Τώρα που ο Παπανδρέου τα «κατάφερε» στην Ευρώπη σκέφτεται να ρίξει το βάρος και στα εσωτερικά θέματα
- Η Ευρώπη δεν πρόκειται να ζητήσει επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας!!!Γιατί ακούγεται σαν απειλή η επιστροφή του Παπανδρέου στα «δικά» μας;
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης ισχυρό και σαφές πολιτικό μήνυμα, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία ξεκάθαρη δήλωση: Μην παίζετε με την Ελλάδα». «Ο στόχος μας είναι να μην χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτός «αποτελεί την αξιόπιστη "απειλή" να βρει η Ελλάδα την ηρεμία της».
Κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι για να επιτύχει η χώρα μας τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά από τη μία η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης και η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις τράπεζες και από την άλλη, η πορεία υλοποίησης του ΠΣΑ.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση Τρισέ, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα», διαψεύδοντας παράλληλα φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Η κυβέρνηση στρέφεται από την ερχόμενη εβδομάδα στις αγορές, για να εξασφαλίσει δάνεια περίπου 16 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου, με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο.
Αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Η απόφαση Τρισέ», λέει στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακου, «εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες και αυτό αφαιρεί τον κίνδυνο αδυναμίας χρηματοδότησης. Άρα, ο συνδυασμός των δύο αποφάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων». Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η πτώση των spreads εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά την εξασφάλιση του δανεισμού του προσεχούς δύσκολου διμήνου.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση και επιπλέον μέτρα, είπε: «Πιστεύω ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, χρειάζεται η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού».
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι προσεχώς συγκαλεί διάσκεψη επενδυτών, κάτι για το οποίο σημείωσε ότι είναι «η νέα φάση, ξεπερνώντας αυτή την κρίση, που με ηρεμία κάνουμε τις αλλαγές και πάμε στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται συζήτηση του φορολογικού στις Επιτροπές της Βουλής, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, προκειμένου την Πέμπτη μετά το Πάσχα να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Ακόμη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το Ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το Εθνος, στις 15 Μαϊου θα αφιχθεί στην Αθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για να κρίνει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα της ζητηθούν επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Κατά την ίδια πηγή, το επόμενο πακέτο μέτρων θα είναι διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ευνοηθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη. Στη λίστα που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς και ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Πολυ αισιοδοξος ο ΓΑΠ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο ηταν καποτε, οταν δηλωνε οτι τα "λεφτα υπαρχουν"!
ΓΜ