Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκική υπεροπλία είναι πλέον γεγονός

  • Ως το 2015 ανατρέπεται κάθε έννοια ισορροπίας ισχύος με την Ελλάδα τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα
Σε περίοδο τόσο βαθιάς κρίσης ακούγεται σχεδόν προκλητικό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρώτα η μακρά παύση των εξοπλισμών και τώρα η δημοσιονομική κατάρρευση έχουν πλέον δημιουργήσει συνθήκες και αμυντικής κατάρρευσης της χώρας. Και τα αποτελέσματά της μπορεί να αποδειχθούν όχι απλώς ασυγκρίτως πιο επώδυνα για την Ελλάδα αλλά μοιραία για την ύπαρξή της καθώς η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας- Τουρκίας από το 2015 και μετά θα βρίσκεται μακράν στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ελληνοτουρκικής ιστορίας τόσο ποσοτικά όσο- το κυριότερο- και ποιοτικά.
Μπορεί μόλις προχθές ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να δήλωσε- προφανώς για λόγους εσωτερικής ισορροπίας ισχύος με τους τούρκους στρατηγούς- ότι οι εξοπλισμοί καταστρέφουν χώρες και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν, η χώρα του όμως πράττει ακριβώς το αντίθετο: αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει παγώσει πρακτικά κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμά της. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτοφανές χάσμα δυνάμεων. Ετσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι πιο ευάλωτη έναντι της Τουρκίας περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στον 20ό αιώνα, με εξαίρεση την περίοδο της κατάρρευσης της χούντας το καλοκαίρι του 1974. Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι «στιγμιαία» ευάλωτη λόγω πρόσκαιρης διαλύσεως αλλά δομικά λόγω ενός παγιωμένου συντριπτικού πλεονεκτήματος ισχύος της Αγκυρας.
Η θαλάσσια ισχύς
Με την ολοκλήρωση μετά το 2015 του μεγάλου αεροναυτικού εξοπλιστικού προγράμματός της που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια χώρα που δέχεται τόσο έντονη πίεση για κάποιες από τις βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές της. Ακούγεται συχνά ότι η Τουρκία έχει «κι άλλα μέτωπα». Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει κανένα μέτωπο που να απαιτεί μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς ή, πολύ περισσότερο, στόλο με την ισχύ και τις δυνατότητες που αυτή τη στιγμή χτίζει. Εκείνο που συμβαίνει το περιέγραψε πριν από μερικά χρόνια ο τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, πατέρας του νέου ναυτικού δόγματος της Αγκυρας, και το επανέλαβε πρόσφατα ο εν ενεργεία διάδοχός του στρατηγός Μπασμπούγ μιλώντας σε αξιωματικούς του Ναυτικού στον ναύσταθμο Golcuk: «Στις αυτοκρατορίεςη ναυτική ισχύς είναι εξαιρετικά σημαντική. Το Ναυτικό έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από κάθε άποψη, αν σήμερα η θαλάσσια ισχύς είναι μία φορά σημαντική, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα και για την επίλυσή τους έχουμε ανάγκη από ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό».
Η ανάλυση της δομής των ναυτικών δυνάμεων που χτίζει η γείτονα υποστηρίζει πλήρως τις απόψεις αυτές. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δημιουργεί όχι έναν αλλά τρεις τουλάχιστον αυτόνομους στόλους, οι οποίοι θα είναι σύντομα σε θέση να ενεργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς θαλάσσιων περιοχών, νησιών και νησίδων και να αποκόβουν θαλάσσιους δρόμους την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου. Επιπλέον οι νέες τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις, με επίκεντρο τις νέες κορβέτες και τις φρεγάτες του τουρκικού στόλου, θα μπορούν, όταν ενεργούν, να προστατεύουν τις μονάδες τους πολύ αποτελεσματικά σε άμυνες ζώνης πολλών ναυτικών μιλίων. Προφανώς εκείνο που διδάχθηκαν οι Τούρκοι από τα Ιμια είναι όχι το να μην τα επαναλάβουν αλλά ότι πρέπει να είναι σε θέση να τα επαναλάβουν πολύ πιο αποτελεσματικά σε πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα, κάτι που θα είναι πρακτικά αδύνατον να αντιμετωπίσει ο ελληνικός στόλος με την υπάρχουσα δομή δυνάμεών του.
Η αεροπορική ισχύς
Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του JSF, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη είναι χώρα συμπαραγωγός του Εurofighter. Με παραγγελίες που υπερβαίνουν τα 4.000 κομμάτια, το JSF θα καταστεί τα επόμενα χρόνια το αεροσκάφος βάσης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εισαγωγή του στο Αιγαίο για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες χάσματος ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες, την ίδια στιγμή που θα έχει ανατραπεί πλήρως κάθε έννοια ποσοτικής ισορροπίας δυνάμεων. Και αυτή ούτε καν λόγω του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς αλλά απλώς και μόνο με τον αριθμό των αναβαθμισμένων F16 που θα διαθέτει σήμερα η Αγκυρα και τα οποία ας σημειωθεί ότι θα υποστηρίζονται από τουρκικό εργοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Στην ξηρά η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα βρεθούν σε τέτοια απόκλιση ισχύος. Σήμερα η Τουρκία διαθέτει 2.624 άρματα μάχης και η Ελλάδα 1.371 και η ισορροπία δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά. Η Αγκυρα με τις δυνάμεις που πολύ σύντομα πλέον θα διαθέτει θα έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστεί σε συμμαχικές αποστολές ανά τον κόσμο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και, τουλάχιστον από πλευράς δυνάμεως πυρός, θα είναι σε θέση να ασκεί με απόλυτη επιτυχία τον περιφερειακό στρατηγικό ρόλο της. Την ίδια στιγμή η ήδη διαμορφούμενη συντριπτική ποσοτική τουρκική υπεροπλία στον αέρα και κυρίως η εισαγωγή μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου Στελθ θα καταστήσουν την έννοια της αεροπορικής παραβίασης παρελθόν. Οχι επειδή η τουρκική αεροπορία, οπλισμένη με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, θα σταματήσει τις παραβιάσεις αλλά επειδή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αδυνατούν τεχνικά να παρακολουθήσουν τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, εκτός από τη στιγμή που οι πιλότοι τους θα το επιθυμούν.
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΑΝΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟΣ
    Ο ΠΙΝΑΚΑΣ
    16 ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
    3-4 ΠΑΛΙΕΣ (40 ΕΤΩΝ) ΚΟΡΒΕΤΕΣ
    14-16 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΥΡΤΑΥΛΑΚΑΤΟΥΣ ΚΑΙ 14 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
    ΕΜΕΙΣ 14 ΦΡΕΓΑΤΕΣ (6 ΠΛΗΡΩΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ)
    16 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥΣ
    ΚΑΙ 8 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ 4 ΑΙΡ+1 ΑΙΡ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ 2 ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΚΤΑΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 5-10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝ/ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΔΙΚΑΤΟΥΣ ΑΙΡ (ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΚΟΜΑ. ΑΝ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΦΡΕΜ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ-ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ (ΔΕ ΜΕΤΡΩ ΤΑ ΜΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΦΑΝΤΟΜ ΜΕΣΑ......) ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ
    ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΟΙΘΕΙ ΣΕ 7-8+ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ Φ-16 ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΥΝ >140....ΜΟΝΟ 140 Φ16 ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Φ-16, ΟΠΟΤΕ ΑΚΟΜΑ Κ ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ (ΕΧΟΥΜΕ 90 Φ-16+25 Μ2000-5Μκ2, ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΛΛΕΡΣ......). ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ Φ16 Β50, ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ
    ΘΑ ΕΚ-ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ ΣΕ 3-5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ.
    ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΠΙΣΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΜΑ (ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ...). ΤΑ ΒΜΡ-3 ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11234&Itemid=139
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 85% ΤΩΝ ΤΕΘΩΡΑΣΚΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΙΟΠΡΕΠΩΝ-ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ Μ48 ΚΑΙ Μ60.
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΠΕΔΟ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΕΣΩΝ. ΜΕΙΖΙΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΘΕΙΣΜΟΤΗΤΕΣ .
    θΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΦΙΛΕ ΚΩΣΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΚΡΙΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΤΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑΟΓΡΑΦΙΣΚΟΥ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΔΩ.
    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου εχουμε ΥΠΕΡΟΧΗ γιατι τους αφηνουμε να κανουν
    οτι θελουν;Γιατι ειμαστε ατολμοι;
    Γιατι δεν τους βαζουμε τωρα στη θεση τους;
    Τι περιμενουμε; Να δυναμωσουν και να μην μπορουμε να κανουμε τιποτε;
    ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]