Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημιουργούν κλίμα στην Τουρκία

Η επίσκεψη του Εγκεμέν Μπαγίς στην Αθήνα ξεκίνησε με δηλώσεις που δημιουργούν προσμονή εξελίξεων στη συνεργασία των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή πως ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει σύντομα επίσκεψη στην Αθήνα, δίχως να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι οι επισκέψεις αυτές, αυτή που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός μας των εξωτερικών στην αρχές Δεκεμβρίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα είναι σημαντικά βήματα».
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο για «σημαντική ευκαιρία ως προς τη διαδικασία αυτή (του διαλόγου για το Κυπριακό), ... (καθώς) στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν ταυτόχρονα ισχυρές εξουσίες και κυβερνήσεις θαρραλέων ηγετών όπως οι Ερντογάν και Παπανδρέου. "...Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και για την Κύπρο. Ελπίζω και οι δύο ηγέτες στο νησί να αντιληφθούν την αξία της ευκαιρίας αυτής και να καταλήξουν σε λύση", τόνισε ο Τούρκος υπουργός.
Ο κ. Μπαγίς επανέλαβε ότι υπήρξαν «θετικά μηνύματα» από τον Γ.Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του, είπε πως στην επιστολή παρουσιάζονται τουρκικές σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Κατά τα λοιπά, ωστόσο, δεν διαφοροποιήθηκε από τις γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Ερωτηθείς αν θα ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Μπορεί βεβαίως. Η Τουρκία δεν διακατέχεται από κόμπλεξ στο θέμα των λιμανιών. Υπάρχει όμως μία απόφαση που ελήφθη στις 26 Απριλίου 2004, στην οποία μετείχε και η Ελλάδα. Αυτή σχετίζεται με την άρση των εμπάργκο που εφαρμόζονται εναντίον της "ΤΔΒΚ". Εάν τερματιστεί η απομόνωση των αδελφών μας στο Βορρά, μπορεί να ανοίξουν τα λιμάνια μας όπως συνέβαινε μέχρι το 1987.
Ο κ. Μπαγίς είχε συνάντηση με τον Γ.Παπανδρέου και στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημ.Δρούτσα. Το απόγευμα μίλησε στο ξενοδοχείο King George με θέμα «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη Ευρώπη».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το ειδαμε και αυτο!!
    Εφθασαν στο σημειο οι Τουρκοι να υποτιμουν την νοημοσυνη μας μεσα στην πατριδα μας και να μας υποδεικνυουν αυτα που θα επρεπε να κανουμε για να καταληξουμε σε λυση!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]