Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα "μασάει" η Μέρκελ συνεχίζοντας το γερμανικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας

  • Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει πεισθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου
  • Η έλλειψη ευρωπαϊκού μηχανισμού "σπρώχνει" στην "τεχνογνωσία" του Δ.Ν.Τ.
«Ήξεις αφήξεις» από την Αγκέλα Μέρκελ για την πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα, μέσα σε μία και μόνο συνέντευξη. Καταρχάς με μία και μόνο δήλωσή της, η Μέρκελ... μείωσε σχεδόν στο μηδέν τις προσδοκίες για την επερχόμενη κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες, όπου η Αθήνα ελπίζει να υπάρξει μια απόφαση για την οικονομική της ενίσχυση.
Κατόπιν, όμως, άφησε μια χαραμάδα ελπίδας ότι το Βερολίνο θα δεχτεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά μέσα από διαδικασίες διμερών συνεννοήσεων, δηλαδή διμερών δανείων..
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν ένα μηχανισμό διμερούς οικονομικής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα ως έσχατη λύση, αλλά έσπευσε να εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν δυνατό.
Αν η Ελλάδα απειλείτο με παύση πληρωμών θα ενισχυόταν «με διμερή τρόπο από τα κράτη ή ακόμα θα μπορούσε να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο γερμανικό ραδιόφωνο.
«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει σίγουρα να μιλήσουν μεταξύ τους» για τη στάση που θα υιοθετήσουμε, σε περίπτωση χρεωκοπίας ενός κράτους, πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Αλλά γι' αυτό το θέμα, δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση. Γι' αυτό το λόγο, πιστεύω κατηγορηματικά ότι παραμένει ανοιχτό», συνέχισε η καγκελάριος Μέρκελ.
Η Μέρκελ προχωρά ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πως πιστεύει ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη εβδομάδα.
«Πιστεύω ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο, θα συμβούλευα να μη δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές, δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη Σύνοδο της Πέμπτης», σημείωσε η Μέρκελ.
Παρόλα αυτά, μιλώντας και πάλι με μισόλογα, σημείωσε κάτι που έκανε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα, για να διατηρήσει τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Μέρκελ: "Έσχατη λύση η οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα"
Μεταστροφή στη γερμανική στάση παρατηρείται πέντε εικοσιτετράωρα πρίν την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η αντιμετώπιση τω προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν ένα μηχανισμό διμερούς οικονομικής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα ως έσχατη λύση, εκτιμώντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν απαραίτητο.
Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι΄ αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης".
“Δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας χρέη. Ζητάμε πολιτική στήριξη εναντίον όσων κερδοσκοπούν εις βάρος μας” επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Ευρώπη.
“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως μέσο προσφυγής μιας χώρας της ευρωζώνης, δεν έπρεπε να συζητείται καν, από μια Ευρώπη που σέβεται τον εαυτό της” δηλώνει στο ΒΗΜΑ ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
“Είμαστε σε ετοιμότητα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα Ελληνικό αίτημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνει η επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του Ταμείου στο Πρώτο Θέμα. Η Καρολίν Άτκινσον εκτιμά εξάλλου ότι η Ευρωζώνη θα βρει τρόπο να βοηθήσει την Ελλάδα.
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με το οποίο φλερτάρει - όπως υποστήριξε - η κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Υπέρ ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα της χώρας μας και της έκδοσης ευρω-ομολόγου τάσσεται σε συνέντευξή του στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]