Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στενότερη οικονομική συνεργασία με Άγκυρα;

  • Η προώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πόσο μπορεί να οφελήσει την Ελλάδα, όταν είναι γνωστό πως το κόστος παραγωγής τουρκικών προϊόντων μπορούν να το συναγωνιστούν μόνο τριτοκοσμικές χώρες και η Κίνα;
H ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υποστηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Οραματίζεται ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην πράσινη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, υπόσχεται… πράσινη στέγη στο ΥΠΕΞ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «διόρθωσης» των οικονομικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι διπλωμάτες μετά τη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής (σ.σ. απεργούσαν την Πέμπτη και την Παρασκευή).

Ο υφυπ. Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης μιλά στην «Ι» την Αγγελική Σπανού
Ερ.: Μετά από έξι μήνες, τι έχει αποφέρει η οικονομική διπλωματία της οποίας ηγείστε;
Απ.: Η οικονομική διπλωματία διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την πολιτική διπλωματία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η εξωστρέφεια της οικονομίας είναι σημαντικό συστατικό της εξόδου από την κρίση. Θα έλεγα ότι είναι συμπληρωματικές και αλληλένδετες ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Με τη βοήθεια των πρεσβειών και των επιμελητηρίων μας ξεκινάει καταγραφή των χωρών προτεραιότητας και τίθενται ποσοτικοί στόχοι, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σκοπός είναι να κινούμαστε πλέον με αποτελεσματικότερες, ολιγομελείς επιχειρηματικές αποστολές, κινητοποιώντας επιχειρηματίες που θέλουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις διμερείς σχέσεις που αναπτύσσουμε, καθώς και τα αποτελέσματα των συμφωνιών που κλείνουμε σε επίπεδο διυπουργικών επιτροπών.

Ερ.: Πιο συγκεκριμένα;
Απ.: Ύστερα από την επιτυχή επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας στο θέμα του φυσικού αερίου και του αγωγού ΙTGI, ενώ παράλληλα κλείστηκαν συμφωνίες για παροχή τεχνογνωσίας σε ΑΠΕ από την Ελλάδα. Μια πιλοτική μονάδα, ένα σχολείο που ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται εκεί. Η επίσκεψή μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι συνεργασίες που κάναμε στο Κατάρ και συζητήσαμε στο Κουβέιτ, ήταν η αρχή των σημαντικών επιχειρηματικών συνεργασιών που ακολούθησαν και δεν θα σταματήσουν, αφού πρόκειται για χώρες με διαθέσιμα κεφάλαια και ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα.
Ο πρώτος υπουργός με τον οποίο συναντήθηκα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Ιγκόρ Λεβίτιν, ως επικεφαλής της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής από την πλευρά του. Αυτή η διπλωματική επαφή θα έχει συνέχεια σύντομα. Προετοιμάζουμε το έδαφος ώστε οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται σε τομείς τουρισμού, αγροτικών, μεταποίησης, μελετών να εξασφαλίσουν ένα σοβαρό τμήμα της προετοιμασίας και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, αλλά και διέξοδο προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη τη Ρωσία, ξεκινώντας από τη Μόσχα.

Ερ.: Υπάρχουν περιθώρια να αναλάβει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων;
Απ.: Πρόκειται για έναν από τους άμεσους στόχους μας. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ηγηθεί της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου για την πράσινη ανάπτυξη, καθώς διαθέτει την τεχνογνωσία, αλλά και επειδή η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας. Η συνεργασία αυτή αποτελεί τη μόνη έξυπνη και ρεαλιστική λύση για την περιοχή, η οποία πλήττεται περισσότερο από όλες τις άλλες από την κλιματική αλλαγή. Από την πρώτη στιγμή αναπτύξαμε τις διμερείς σχέσεις με τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες αλλά και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου και της Βόρειας Αφρικής.

Ερ.: Μπορεί η οικονομική διπλωματία να ωφελήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με ποιον τρόπο;
Απ.: Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία σήμερα ξεπερνάει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό αυτό για μια οικονομία σαν την ελληνική. Βέβαια δεν είναι αρκετό και έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης. Οι επενδύσεις αφορούν τράπεζες, πληροφορική, τσιμεντοβιομηχανία, ιχθυοκαλλιέργειες, υγεία, τουρισμό, κατασκευές, πλαστικά, φαρμακευτικά, καλλυντικά, επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, υπηρεσίες συμβούλων. Και αντίστοιχα από την τουρκική πλευρά έχουμε συνεργασία σε τράπεζες, σε πληροφορική, σε μεταφορές, σε παροχή υπηρεσιών.
Ουσιαστικά είναι δύο οικονομίες που βρίσκονται σε πάρα - πάρα πολύ μεγάλη συσχέτιση και μπορούν να παραγάγουν όλο και περισσότερα κοινά αποτελέσματα. Ύστερα από διμερείς συναντήσεις αποφασίσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη πιο στενής οικονομικής συνεργασίας. Είναι ένας στόχος τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε και θα έχει καθοριστική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ερ.: Πώς θα γίνει το ΥΠΕΞ πράσινο υπουργείο;
Απ.: Μελετάμε ήδη τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παθητικά ηλιακά συστήματα, ανακύκλωση χαρτιού και άλλων υλικών, αλλά και πράσινες στέγες. Τα δημόσια κτίρια πρέπει να είναι ένα υπόδειγμα για τους πολίτες. Φυσικά, σε μια περίοδο δημοσιονομικής αυστηρότητας, βασικό στοιχείο μιας τέτοιας προσπάθειας είναι κάτι τέτοιο να γίνει με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, πιθανά μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ερ.: Οι διπλωμάτες καταγγέλλουν διάλυση της διπλωματικής υπηρεσίας λόγω της φορολόγησης του επιδόματος αλλοδαπής που επιφέρει μείωση κατά το ένα τρίτο των αποδοχών όσων υπηρετούν στο εξωτερικό. Διαφωνείτε;
Απ.: Όλοι οι Έλληνες οφείλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση. Βεβαίως λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε ομάδας, οι ανάγκες που έχει η χώρα στην άσκηση εθνικής εξωτερικής πολιτικής και η δικαιοσύνη καθώς και η αναπτυξιακή διάσταση, που οφείλουμε να συνδυάζουμε στη φορολόγηση. Είναι ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα αυτό, όχι όμως απαραίτητα μέσω εξαιρέσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή του «ξηλώματός» του, για να χρησιμοποιήσω μια λέξη που εύστοχα είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ανούσιοι διαγκωνισμοί
Ερ.: Κατά καιρούς ακούγονται διαμαρτυρίες για συγκεντρωτισμό υπουργών και περιορισμένες αρμοδιότητες υφυπουργών, για δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και άλλα συναφή. Πώς τα ακούτε όλα αυτά;
Απ.: Οι δραστηριότητες και η δουλειά που μας περιμένει όλους είναι πολλές και επείγουσες. Δεν έχουμε χρόνο για ανούσιους διαγκωνισμούς. Και ξέρετε, το σημαντικό δεν είναι τι είσαι και πού βρίσκεσαι, αλλά πόσο σκληρά δουλεύεις με όραμα και στόχο, ώστε να αναδεικνύεις και να αξιοποιείς τις δυνάμεις του τόπου, να σχεδιάζεις και να υλοποιείς με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και χωρίς να ενδιαφέρεσαι για το πολιτικό κόστος. Από το αποτέλεσμα κρινόμαστε όλοι.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]