Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν την Αθήνα για διάλογο με την Τουρκία!

Αλλιώς θα υπάρξουν σκληρές προτάσεις…

Η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μέχρι τώρα την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα που αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα (ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως τα ανησυχητικά επίπεδα έχουν ξεπεραστεί και έχουμε περάσει σε επίπεδα «υπνηλίας»).
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκης, υποστηρίζουν ότι οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών δεν μπορούν να αλλάξουν το κυριαρχικό καθεστώς του Αιγαίου.
Είναι όμως έτσι;
Οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, καθώς επίσης και οι υπερπτήσεις πάνω από τις στέγες των Ελληνικών κατοικιών των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, συνιστούν έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και είναι παράνομες, αφού παραβιάζουν κάθε διεθνή συνθήκη και κάθε έννοια δικαίου.
Βέβαια, η κρίση στα Ίμια (1996), αλλά και η Συμφωνία της Μαδρίτης (1997), τεράστιες διπλωματικές επιτυχίες της Τουρκίας (Τ. Τσιλέρ και Σ. Ντεμιρέλ) σε βέρος της Ελλάδας (Κ. Σημίτης και Θ. Πάγκαλος), «γέννησαν» τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και την Ελληνική παραδοχή ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Αυτές οι «εξελίξεις» αποτέλεσαν κλασσικό παράδειγμα υπεροχής της στρατιωτικής ισχύος και της πολιτικής αδιαλλαξίας σε βάρος της νομιμότητας και της σύνεσης (υποχωρητικότητα).
Ωστόσο, αν η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τη σημερινή πολιτική της ανοχής στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, τότε, αργά ή γρήγορα, θα υποχρεωθεί σε διάλογο ή σε επιδιαιτησία για το καθεστώς του Αιγαίου, με κίνδυνο να εκχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα (σε θάλασσα, αέρα αλλά και σε κατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά).
Ήδη, Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι «συμβουλεύουν» την Αθήνα να κάνει διάλογο με την Τουρκία για το Αιγαίο. Επίσης, στο τέλος του Αυγούστου, ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Φογκ Ράσμουσεν, θα είναι στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Β. Μεϊμαράκη και τη νέα στρατιωτική ηγεσία. Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, ο κ. Ράσμουσεν θα υποδείξει στην Ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Τουρκία, ώστε να καταστεί δυνατό να λυθούν οι διμερείς διαφορές προκειμένου να μην έχει η Ατλαντική Συμμαχία προβλήματα εσωτερικής συνοχής.
Εκτιμάται ότι, αν οι φιλικές υποδείξεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς την Αθήνα για «συνεργασία» με την Άγκυρα δεν είναι αποδοτικές, τότε είναι πιθανόν οι επόμενες υποδείξεις να μην είναι και τόσο φιλικές…
Είναι όμως ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι μόνο διμερές Ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Είναι κυρίως πρόβλημα διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως κράτος ταραξίας (άλλωστε ιστορικά είναι αποδεδειγμένο πως δεν γνωρίζει να κάνει οτιδήποτε άλλο) και απειλεί με την αναθεωρητική της πολιτική την σταθερότητα και την ασφάλεια στην εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να είναι σε τροχιά ένταξης στην Ε.Ε. και να συνεχίζει να απειλεί με casus beli την Ελλάδα και να αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε. (στην ουσία δηλαδή, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις ένταξής της στην Ε.Ε. αλλά δεν αναγνωρίζει ούτε την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε.)
Ίσως οι συνθήκες να έχουν ωριμάσει ώστε η Ελλάδα να επανεξετάσει την πολιτική υποστήριξης στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, πριν η πολιτική αυτή εξελιχθεί σε σουρεαλιστικό θέαμα, με αυτονόητες επιπτώσεις στο διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΓΛΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ.ΟΙ ΣΥΜΑΧΟΙ ΜΑ Σ ΑΓΓΛΟΙ ΤΟΝ ΠΙΕΖΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εινε γελοιοποιηση ν'ακουs κατι τετοια ! Απο που και εωs που ειταν "φιλικοι" το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ? Υποκριτεs σε ολλο τουs το μεγαλειο !
    Δεν εχουν τα κοτσια να που ενα ΟΧΙ οι "ελληνεs" πολιτικοι ? Θα ελεγα που να τοιs βαλουν τοιs "συμβουλεs" τουσ αλλα θελω να μεινω ευγενηs !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ για την φιλότιμη προσπάθειά σου να παραμείνεις ευγενής προς χάριν του ιστολογίου. Αυτό το κείμενο δείχνει ξεκάθαρα σε ποιό βαθμό έχουν κατανοήσει την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων οι "μεγάλοι". Δεν χωράει το μυαλό τους πως εάν ανακοινωθεί "υποταγή" (με οποιοδήποτε πολιτικό μέσο) προς την Τουρκία, τότε οι πολιτικοί, σύσσωμοι, θα αποδημήσουν σε άλλη χώρα (εάν προλάβουν). Δεν χωράει το μυαλό τους πως ο Έλληνας (και όχι τα "γιουσουφάκια" που προσπαθούν να δημιουργήσουν) δεν πρόκειται να ανεχτεί μία τέτοια στάση που θα προσβάλει πρώτιστα την ιστορία του στην οποία όποτε χρειάστηκε είπε ΟΧΙ και επαινέθηκε από τους "μεγάλους" γι αυτό. Τέλος, για να είμαστε αντικειμενικοί και ειλικρινείς, θα πρέπει σαφέστατα να γνωρίζουν οι "μεγάλοι" πως η Ελλάδα είναι μία πανίσχυρη στρατιωτικά δύναμη λόγω των οπλικών συστημάτων που διαθέτει και που αν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσει μέχρι να τελειώσει και η τελευταία οβίδα, η τελευταία σφαίρα, ο τελευταίος πύραυλος. Η άσκηση πιέσεων, σε περίπτωση που αντιδράσει η Ελλάδα, διαλύει την δομή του ΝΑΤΟ. Και να είναι σίγουροι οι ΝΑΤΟϊκοί αλλά και οι Τούρκοι, πως διαθέτουμε ήδη τα πειστήρια της προκλητικότητας και της εν γένει παραβατικότητας των "συμμάχων" Τούρκων αλλά και των γραφιάδων του ΝΑΤΟ. Έχουν άραγε σκεφτεί τι θα κάνουν εάν ο Καραμανλής αποφασίσει εν ριπή οφθαλμού να πουλήσει τα πετρέλαια σε μία μεγάλη ρωσική εταιρεία και ζητήσει ως αντάλλαγμα την φύλαξη του Αιγαίου από τους Ρώσους ή και την άμεση παράδοση Ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, επί του συνόλου των χρημάτων που θα αντιστοιχούν στις πετρελαιοπηγές; Ή μήπως ο Πούτιν θα αρνηθεί να κάνει τέτοια μπίζνα; Η κόλαση στον πισινό του Ερντογάν θα γίνει τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καί βέβαια δέν γνωρίζουν καλά τούς Ελληνες,οί ανόητοι τής Δύσεως,διότι μετά τήν τελευταία οβίδα,σφαίρα,πύραυλο θά αντιμετωπίσουν,γέρους,γυναίκες,παιδιά,καί θά γίνη τό:ελα νά δής:άντε γιατί πολύ μας έχουν εξαγρειώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]