Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έως τις 406,9 μονάδες σκαρφαλώνει το spread στα ομόλογα

  • Στα ύψη το κόστος δανεισμού
  • Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν πληροφορίες για την επιδίωξη της Αθήνας να παρακάμψει το ΔΝΤ οδηγούν υψηλότερα τα επιτόκια δανεισμού
  • Με ειδική ρήτρα απαλάσσονται οι χώρες της ευρωζώνης από την διάσωση της Ελλάδας
Σε πολύ υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει το κόστος κρατικού δανεισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενώ ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να πωλήσει εντός του Απριλίου ομόλογο σε δολάρια στην αμερικανική αγορά, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία έτη.
Λίγο μετά τις 16:15, το spread έφτανε στις 406,9 μονάδες, από 349 την Δευτέρα. Τη Μ. Πέμπτη, είχε ανέλθει μέχρι τις 352 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) ενισχύθηκε κατά 0,26% στο 6,82%, υψηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,27% σε 5,55%. Από την αρχή του 2010, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 1,9% περίπου (οι υψηλότερες στην ευρωζώνη), έναντι κερδών 2,9% για τους γερμανικούς τίτλους.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στις 354 μονάδες βάσης, από 347 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με το CMA Datavision. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους κοστίζει 354.000 ευρώ.
Νευρικότητα στην αγορά προκαλούν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει την τροποποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «παρακάμπτοντας» το ΔΝΤ.
«Ο λόγος είναι ότι από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια», φέρεται να δήλωσε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Market News International.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε αυτή τη φημολογία με δηλώσεις του στο Reuters. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Αυτή η νευρικότητα οδηγεί χαμηλότερα και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε μέχρι τα 1,3408 δολάρια, από 1,3484 την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και από την αρχή του 2010 έχει χάσει το 6,4% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 5,5% έναντι του γεν.
Ανησυχία υπάρχει και για το έλλειμμα του 2009, καθώς η Eurostat φέρεται να διαπιστώνει ότι ίσως είναι μεγαλύτερο από 14%, χωρίς, όμως, ακόμα να έχει κλείσει το συγκεκριμένο θέμα.
Γκρίζες ζώνες για τον μηχανισμό στήριξης
Οι «γκρίζες ζώνες» γύρω από το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού, με τα επιτόκια των ομολόγων να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ της Συνόδου Κορυφής.
Αλλωστε, όπως φαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των κρατών της ευρωζώνης να συμμετάσχουν στο σχέδιο στήριξης με την παροχή διμερών δανείων προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Irish Times, το γεγονός ότι στην ανακοίνωση γινόταν αόριστη αναφορά «σε» κράτη-μέλη της ευρωζώνης και όχι «στα» κράτη-μέλη σημαίνει ότι ουσιαστικά θα συμμετάσχει όποιος θέλει και εάν θέλει.
Το σημείο της ανακοίνωσης στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα είναι το εξής:
«As part of a package involving substantial International Monetary Fund financing and a majority of European financing, euro area member states are ready to contribute to co-ordinated bilateral loans».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παράλειψη του άρθρου «the» από τα «euro area member states» κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Ομόλογο σε δολάρια
Ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει εντός του Απριλίου σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια, στην αμερικανική αγορά, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία έτη.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει μέσα από την έκδοση την άντληση ποσού 5 έως 10 δισ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου (λήξεις παλαιότερων εκδόσεων κ.ά.), ύψους 10 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολ.).
Τα ελληνικά ομόλογα θα πωληθούν ως ομόλογα «αναδυόμενης αγοράς», στοχεύοντας σε επενδυτές που τοποθετούνται στους συγκεκριμένους, υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές, οι οποίοι αγοράζουν ομόλογα με βάση κυρίως το -υψηλό- επιτόκιο.
Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι 6,5% περίπου (την Τρίτη ξεπέρασαν το 6,80%), έναντι 4,9% της Βραζιλίας, 4,8% του Μεξικού, 5,5% της Πολωνίας και 6,6% της Ουγγαρίας.
Το πρόσθετο κόστος δανεισμού από τις εκδόσεις των ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, ενώ οι τόκοι που θα καταβάλει φέτος το Δημόσιο πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ.






Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ό,τι και να κάνουν οι Σιωνιστές και τα ενεργούμενά τους το παιχνίδι το έχουν χαμένο διότι"σου γαρ υψωθέντος σήμερον(Χριστέ στο Σταυρό), γένος Εβραίων απώλετο...(από τους ύμνους της Μ.Πέμπτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]