Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία σκέφτεται την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου για να βοηθηθεί η Ελλάδα

  • Άρχισαν να φοβούνται οι Γερμανοί πως θα επιφορτισθούν ενδεχόμενη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όπως όλα δείχνουν, καταρρέει αβοήθητη από όλους τους ισχυρούς
Η Ελλάδα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Η "ανικανότητα" ευρωπαϊκής αντίδρασης στους κερδοσκόπους, που αποβλέπουν σε εύκολα κέρδη λόγω έλλειψης ικανών αμυντικών μηχανισμών, δημιούργησε μία σοβαρή προβληματική και ταυτόχρονα μία τάση για αποενοχοποίηση της Γερμανίας από την διαφαινόμενη απώλεια ισχύος του ευρώ.
«Το σφίξιμο του ζωναριού δεν βοηθά», είναι ο τίτλος σημερινής ανάλυσης στηνέγκυρη Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau που υπογράφουν ο Γερμανός οικονομολόγος Χάινερ Φλάσμπεκ, επικεφαλής της Διαρκούς Συνόδου για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNCTAD), και η συγγραφέας Φριντερίκε Σπίκερ.
Και οι δύο ζητούν μια άλλη πολιτική από τη Γερμανία έναντι της Ελλάδας και γενικά έναντι των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου: «Το στάνταρ πρόγραμμα της ΕΕ έναντι της Ελλάδας, που επιβλήθηκε με γερμανικές πιέσεις, είναι η..εφαρμογή της τακτικής του ΔΝΤ: αναγκάζουν τη χώρα μεσούσης της οικονομικής ύφεσης να μειώσει δραστικά τα δημοσιονομικά της ελλείμματα. Δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές χωρίς να υπάρχει κάποια ελάφρυνση από οπουδήποτε.
Ταυτόχρονα η Γερμανία διευρύνει την ‘πρωτιά’ της στην ανταγωνιστικότητα με νέα συγκράτηση μισθών, η πραγματική μείωση των οποίων θα είναι φέτος μεγαλύτερη από ότι πέρσι».
Εξισορρόπηση για τον ευρωπαϊκό νότο και ευρωομόλογο
«Η Ελλάδα και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζονται όμως μια εξισορρόπηση, γιατί δεν συνέπραξαν, και σωστά, στο μισθολογικό ντάμπιγκ της Γερμανίας τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή την εξισορρόπηση την χρειάζονται μεσοπρόθεσμα. Διαφορετικά δεν μπορεί να συγκρατηθεί η πτώση της αξίας του ευρώ, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μέτρα επιβάλλονται στους Έλληνες για πόσο χρονικό διάστημα και από ποιους θεσμούς.
Η εξισορρόπηση αυτή πρέπει όμως να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην βουλιάξει όλη η Ευρώπη στον αποπληθωρισμό. Επομένως οι μισθοί στη Νότια Ευρώπη δεν πρέπει να μειωθούν υποχρεωτικά. Που σημαίνει ότι στη Γερμανία οι μισθοί πρέπει αντίθετα να αυξηθούν δραστικά.
Αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει η ΟΝΕ. Και επειδή δεν μπορούν τα παραπάνω να εφαρμοστούν γρήγορα, πρέπει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να βοηθηθούν οι υπερχρεωμένες χώρες, και μάλιστα με ένα ευρωομόλογο.
Το πλεονέκτημα του ευρωομολόγου είναι ότι δεν εγκαταλείπουμε το πεδίο στους κερδοσκόπους και στους οίκους αξιολόγησης.»
«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους θεσμούς, αλλά μια νέα οικονομική πολιτική. Γιατί εξάλλου θα πρέπει το ΕΝΤ να έχει μεγαλύτερες επιτυχίες από την Κομισιόν, που απέτυχε παταγωδώς ως θεματοφύλακας και ως επόπτης των συνθηκών;»
«Θέλουμε πράγματι εμείς οι Γερμανοί να περάσουμε στην ιστορία σαν εκείνοι που οδήγησαν το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα του 21ου αιώνα στο αδιέξοδο;»



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν θέλουν να μας δώσουν ευρω-ομόλογο.
    Θέλουν να μας δώσουν eurofighter-φρεγάτο-siemens-ομόλογο, για να "διατηρηθεί" η γαλλο-γερμανική οικονομική ανάπτυξη.
    1 ευρώ θα μπει στην ελληνική τσέπη και ταυτόχρονα θα βγει 1.5 από την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]