Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν...!

Με τον πιο επίσημο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και ότι αν δεν βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πάμε άμεσα από το αυτί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για επιτήρηση.
Τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού 2010 μπορεί να είναι απλοί αριθμοί που δεν μας κάνουν εντύπωση όταν τους διαβάζουμε, όμως, είναι τρομακτικοί.
- Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ ή 125,3% του ΑΕΠ έναντι των 262 δισ. ή 109,6% του ΑΕΠ το 2008. Ωραία κληρονομιά δηλαδή από τον Γ. Παπαθανασίου και τον Γ. Αλογοσκούφη.
- Και δεν τελειώσαμε: Το ύψος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης για το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 326, 3 δισ. ευρώ ή 133,6% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,3%του ΑΕΠ έναντι του 2009.
- Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσουν στο 5,3% έναντι του 5,1% που ήταν το 2009 και του 4,7% που ήταν το 2008. Δηλαδή, πάνω από 13 δισ. ευρώ θα δώσουμε μόνο για τους τόκους.
- Το έλλειμμα τους 2009 θα κλείσει τελικά στο 12,7% (να θυμίσουμε μόνο τον Γ. Παπαθανασίου που έλεγε προεκλογικά ότι το πολύ να πάει 5%-6%). Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος στο 9,3%. Αυτό σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να βρεθούν περίπου 8 δισ. ευρώ μέσα στο 2010.
- Πώς θα βρεθούν τα χρήματα είναι το μεγάλο στοίχημα: Καταρχάς από τη φορολογία. Κι εδώ αρχίζουν τα… αγγούρια. Μεγάλη αύξηση στα ποτά και τα τσιγάρα που μπορεί να κυμανθεί κατά μέσο όρο το 10%. Ανοικτό το ενδεχόμενο στο δεύτερο γύρο της φορολογικής καταιγίδας να αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα.
- Έρχονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Σε συνδυασμό με την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής η επιβάρυνση θα είναι τεράστια ακόμη και για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
- Η επαναφορά του ΦΜΑΠ ως αντικαταστάτη του ΕΤΑΚ μπορεί να επιβαρύνει τους έχοντες πολλά ακίνητα, όμως, μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα βάλει στο στόχαστρο και πολλούς άλλους ιδιοκτήτες αφού η φορολόγηση θα είναι προοδευτική, δηλαδή με συντελεστές.
- Η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει περί το 1.2 δις από ανείσπρακτο ΦΠΑ και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Φιλόδοξος στόχος που αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να βρεθούν από αλλού τα χρήματα. Οπότε καταλαβαίνετε…
- Ολα τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,7 δισ. με το ένα να προέρχεται από το ΕΤΑΚ του 2009 που θα εισπραχθεί του χρόνου (αλχημεία δηλαδή), 1,5 δισ από τις αλλαγές στη φορολογία και 1,2 δισ από την ενεργοποίηση των φορολογικών μηχανισμών. Διακαείς πόθοι δηλαδή.
- Εκτιμούν ότι τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4% και να ανέλθουν στα 1,6 δισ. ευρώ από 5,33 δισ. ευρώ φέτος. Αρα πάλι εμείς θα πληρώσουμε το μάρμαρο επειδή τολμήσαμε να έχουμε αυτοκίνητο 5 ετών και άνω.
- Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) προβλέπεται να φτάσουν τα 10,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το 2009). Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6,9 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ και σε 3,3 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Χαράς ευαγγέλια για τους εργολάβους δηλαδή που θα τρέξουν τα έργα που έχουν παγώσει.
- Στα θετικά (το τυράκι της φάκας δηλαδή) περιλαμβάνονται η αύξηση 3,5% των δαπανών και των συντάξεων, ο περιορισμός στο 31,1% του ΑΕΠ από το 33,7% του 2009 των κρατικών δαπανών, το 1 δισ. για την Παιδεία, οι 3.000 προσλήψεις στην Υγεία.
- Πάντως, μην αποκλείσετε νέες έκτακτες εισφορές σε περίπτωση που δεν περπατήσουν οι φιλόδοξοι στόχοι.
- Κουβέντα δεν έγινε φυσικά για τον περιορισμό του τεράστιου κράτους με τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν ξέρει ούτε το κράτος πόσοι είναι. Αντίθετα, η κυβέρνηση κάνει “κωλοτούμπες” για τα Stage και μελετά μοριοδοτήσεις και άλλα τέτοια.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οχι απλως δεν ξερουν ποσοι ειναι οι δημοσιοι υπαλληλοι, αλλα ουτε ποσα "golden boys" συνεχιζουν ακομα να υπαρχουν!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]