pure ανοησία του), αφού του την έσκασε η Μέρκελ και του γύρισε τη Μεγάλη Μπλόφα του ΔΝΤ, το άφησε κι αυτό μέσα σε μερικές μόνον ώρες, σαν καλός Γιωργάκης Παπανδρέου που είναι (θα αρχίσει να είναι χαρακτηρισμός από μόνο του, αυτό το Γιωργάκης). Γενικώς, δεν ξέρει τι κάνει.
Γενικά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Εξελίξεις υπάρχουν και θα υπάρξουν. Θα δούμε, δεν μας αφήνει να βαρεθούμε ο Γιωργάκης, κάθε μέρα κι ένα καινούργιο επεισόδιο στο σήριαλ της Ελλάδας. Αυτό που τώρα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι ένας ανασχηματισμός χωρίς ουσία, που γίνει απλά για να κερδίσει κι άλλο χρόνο ο πρωθυπουργός, ευελπιστώντας να έρθει το καλοκαίρι, όπου πολλά μπορούν να συμβούν με τον λαό να «παίρνει τα μπάνια του» (αν και οι προβλέψεις λένε πως φέτος οι παραλίες δεν θα γνωρίσουν δόξες προτέρων ετών).
Γενικά πάντως, μετά και από την επιβεβαίωση από την Τζούλια πως «υπάρχει και δεύτερο DVD», το μεγάλο κυβερνητικό μπαμ μάλλον είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε… Εξάλλου, το σχέδιο μίας συγκυβέρνησης (ή και κυβέρνησης επιτυχημένων εξωκοινοβουλευτικών) πότε θα είναι ιδανικό να πραγματοποιηθεί; Μα όταν οι σημερινοί κυβερνώντες δηλώσουν πλήρη αδυναμία χειρισμού των εξελίξεων…



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Θα ηθελα να μαθω με 2 λογια τι ηταν αυτο, ποιοι συνετελεσαν, ποιοι εκαναν τα λαθη για να ανεβει το spread απο 132 μ.β. που ηταν τον Οκτωβριο του 2009 στις 400 και που εχει φθασει σημερα?
    Ποια γεγονοτα συνετελεσαν για αυτην την ομηρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε από πάνω,να σε ενημερώσω εγώ λοιπόν πώς έγινε και επιδεινώθηκε η κρίση επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Καταρχάς,ο Καραμανλής έδινε το έλλειμμα στο 7%,πράγμα που αποδεχόταν και η ΕΕ. Βγαίνει ο Παπακωνσταντίνου και το δηλώνει στο 12,7% του ΑΕΠ!! Αμέσως,ανεβαίνουν τα Spreads.. Στη συνέχεια,3 χώρες προσφέρονται να μας δανείσουν(Κίνα,Αυστραλία,Ρωσία) η κυβέρνηση αρνείται! Μετά βγαίνει ο υπουργός και λέει θα φορολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις,και περίπου 8 δις υπολογίζεται ότι έκαναν αμέσως φτερά... Ξανανεβαίνουν τα spreads!! Βγαίνει τότε και λέει "Είμαστε Τιτανικός,η χώρα είναι πλοίο που βουλιάζει!!" τα spreads εκτοξεύονται!! Και μετά κλείνει συμφωνία με..τη Goldman Sachs,με τόκο 6,2%!! Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή...

    ΥΓ Κωνσταντίνε,αν έχω κάνει κάποιο λάθος παρακαλώ διόρθωσε με!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]