Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διάλογο «εφ’ όλης της ύλης» προτείνει η Τουρκία

Τη συγκρότηση ενός κοινού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, πρωθυπουργού και υπουργών, που θα συζητήσει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και θα αναζητήσει λύσεις, πρότεινε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου με την επιστολή που του απηύθυνε.
Αυτό αποκάλυψε χθες ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπαγίς.
Οσον αφορά τα θέματα που θίγει ο Τούρκος πρωθυπουργός στην επιστολή του, ο κ. Μπαγίς ανέφερε το Κυπριακό, τις μειονότητες, το Αιγαίο, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός, που ήρθε στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει ομιλία για τη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, προσκεκλημένος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, συναντήθηκε χθες με τον κ. Παπανδρέου, τον αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ., Δημήτρη Δρούτσα και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε ότι έσπευσε να προεξοφλήσει την εκλογή της κ. Μπακογιάννη στην ηγεσία της Ν.Δ., καθώς ανέφερε πως «συναντήθηκε με την επόμενη αρχηγό της αντιπολίτευσης».
Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κυριάρχησε το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Ο κ. Μπαγίς παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στην Τουρκία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αλλαγές που ζητεί η Ε.Ε. Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα να παράσχει η Ελλάδα βοήθεια στη διαδικασία αυτή, όσον αφορά την τεχνογνωσία πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της γείτονος. Πάντως, από την Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Μπαγίς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι προϋπόθεση για το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα είναι η άρση των περιορισμών για τους Τουρκοκυπρίους.
Στην ομιλία του, ο Τούρκος υπουργός, αφού αναφέρθηκε στην επιστολή Ερντογάν, μίλησε για νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Παραπέμποντας, δε, στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για διάλογο για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, ανέφερε ότι «πλέον στην Τουρκία συζητούμε τα πάντα, θέματα που στο παρελθόν αποτελούσαν ταμπού» και παρουσίασε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με την Αρμενία. Πρότεινα μάλιστα ότι Αθήνα και Αγκυρα θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα χαλάρωσης των προϋποθέσεων για χορήγηση βίζας, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς». Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι και η Ευρώπη, αλλά και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή την εξέλιξη και παρομοίασε τη χώρα του με μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, γέφυρα οικονομική, πολιτιστική, θρησκευτική, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει τον ιδιαίτερο ρόλο της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη χώρα του ως «πηγή έμπνευσης» όχι μόνο για τους μουσουλμάνους, αλλά και για τους πληθυσμούς χωρών, όπως η Ινδία, η Κίνα, οι χώρες της Αφρικής, που, όπως είπε, θεωρούν ότι η Δύση τούς έχει γυρίσει την πλάτη.
Στα θέματα ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας που άπτονται άμεσα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και η λαθρομετανάστευση, ήταν γενικόλογος. Για το Κυπριακό είπε ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί, ενώ για τη λαθρομετανάστευση αναφέρθηκε στις συλλήψεις που γίνονται στην Τουρκία και στην ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία στη φύλαξη των συνόρων.
Δώρα Αντωνίου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το μονο σιγουρο κατα τον Μπαγις ειναι οτι η Μπακογιαννη θα ειναι η επομενη προεδρος Αξιωμ.Αντιπολιτευσης!!
    Και του χρονου πρωθυπουργος????
    (τρομαρα μας)

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]