Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μετέωρο βήμα του... Ερντογάν

Παίζει με τη φωτιά ο Ταγίπ

«Τις επόμενες μέρες μπορεί να γίνουν κάποια βήματα σχετικά με τα θέματα των μειονοτήτων», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν από λίγο καιρό ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς και την υπουργό Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, είχε συναντηθεί στην Πρίγκιπο με εκπροσώπους των μειονοτήτων, ενώ στη συνέχεια είχε επισκεφθεί και το κτίριο του Ελληνικού Ορφανοτροφείου Πριγκίπου, όπου τον είχε υποδεχτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Μετά τη συνάντηση, ο Βαρθολομαίος είχε κάνει λόγο για ελπίδες ως προς την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας.
Το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη είναι ένα θέμα, ενώ εκκρεμούν και άλλα προβλήματα, κυρίως περιουσιακά, αλλά και διοικητικά, των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων.
Κι επειδή το θέμα των μειονοτήτων μέσα στην Τουρκία ο κύριος Ερντογάν δεν πρόκειται ποτέ να το αγγίξει σοβαρά, αλλά θα το μεταχειρίζεται έτσι ώστε να διορθώνει το ευρωπαϊκό του προφίλ, θα πρέπει όλοι, όσοι παρακολουθούμε αυτό το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες που διαβιούν στο εσωτερικό της Τουρκίας, να κατανοήσουμε πως τα "ΘΑ" του Ταγίπ αποτελούν το "άλλοθί" του και ταυτόχρονα το όπλο του ενάντια στον ίδιο τον χαρακτήρα της Τουρκίας αλλά και ενάντια στον σκληρό πόλεμο που μαίνεται με τους στρατηγούς και το βαθύ κράτος που κυβερνά και αποφασίζει τις εξελίξεις στην γείτονα.
Ποτέ δεν θα μπορέσει ο Ερντογάν να προχωρήσει στην αποδοχή διαμελισμού της Τουρκίας, γιατί περί αυτού πρόκειται, ασχέτως εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός πιστεύει πως θα μπορέσει να φρενάρει τις οποιεσδήποτε μετέπειτα απαιτήσεις των μέχρι και σήμερα σκληρά καταπιεσμένων μειονοτήτων. Η λέξη μειονότητα στην Τουρκία αποτελεί ταμπού, αλλά ταυτόχρονα ανάβει το κόκκινο φως του κινδύνου.
Όσο βέβαιο είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ο στρατός κυβερνά στην Τουρκία (όσοι έχουν επισκεφθεί την γείτονα το κατανοούν απολύτως αυτό), άλλο τόσο βέβαιο είναι πως ο κύριος Ερντογάν δίνει σκληρή μάχη και πολλές φορές η μάχη αυτή παραμένει στις εντυπώσεις, με σκοπό να αλλάξει γνώμη ο τουρκικός λαός και να εμπιστευθεί τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ. Εξάλλου, πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν ζήτησε την στήριξη του λαού, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ο λαός αυτός είναι που έχει την δύναμη και μετριέται σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει και δεν μπορεί να τους επιβληθεί ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας.
Ο "άρχοντας" στην γείτονα εξακολουθεί να είναι ο στρατός και με "πυροτεχνήματα" ο τούρκος πρωθυπουργός πιστεύει πως θα μπορέσει να παρεμβληθεί στις "σχέσεις" μεταξύ λαού και στρατού... Πράγμα δύσκολο, γιατί αυτές οι σχέσεις μετράνε δεκαετίες ολόκληρες και οι μηχανισμοί αλλά και οι αντιλήψεις που έχουν δημιουργηθεί δεν "σπάζουν" με δηλώσεις που πρόκειται να μείνουν απλά δηλώσεις...
Κωνσταντίνος

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]