Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ικανοποιημένοι Λευκός Οίκος και Βερολίνο από τις εξελίξεις στην Ελλάδα

  • Οι πιέσεις των "φίλων" απέδωσαν και έτσι πιστεύουν πως με τη βοήθεια του ΔΝΤ η Ελλάδα θα διαχειριστεί με επιτυχία το χρέος της
  • Ανακούφιση από την Λαγκάρντ και Μπαρόζο που βλέπουν επανασταθεροποίηση του ευρώ
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ, που είναι ο σημαντικότερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ταμείο, να ψηφίσουν υπέρ της παροχής δανείου από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ «εκ του σύνεγγυς» παρακολουθεί την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.
Από την Πέμπτη πίεζαν Γερμανία και ΗΠΑ να δεχθούμε τους όρους του ΔΝΤ
Πιέσεις προς τον Γ.Παπακωνσταντίνου ώστε η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει γρήγορα με τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ για το 2012 και το 2013 ασκούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
Όπως αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπ. Οικονομικών Michael Offer, ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schaeuble και ο Αμερικανός ομόλογος του, Timothy Geithner, είχαν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη με τον Έλληνα υπ. Οικονομικών, ζητώντας του να επισπευθεί η «συμφωνία». Τούτο προκειμένου «να επιστρέψει η αξιοπιστία στις αγορές», δήλωσε ο κ.Offer.
Εν τω μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να εκπληρώσει πολύ αυστηρούς όρους» για να λάβει βοήθεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα βιαστεί να επικυρώσει τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η μπάλα εξακολουθεί να είναι στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο κ.Offer σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.
Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προσεγγίσει ήδη τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ώστε να υπάρξει στήριξη της Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση του G20 το Σαββατοκύριακο στα πλαίσια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει και ο κ.Παπακωνσταντίνου.
Λαγκάρντ: Η βοήθεια στην Ελλάδα θα «επανασταθεροποιήσει» το ευρώ
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι η έναρξη της διαδικασίας της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας θα επιτρέψει την «επανασταθεροποίηση» του ευρώ και θα ελαχιστοποιήσει την αντίσταση του Βερολίνου να ενισχύσει την Αθήνα.
Η Γαλλίδα υπουργός απέκλεισε ακόμη κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες. «Εγώ δεν θέλω καν να το σκέφτομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
«Είχαμε κινήσεις αστάθειας που δεν ήταν ευνοϊκές, που δεν ήταν καλές για το ευρώ, το οποίο έφτασε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο σε περίπου ένα χρόνο έναντι του δολαρίου», πρόσθεσε η υπουργός, σε απευθείας συνέντευξη της στο ραδιόφωνο Europe 1 από την Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20.
«Πιστεύω ότι το σχέδιο που έχει τεθεί σε λειτουργία, η διαδικασία που κινείται, είναι πιθανό να επανασταθεροποιήσει ένα νόμισμα που έχει την ανάγκη» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα, η υπουργός υποβάθμισε ακόμη το ζήτημα της απροθυμίας της Γερμανίας.
Στο πνεύμα της Γαλλίδας υπουργού και ο Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε σήμερα από τη Λισαβόνα όπου βρίσκεται, ότι το αίτημα για οικονομική βοήθεια της Ελλάδας που έχει επιβαρυνθεί με ένα χρέος ρεκόρ, είναι πολύ καλό πράγμα «για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».
«Είναι καλό για την Ελλάδα και είναι επίσης καλό για τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ» τόνισε ο κ. Μπαρόζο μιλώντας στον Τύπο.
«Προτεραιότητα τώρα είναι η προετοιμασία ενός προγράμματος προσαρμογής για το οποίο εργάζονται ομάδες της ΕΕ, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι μια πολύπλοκη εργασία», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σιγά που δεν θα ήταν και ικανοποιημένοι. Ακριβώς όπως σχεδίασαν πήγαν τα πράγματα, δεν θα χαίρονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]