Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πόλεμος στο Αιγαίο έχει ήδη ξεκινήσει

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν ταυτόχρονα

έρευνες για πετρέλαιο
σε Αιγαίο και Κύπρο

"Η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε ξεφεύγει από τις δημόσιες τοποθετήσεις της για το ζήτημα των πετρελαίων του Αιγαίου".
Με την απόλυτη αυτή δήλωση, που σηματοδοτεί καθοριστικές εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις, απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκις στις συνεχιζόμενες προκλήσεις με τις οποίες συνοδεύει η Αγκυρα τις προαναγγελίες της νια γεωφυσικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανακοινώνοντας παράλληλα νέο νομικό πλαίσιο, μέχρι το τέλος της χρονιάς, για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Οι εξελίξεις, με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα αλλά και σταθερό ανυποχώρητες τις ελληνικές θέσεις, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε κορύφωση της έντασης αλλά με την Τουρκία συντεταγμένη στην ενταξιακή της υπόθεση και τους Αμερικανούς να μην επιθυμούν σύρραξη (που θα οδηγήσει σε γεωπολιτικό φιάσκο για τους ίδιους και ακύρωση των σχεδιασμών τους στον άξονα Ανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής - Κεντρικής Ασίας) η πιθανότητα στρατηγικού ελληνοτουρκικού συμβιβασμού για τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας δεν αποκλείεται να αποτελεί ήδη το αντικείμενο των επόμενων διπλωματικών κεφαλαίων.
«Το που θα γίνονται οι έρευνες θα αποφασίζεται από τετραμελή επιτροπή με τη συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών» εξήγησε σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". "Οι έρευνες θα γίνονται βάσει των στοιχείων που υπάρχουν και των προτεραιοτήτων της χώρας. Με άλλα λόγια, θα λαμβάνονται υπόψη η πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου, το περιβάλλον και φυσικά ο παράγων εξωτερική πολιτική» συμπλήρωσε.
Ελληνικές αντιδράσεις
Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η πρόθεση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο, αλλά και οι συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά. Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων, των τελευταίων δύο μηνών και τη «διακήρυξη» του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το σύνολο των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω. Στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιουλίου του 2008, σύμφωνα με την οποία η τουρκική εταιρεία πετρελαίων αποκτά άδεια για έρευνες, πετρελαϊκές και σεισμολογικές, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου και τμήμα της περιοχής βρίσκεται στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.
0 εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαθέκουρας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «το status quo στο Αιγαίο δεν επηρεάζεται από τέτοιες πρακτικές» και έκανε επίσης γνωστό πως ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμόδιους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το πότε οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να βγάλουν στο Αιγαίο σκάφος γεωφυσικών ερευνών θα σημάνει και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στο Αιγαίο. Η εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως ήδη δημοσίευσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 2008, με την οποία εξουσιοδοτείται κρατική εταιρεία ερευνών πετρελαίου να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές -δύο στην περιοχή της Απάλειας και δύο στην περιοχή της Μούγλα- συνολικής θαλάσσιας έκτασης δύο εκατομμυρίων εκταρίων. Η πρώτη περιοχή "δέσμευσης" για τις σεισμολογικές έρευνες βρίσκεται ανοιχτά της πόλης Μούγλα και εκτείνεται σε μια απόσταση 681 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων. Η περιοχή εκτείνεται σε μια ακτίνα οπό τα βόρεια της νήσου Κω έως τα νότια της Ρόδου. Το δεύτερο "δεσμευμένο από τους Τούρκους θαλάσσιο κομμάτι είναι νότια της Αττάλειας, σε μια ακτίνα 227 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων. Οι ζώνες αποτελούν τμήματα μιας θαλάσσιας έκτασης, όπου εδώ και καιρό η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο, έχοντας μάλιστα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.
Η απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου αναφέρει ότι η εντολή – άδεια στην κρατική εταιρεία για σεισμολογικές έρευνες έχει αρχικά διάρκεια ενός έτους, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, δίδεται το δικαίωμα στην τουρκική κρατική εταιρεία ερευνών να κάνει τις έρευνες μόνη της ή σε συνεργασία με ξένες εταιρείες.
«Το Αιγαίο επί τάπητος»
Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο μετά από τα παραπάνω η εφημερίδα του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου, η Chumhuriet, καταχώρησε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Το Αιγαίο τίθεται επί τάπητος», στην οποία και αναφέρεται το κουβάρι των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, "το οποίο τον τελευταίο καιρό ολοένα και διογκώνεται", και μετά από πρωτοβουλίες των ΗΠΑ τίθεται (επιτέλους) επί τάπητος!!! Τα "προΒλήματα", σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, θα συζητηθούν πρώτα με συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών: "Στρατιωτικοί αρμόδιοι των δύο χωρών μεταξύ 21 - 22 Ιουλίου συναντήθηκαν στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης, προκειμένου να συζητήσουν στο πλαίσιο των ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) τι είδους νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν. Στις συναντήσεις αυτές παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ ως παρατηρητές. Στις συνομιλίες καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να εξαλειφθούν τα υπάρχοντα προβλήματα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών των στρατιωτικών θα διαβιβαστούν στους διπλωμάτες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συζήτηση τους από αρμοδίους των χωρών».
Για να ακολουθήσει μετά από μερικές εικοσιτετράωρα η προαναγγελία εξόδου πλοίου γεωφυσικών ερευνών σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το θέμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αφορά σε απόφαση που ελήφθη στις 30 Ιουλίου 2008 "περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα Νότια και Ανατολικά του Καστελόριζου".
Στην Κύπρο
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" ότι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ενδιαφέρεται σοβαρά για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Chevron ενόψει του β’ γύρου αδειοδοτήσεων, που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο, πλήρωσε ήδη στην κυπριακή κυβέρνηση περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ για την αγορά δισδιάστατων δεδομένων 4.795 χλμ και την έκθεση ερμηνείας των ερευνών. Προηγήθηκε η συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την επίσης αμερικανική "Noble Energy".
Ο κ. Κοσίνης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της θάλασσας και ότι οι ενέργειες της είναι σεβαστές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Γεια σας φίλοι του "Ας μιλήσουμε επιτέλους",

    Αν και είμαστε στο καλοκαίρι αρχίζω ήδη να προβληματίζομαι τόσο με το άρθρο σας όσο και με το άρθρο που διάβασα στο blog:
    http://mpikanstinpoli.blogspot.com/2009/08/blog-post
    σύμφωνα με το οποίο το ΙΓΜΕ (επίσημο ερευνιτικό ινστιτούτο του κράτους αν δεν κάνω λάθος)
    ισχυρίζετε μέσα από τις μελέτες του ότι....

    Στο υπέδαφος της Μακεδονία μας υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου και άλλων σπάνιων ορικτών..
    -----ΑΞΙΑΣ 960 ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ------

    Αν η Ελλάδα έχει τέτοιον αμύθητο πλούτο πρέπει να το μάθουμε όλοι οι Έλληνες αμέσως ή να θεωρήσουμε όσους τα υποστηρίζουν αυτά ηλίθιους
    που δεν πρέπει να τους υπολογίζουμε.

    Το θέμα έχει πολυ σημαντικό...
    νομίζω ότι δεν χρειάζεται να απαριθμίσω πόσα σοβαρά προβλήματα θα λύναμε.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ:
    ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

    ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕΣΩ INTERNET ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΛΠ .... ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ

    Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΥΤΗ... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΙΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣ........

    ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΑΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ........

    ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ... ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΣΑΣ
    ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΩΣ ΚΑΤΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...
    ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.


    ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ...
    ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ (ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ).

    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ...

    ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΩΣΤΕ
    ΑΥΤΟΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ..........

    ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΥΚΟΛΗ(?)
    ΛΥΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ...
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ



    ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΑΝ ΦΑΙΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΩ.....ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ(ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ)
    ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ.


    Γεράσιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθε ιδεα που βοηθαει τη χωρα μας ειναι καλη.Αν αρχισε ο πολεμος στο αιγαιο με τους τουρκους να παρω το ντουφεκι μου να φαω κανεναν αβαπτηστο βρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]