"Θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σαν να μην έχετε..."
- "Ο κόσμος θα σιχαθεί τους πολιτικούς και θα τους πάρει με τις πέτρες..."
- Εδώ που φτάσαμε, πόσο σωστές μπορούν άραγε να φαίνονται οι προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πριν 250 (περίπου) χρόνια αναφέρθηκε με τόσο μεγάλη σαφήνεια στα όσα τραγικά διαδραματίζονται στην Ελλάδα;
Έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε."
Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτό που μας συμβαίνει και που συνεχώς αναλύουν και προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε εδώ που βρισκόμαστε.
Και ενώ βρίσκουν τις εξηγήσεις και τα αίτια, μπερδεύονται όταν φτάνει η στιγμή να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν ήταν δυνατόν να αποφύγουμε τα…χειρότερα που μας έχουν βρει.
Στο σημείο αυτό ανακατεύουν την λογική με την συνωμοσιολογία και τους περνούν διάφορες υπόνοιες από το μυαλό, όπως π.χ. ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε από την αρχή την κατάσταση και την άφησε να εξελιχθεί θεωρώντας ότι η μόνη λύση για να μπει η Ελλάδα στον ίσιο δρόμο ήταν το ΔΝΤ που θα επέβαλε τους σκληρούς κανόνες και μαζί με αυτούς και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Αυτά δεν είναι και τόσο βάσιμα για να είναι πιστευτά. Πρόκειται για πολύ ακραίες και εξαιρετικά πολύπλοκες σκέψεις, που βρίσκουν εύφορο έδαφος στην Ελλάδα για να ευδοκιμήσουν. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Επί χρόνια ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας ως κράτος και ως κοινωνία. Παράλληλα και σταδιακά παύσαμε να παράγουμε και αντ΄ αυτού αποκτήσαμε συμπεριφορές απαίδευτων και απερίσκεπτων νεόπλουτων. Δημιουργήσαμε μία εικονική πραγματικότητα, η οποία πήρε καταστρεπτικές κυριολεκτικά διαστάσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή. Δυστυχώς όμως ούτε η σημερινή κυβέρνηση κατάλαβε αμέσως ποια είναι η κατάσταση, με αποτέλεσμα να αντιδρά καθυστερημένα και να βρίσκεται πίσω από τις αγορές και τα γεγονότα. Έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε.
Άλλωστε, αν πέρασαν από τον Γ. Παπανδρέου οι παραπάνω σκέψεις, δεν είναι δυνατόν να μη σκέφτηκε ότι έστω και με μηχανισμό στήριξης Ευρωζώνης-ΔΝΤ θα χανόταν ο έλεγχος της διακυβέρνησης. Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ενδεικτικές για το ποιος θα κάνει κουμάντο τα επόμενα χρόνια. Μίλησε σαν ηγέτης της χώρας λέγοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή και χρειάζονται προσπάθειες τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον λαό για να αντιμετωπισθεί, προσθέτοντας «όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο».
Στο μεταξύ, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι ο «κακός» της ιστορίας είναι το ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με τι πληροφορίες, ούτε η Κομισιόν, ούτε η ΕΚΤ υπολείπονται σε αυστηρότητα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι θέσεις τους είναι ακόμη σκληρότερες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Αφήστε το επιτόκιο του 5% και βάλε με το οποίο θα μας δανείσουν οι εταίροι, τις ασάφειες που καλλιεργεί ακόμη η Γερμανία, την καθυστέρηση στην προσφυγή για να μην πάθει ζημιά η κα Μέρκελ. Μόνο η Γαλλία ανταποκρίνεται θετικά, σπεύδοντας να περάσει τα κονδύλια που θα μας δανείσει στον προϋπολογισμό του 2010, σε μία προσπάθεια να δώσει το καλό παράδειγμα στους άλλους.
Μήπως εκτός από τον Στρος-Καν χρειαζόμαστε πια και τον Θεό να βάλει το χέρι του;
Το σίγουρο είναι πάντως ότι ήταν αδύνατον στον Γ. Παπανδρέου να δρομολογήσει τέτοιες εξελίξεις, ακόμη και να τις σκεπτόταν, όπως λένε μερικοί. Άλλωστε, τώρα κινδυνεύει και η κυβέρνησή του εκτός από τον ίδιο που το προσωπικό του πολιτικό μέλλον δείχνει πως αποτελεί ήδη... παρελθόν!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...