Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα θα αφήσει το euro και θα γυρίσει στον γύρο;

  • Την Αθήνα διατρέχει αυτές τις ημέρες μία φήμη: Η Ελλάδα μπορεί να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και να υιοθετηθεί ένα νέο νόμισμα, ένα ελληνικό ευρώ, κάτι μεταξύ διασταύρωσης δραχμής και ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Ορισμένοι οικονομολόγοι του εξωτερικού, χαριτολογώντας μάλιστα, έδωσαν όνομα στο νέο αυτό νόμισμα, αποκαλώντας το... "γύρο"!!!
Έτσι εισάγεται η πιθανότητα δημιουργίας δύο διαφορετικών ευρώ, που θα κυκλοφορούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η λύση του "γύρου" είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που κινδυνεύουν και που περιμένουν στην "σειρά" για να, κριθούν από την αυστηρή Μέρκελ.
Οι επιλογές που αυτή τη στιγμή έχει η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, πολύ λίγες και δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, εάν δεν καμφθεί η αντίσταση της Γερμανίας η οποία επιθυμεί την τιμωρία της Ελλάδας για τις παραβάσεις που έχουνε γίνει, ενώ η πιθανότητα να παρέμβει το Δ.Ν.Τ. θεωρείται ως ένα γεγονός ανεπίτρεπτο, αφού θα πληγεί το ευρώ στο σύνολό του. Και η περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. είναι μία οδυνηρή λύση για την χώρα, αλλά ταυτόχρονα είναι και η κατά πολύ λιγότερο οδυνηρή από όλες τις άλλες λύσεις...
Όπως γράφει γράφει ο οικονομολόγος Desmond Lachman του American Enterprise Institute, εάν η Ελλάδα θεωρεί πως βρίσκεται σε έναν "κακό γάμο", ίσως θα πρέπει να επιλέξει να αφήσει την Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός της χώρας, όμως, Γιώργος Παπανδρέου είναι απολύτως σαφής πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει, αν και η κυρία Μέρκελ θα ήθελε πολύ μία αυτόβουλη αποχώρηση των Ελλήνων από το ευρώ, αφού έτσι δεν θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στην δομή και στην λειτουργία της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, όμως, για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΖΕυρωπαϊκή ένωση, θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να αποδεχθεί και να εφαρμόσει μία σειρά σκληρότατων αντιλαϊκών μέτρων, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε λαϊκή εξέγερση.
Η πρόταση του London School of Economics, πάντως, συγκλίνει στην δημιουργία ενός νέου, δεύτερου, ευρώ το οποίο θα εκδίδεται με ευθύνη του κάθε κράτους ξεχωριστά- το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από όλες τις άλλες "προβληματικές" χώρες (την Ισπανία, την Πορτογαλία, και, ενδεχομένως, την Ιταλία). Το νέο αυτό νόμισμα θα χρησιμοποιείται ένα νέο νόμισμα στην εγχώρια αγορά, αλλά δεν θα νομιμοποιείται η χρήση του σε οποιαδήποτε συναλλαγή στο εξωτερικό. Φυσικά θα υπάρξει κάποια συναλλαγματική ισοτιμία που θα επιτρέπει την οικονομική εφαρμογή του (π.χ. σε περίπτωση υποτίμησης), η οποία όμως δεν θα επηρεάζει την ισχύ του ευρώ σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Άλλοι οικονομολόγοι, όπως ο Μιχάλης Αργυρός του Cardill Business School και ο Γιάννης Τσουκαλάς, λέκτορας στο Nottingham School of Economics, έχουν προτείνει μία μεγαλοπρεπή εκδοχή αυτής της ιδέας, βάση της οποίας η Ευρωπαϊκή ένωση θα πρέπει να εκδόσει δύο ευρώ. Το ένα α χρησιμεύσει ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, και το άλλο θα κυκλοφορήσει στις υπόλοιπες χώρες-μέλη. Με βάση αυτό το σχέδιο-πρόταση και τα δύο νομίσματα θα πρέπει να εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. "Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουμε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ευρωπαϊκής οικονομίας», εξηγεί ο κύριος Αργυρός, ο οποίος πιστεύει πως το σχέδιο αυτό θα μποορέσει να φέρει ηρεμία στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι θα προσφέρει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα στο παιχνίδι εικασιών που συμβαίνει τώρα. Όμως, η πολιτική συζήτηση που ενδέχεται να ακολουθήσει μια τέτοια ρύθμιση θα είναι κάθε άλλο παρά γαλήνια, αφού καμία χώρα δεν θα ήθελε να μεταφερθεί στο υποτιμημένο ευρώ...
"Όπως είναι σήμερα το ευρώ, δεν αποτελεί μία βιώσιμη λύση για τις οικονομίες των χωρών που μετέχουν σε αυτό", λέει ο κύριος Αργυρός. "Μάλιστα, δέκα χρόνια μετά από τώρα, θα πρέπει να μιλάμε για 27 διαφορετικά νομίσματα-ευρώ, εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί"...
"Το ευρώ δημιουργήθηκε με ένα μειονέκτημα», λέει ο οικονομολόγος ιταλική Mario Nuti. "Είναι ένα νόμισμα. Δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος. Δεν έχει φορολογικές αρχές και φυσικά δεν έχει προϋπολογισμό." Στο τέλος, το γεγονός ότι η ΕΕ είναι μια νομισματική ένωση δεν συνιστά πως τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να αποδεχθούν μία πιθανή αγγελία θανάτου του.
Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, θα πρέπει να τονιστεί πως η κυβερνητική αποστολή θα είναι μία "ηράκλεια" προσπάθεια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά περίπου 25%. "Αυτό είναι ένα βαρύ τίμημα.
Εάν κατορθωθεί, θα ήταν ένα θαύμα", λέει ο Charles Calomiris του σχολείου επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια. "Στη συνέχεια, όμως πάλι είπαν το ίδιο πράγμα για την Ολυμπιάδα του 2004. Κανείς έλληνας δεν σκέφτηκε που θα οδηγηθεί μετά από αυτήν, αλλά την έκανε".
Πηγή: CNN



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δεν θα ήθελα σήμερα να είμαι στη θέση του μέσου πασόκου.
    Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια κάποιος μελαμψός μου πούλησε μια κάμερα στο ένα δέκατο της αξίας που έκανε στα μαγαζιά (μετά από πολύ παζάρι). Το κουτί είχε μέσα χαρτί εγγύησης, φορτιστή μπαταριών και όλα τα συναφή.
    Όταν πήγα σπίτι και την έβαλα να παίξει συνειδητοποίησα ότι ήταν μόνο το κέλυφος, δηλαδή ένα άδειο όμορφο κουτί, κάτι σαν παιδικό παιγνίδι.
    Ένιωσα τόσο-μα-τόσο μακάκας που ακόμη δεν μπορώ να το ξεχάσω μετά από τόσα χρόνια.
    Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τους (πρώην) πασόκουςαλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
    Μαζική παράκρουση.
    Πήγαν οι κακόμοιροι να γλυτώσουν το πάγωμα των αποδοχών που έλεγε ο Κ.Κ. και βρέθηκαν στο βόθρο με τις πράσινες ακαθαρσίες από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν με τίποτε. Τρώνε στη μάπα μείωση αποδοχών, σημαντικότατη αύξηση του κόστους διαβίωσης, δεκάδες χιλιάδες χάνουν ακόμη και τη δουλειά τους, συνταξιοδότηση στα 67 και όλα αυτά γιατί;
    Γιατί πίστεψαν.
    Ήθελε πολύ μυαλό, βρε παιδιά, για να καταλάβεις ότι ο τύπος είναι αρχηγός γραβατωμένης συμμορίας και μας δουλεύει;
    Και όμως αυτοί τον πίστεψαν.
    Τώρα δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.
    Ας πρόσεχαν, όμως το κακό είναι ότι πήραν στο λαιμό τους και όσους είχαν καταλάβει τί εστί Παπαντρέου και φώναζαν.
    Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
    Τώρα, όλοι μαζί τα κεφάλια μέσα τώρα και καλή δύναμη συντρόφια
    Σκάμε και πληρώνουμε.
    Έτσι και αλλιώς ότι και να πούμε τώρα, "μηδέν εις το πηλίκιον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, το London School of Economics προτείνει κάτι ανάλογο που είχε συμβεί στις εκπνοές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας : Τη νόμιμη κρατική κηβδιλοποιΐα, όπου τα "κωσταντινάτα" ήταν, για μεν τους εγχώριους ιθαγενείς, μισό χρυσός και μισό μπακΐρι, για δεν τους Γενουάτες και τους Βενετσάνους ατόφιο χρυσάφι. Αυτοί διακινούσαν το εμπόριο και συναλλάσσονταν μόνο με τα γνήσια ή με τα υπέρδιπλα, τρίδιπλα κλπ κίβδηλα, τα οποία δεν είχε κανείς.

    Λαμπρά και λαμπρότατα! Αυτό θα πει πρόοδος, πισωγύρισμα στις εκπνοές του Βυζαντίου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρων το σχόλιο του Κυπριανός Χριστοδουλίδης.

    Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε πλαστά ευρώ στην ελλάδα και αληθινά στην ευρώπη;
    Να αρχίσω να βγάζω έγχρωμες φωτοτυπίες;

    Αυτό δεν κάνουν τώρα στην βουλγαρία, ζουν με χρήμα από τον "σπιτικό" νομισματοκοπείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]