Ο Ερντογάν αισιόδοξος για τον Έρογλου και την επίσκεψή του στην Ελλάδα
- "Η Ευρώπη φταίει που έχασε ο Ταλάτ - Θετικό βλέπω τον Παπανδρέου"
- Περιοδεία Ερντογάν - Παπανδρέου στη Θράκη ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση
Απέδωσε την ήττα του Ταλάτ στην “ασυνέπεια της ΕΕ” σημειώνοντας: “Υπάρχει και θέμα αξιοπιστίας, όσον αφορά τα βήματα τα οποία πραγματοποίησε η Ε.Ε. στο θέμα αυτό. Δεν συμπεριφέρθηκαν έντιμα και με ειλικρίνεια. Τους είπαμε ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Βεβαίως δεν υπάρχουν και οι ηγέτες της εποχής εκείνης. Όμως, ο αξιότιμος Σρέντερ στα απομνημονεύματά του ανέφερε ότι αυτό, το οποίο έγινε, δεν ήταν έντιμο. Η κ. Μέρκελ ανέφερε, επίσης, ότι ήταν λάθος την περίοδο εκείνη η νότια Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε.. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, τα οποία δεν συνάδουν με το κεκτημένο. Είτε το αποδέχονται, είτε όχι, στο προσκήνιο υπάρχει ένα τουρκικό κράτος. Το να θεωρείται ως μη υπάρχον δεν είναι συνεπές. Στην Ευρώπη έχουν ανοίξει εμπορικές αντιπροσωπείες. Ο Ταλάτ πραγματοποίησε συνομιλίες με ηγέτες ξένων χωρών. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. συμπεριφέρθηκε ψυχρά μπορεί να έχει οδηγήσει τους ομοεθνείς μας σε πικρία”.
Και κατέληξε ο Ρ.Τ.Ερντογάν:
“Τον Παπανδρέου τον βλέπω περισσότερο θετικό. Σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Συνεργασίας. Θα επισκεφθώ την Αθήνα μεταξύ 15-20 Μαΐου και θα συζητήσουμε εν εκτάσει. Πάντως, δική μου επιθυμία είναι το Κυπριακό να λυθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το να μένει η υπόθεση αυτή σ εκκρεμότητα δημιουργεί ανησυχίες και στις δύο πλευρές. Κάποιοι θέλουν να διαιωνίζεται το αδιέξοδο. Όμως, εμείς επιθυμούμε να λάβει τέλος».
Παπανδρέου και Ερντογάν μαζί στη Θράκη
Εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαίου.
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Γιώργος Παπανδρέου θα ταξιδέψουν μαζί στη Θράκη. Ως τώρα, κάθε αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης που έρχεται στη χώρα μας περνάει από την περιοχή προκειμένου να υπενθυμίσει το έντονο τουρκικό ενδιαφέρον για τη μουσουλμανική μειονότητα. Συνήθως, η ελληνική πλευρά ενοχλείται γιατί ακούγονται λόγια που σηματοδοτούν προσπάθειες εκτουρκισμού της μειονότητας.
Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν είχε προσπαθήσει κάπως να συγκρατηθεί όταν πήγε στη Θράκη, επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, ενώ ο Αχμέτ Γκιούλ με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ δεν είχε κρατήσει καθόλου τα προσχήματα.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού κυριαρχεί η αντίληψη ότι μία κοινή παρουσία Ερντογάν-Παπανδρέου στη Θράκη θα αποτρέψει ενοχλητικά φαινόμενα και θα δώσει μήνυμα προσέγγισης και διάθεσης συνεργασίας...!
Η ιδέα αυτή, ωστόσο, δεν πρόκειται να είναι δημοφιλής σε όλα τα κόμματα, ενώ δεν συναρπάζει την ελληνική διπλωματία στο σύνολό της. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να κοπεί ο βήχας της Αγκυρας σχετικά με τη Θράκη, ώστε να δοθεί τέλος σε κάθε προσπάθεια διασύνδεσης των θεμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας στην πολιτική της έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...