Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρέλαση κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο…!

317 παραβιάσεις μόνο μέσα στον Ιούλιο

Ελλείψει σχεδιασμού η Αθήνα συνιστά ψυχραιμία

Έσπασαν τα κοντέρ οι Τούρκοι τον Ιούλιο, μήνα που υποτίθεται... τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βρίσκονται στο φόρτε τους. Το λέμε αυτό διότι 310 μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εισέβαλαν στο Αιγαίο από την 1η έως την 11η Ιουλίου! Πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων 317 παραβιάσεις και σε 12 περιπτώσεις πέταξαν χαμηλά πάνω από Αγαθονήσι, Φούρνους και Φαρμακονήσι.
Τα πράγματα όμως με τις παραβιάσεις δεν είναι τόσο... απλά, όπως ενδεχομένως έχει συνηθίσει να τα θεωρεί ο πολύς κόσμος. Αυτό το επισημαίνουν οι πιλότοι οι οποίοι δεν κάνουν μόνο «ανατολίτικο τσαμπουκά» στο Αιγαίο. Αντιθέτως, εκτελούν σενάρια κανονικών αεροπορικών επιχειρήσεων, με μόνη διαφορά ότι απλώς δεν πατάνε τη σκανδάλη στα όπλα των αεροσκαφών τους!
Εικονικοί βομβαρδισμοί ελληνικών νησιών, επιχειρήσεις εναέριας αποκοπής νησιών του βορειο-ανατολικού Αιγαίου, αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά για να διευκολυνθούν τα τουρκικά βομβαρδιστικά να πετάξουν πάνω από τα σπίτια στο Αγαθονήσι και τους Φούρνους και πολλά άλλα σενάρια εναέριας μάχης εκτελούν καθημερινά οι απέναντι!
Τι κάνουν στην Αθήνα; Συνιστούν... ψυχραιμία!
Η αλήθεια είναι ότι σε υψηλό πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στο Πεντάγωνο εμφανίζονται πολύ άνετοι. Ή είναι πολύ καλοί στην τέχνη της προσποίησης - που χρειάζεται σίγουρα στους πολιτικούς - ή είναι πολύ αφελείς και πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε.
Πού έγκειται η αφέλεια; Στο ενδεχόμενο οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί αλλά και οι διπλωμάτες που υπηρετούν σε κορυφαίες θέσεις στην εθνική άμυνα και τη διπλωματία να έχουν πιστέψει στ’ αλήθεια τις διαβεβαιώσεις που προέρχονται εκ Δύσεως, δηλαδή από τις ΗΠΑ, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας!
Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν;
Σύσκεψη... περιβόλι
Οι διαβεβαιώσεις» αυτές δεν είναι τωρινές. Αποκαλύφθηκαν σε μία σύσκεψη, στην οποία παραδόθηκε σε στενό συνεργάτη του Μεϊμαράκη αναφορά αξιωματικών για την κατάσταση στο Αιγαίο και για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ανέβουν οι Τούρκοι σε οποιαδήποτε βραχονησίδα. Οι στρατιωτικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αποστολή μικρών ομάδων καταδρομέων και γενικά στρατιωτικού προσωπικού σε βραχονησίδες είναι έτσι κι αλλιώς αναποτελεσματική και εισηγούνταν άλλες λύσεις, στις οποίες δεν είναι ανάγκη να αναφερθούμε λεπτομερώς για ευνόητους λόγους.
Ο υπουργικός συνεργάτης εκνευρίστηκε αφάνταστα, και παρ’ ότι δεν έχει ιδέα από στρατιωτικές επιχειρήσεις, υποστήριξε πως αυτά είναι ακραίες λύσεις και πως το ζητούμενο είναι «να δείξουμε ότι κάνουμε δουλειά», άρα… να στείλουμε φαντάρια παντού!!! Μάλλον είναι ο ίδιος ο οποίος προ ημερών άφηνε να διαρρεύσει η ψευδής είδηση ότι στείλαμε… 1000 κομάντος στα νησιά!
Το ενδιαφέρον εκείνης της σύσκεψης είναι ότι με την άποψη του υπουργικού συνεργάτη είχε συμφωνήσει και στρατηγός επιτελείου, ο οποίος, απευθυνόμενος στους υφισταμένους του, επικαλέστηκε πληροφορίες από «φιλική χώρα», σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δεν θα εκδήλωνε καμία περαιτέρω επιθετική κίνηση!
Από τότε έχουν μεσολαβήσει μερικές εκατοντάδες επικίνδυνες πτήσεις τουρκικών μαχητικών και μία σειρά άλλα σημαντικά επεισόδια στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, που αν μη τι άλλο θα πρέπει να έχουν κάνει στρατηγούς αλλά και υπουργούς να ξανασκεφτούν τις… «φιλικές διαβεβαιώσεις»…
Πάντως, πολλοί επιτελείς στο Πεντάγωνο επεσήμαναν ότι μπορεί οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο να έχουν τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης, αλλά το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και βρίσκεται στη Θράκη! Δεν αναφέρονται μόνο στη σύλληψη του μειονοτικού υπόπτου για κατασκοπεία (αν και αρχικά είχε ομολογήσει οικειοθελώς) ή σε μία σειρά άλλες προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει κάποιοι εκπρόσωποι της μειονότητας.
Αναφέρονται σε προμήθειες του τουρκικού στρατού, που έχουν σαφώς επιθετικό χαρακτήρα και προβληματίζουν. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η προμήθεια γεφυρών εφόδου που μεταφέρονται με οχήματα, αναπτύσσονται εύκολα και ουσιαστικά ακυρώνουν το ό,ποιο Ελληνικό πλεονέκτημα στον Έβρο…
Το μόνιμο κακό όμως με τους παραδοσιακούς κοτζαμπάσηδες της Ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι ότι, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις, η Άγκυρα… δεν κατακερματίζει τον χώρο του ενδιαφέροντός της.
Για την Τουρκία, το τόξο Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη είναι ενιαίο και αδιάσπαστο και αυτό οι πασάδες της Άγκυρας δεν χάνουν ευκαιρία να μας το δείξουν. Αυτό που παραμένει εντελώς ακατανόητο είναι πως οι δικοί μας, από το 1974 –εισβολή στην Κύπρο- και ύστερα, επιμένουν να βλέπουν τα ελληνοτουρκικά θέματα ως επιμέρους το καθένα, αδυνατώντας τελικά να χαράξουν μία σοβαρή και αξιόπιστη εθνική στρατηγική.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι. Πορευόμαστε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στρατηγική και έρμαια των διαβεβαιώσεων «φίλων», ότι κατ’ ουσίαν, αυτοί εγγυώνται την ακεραιότητα της χώρας μας.
Φαίνεται πως το πάθημα τη νύχτα των Ιμίων δεν έγινε μάθημα…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Γιατί ακατανόητο; Εμένα μου φαίνεται σαν να τα έχουν συμφωνήσει και τα εφαρμόζουν σιγά σιγά για να μας τα σερβίρουν ως αναπόφευκτα και δεδομένα. Μήπως κάνω λάθος; Αν οι Τούρκοι πάνε σε κάποια βραχονησίδα που δεν έχει και τόση σημασία και για να φύγουν από εκεί απαιτήσουν να φύγουμε κι εμείς από εκεί που πραγματικά στοχεύουν, πώς θα αντιδράσουμε εμείς; Αν υποχωρήσει η κυβέρνηση και τους δώσει αυτά που θέλουν -που αυτό μάλλον σκοπεύει να κάνει- τι θα γίνει μετά; Θα πάρουμε τα όπλα και θα τους τα ζητήσουμε πίσω; Τα μόνα όπλα που υπάρχουν στην Ελλάδα βρίσκονται στην Κρήτη, δεν νομίζω ότι φτάνουν ούτε και είναι ακριβώς κατάλληλα για τέτοιες περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέν πιστεύω πώς υπάρχει πολιτικός ΤΟΣΟ ηλίθιος,πού νά δώση στήν Τουρκία όσα αυτή θέλει.
    Αλλωστε όλα πρέπει νά περάσουν από τήν Βουλή καί νά εγκριθούν.
    Σέ περίπτωσι όμως πού κάποιος ήταν τόσο ηλίθιος καί τά έδινε όλα,τότε οί αλλαγές πού θά γίνονταν στή Ελλάδα θά έκαναν τούς Αμερικανούς καί Τούρκους νά εύχονται νά μήν είχαν επιχειρήση ποτέ όσα θέλουν εναντίον τής Χώρας μας.Τούς έχω όμως γιά ηλιθίους αυτούς τούς δύο,διότι,όπως λένε καί οί ίδιοι:pride before fall:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα αφησουν επιτελους τους πραγματικα γνωριζοντες των πραγματων να κανουν την δουλια που ξερουν αναφερομε στους στρατιωτικους ,γιατι η ιστορια εχει δειξη οταν ο στρατος αφηνεται να σχεδιασει και να εφαρμοσει χωρις παρεμβασεις τα σχεδια για την ασφαλεια της πατριδας οι τουρκοι χανουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ.
    ΚΑΙ ΡΕΜΑΛΙΑ .......ΠΟΥ ΔΕ ΠΑΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗ ΚΑΛΠΗ.
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΡΕΜΑΛΙΑ
    ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΦΘΗΝΑ ΤΟΤΕ ΠΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ????.
    ΤΩΡΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΑΡΤΗ ΙΣΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]