Συνολική λύση στο Αιγαίο επιδιώκει η Άγκυρα
Η Άγκυρα δεν κλιμακώνει τυχαία τις προκλήσεις της στο Αιγαίο - οι οποίες και αναλόγως θα ενταθούν, σε βαθμό «έως και ελεγχομένου επεισοδίου», όπως αναφέρουν ενημερωτικές εκθέσεις του ΥΠΕΞ- αλλά αντιθέτως με αυτές σκοπείται η προαγωγή συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Στόχος του οποίου είναι να εκβιασθεί αποτελεσματικά η Αθήνα, ώστε:
1. α) Να συναινέσει σε διαδικασίες «συνολικής επιλύσεως των διαφορών» στο Αιγαίο, για προσδιορισμό των ορίων υπηρεσιακής ευθύνης και οικονομικής εκμεταλλεύσεως, και β) να ενδώσει σε συγκεκριμένα αιτήματα όσον αφορά «τις τουρκικές μειονότητες» τόσο στη Θράκη, όσο και σε περιοχές της Δωδεκανήσου!
2. Να παρέμβει αποτελεσματικά προς τη Λευκωσία προκειμένου να υπάρξει έστω και κατ' αρχήν συμφωνία στο Κυπριακό πριν από τον Δεκέμβριο. Και αυτό για να αποτραπούν παρενέργειες στις ενταξιακές διαδικασίες και κυρίως οριστικός (και κατ' ακρίβειαν προβλεπτός) εκτροχιασμός του ενταξιακού συρμού.
Η κατάσταση στο Αιγαίο προσεγγίζει εκείνη που οδήγησε στην κρίση των Υμίων, καθώς και εκείνη του πρώτου εξαμήνου του 1974. Πριν από την εισβολή, δηλαδή, του Αττίλα στην Κύπρο. Οπόταν και είχαν κλιμακωθεί προκλήσεις και απειλές λόγω του θέματος των πετρελαίων, που μόλις άρχιζε να υπεισέρχεται ως θέμα και που αφορούσε την εκμετάλλευση σε συγκεκριμένες αιγαιωτικές ζώνες.
Η κατάσταση αποβαίνει ήδη πολύ επικίνδυνη, όπως εκτιμούν και ξένοι διπλωμάτες (κυρίως αμερικανοί και άγγλοι), που δεν αποκρύπτουν την (εν πολλοίς υποκριτική) «ανησυχία» τους, με την οποία κι επιτείνουν τους εκβιαστικούς μοχλούς της Άγκυρας. Αντί, δηλαδή, να παρεμβαίνουν προς την τελευταία, διατυπώνουν απλώς προς την Αθήνα τις «εύλογες ανησυχίες για τις επιπλοκές που θα υπάρξουν στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως στους κόλπους της Συμμαχίας»!
Ενημερωμένοι διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ διετύπωναν τη δυσφορία τους για την εν πολλοίς χλιαρή στάση των αρμοδίων εδώ, η οποία και αποθρασύνει αντί να αναστρέφει την τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε συγκεκριμένη περιοχή, όπου ήδη δημιουργεί τετελεσμένο αμφισβητήσεως των ορίων όσον αφορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γιατί ούτε το ΝΑΤΟ φαίνεται να ενδιαφέρεται ποσώς ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει. Απλώς συστήνεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, με τήρηση των λεγομένων «ίσων αποστάσεων». Οι οποίες και αυτονοήτως ευνοούν την Τουρκία, που είναι και η παρανομούσα πλευρά.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω και των εσωτερικών αγκυλώσεων και της αποδομήσεως των αντιστάσεων του Ελληνισμού. Ενώ είναι πλέον σαφές ότι πέραν των άλλων η Άγκυρα σκοπεί στο να σύρει την Αθήνα σε άλλες, ανορθόδοξες διαδικασίες, οι οποίες και εγκυμονούν κρισιμότερους κινδύνους.
Επισημαίνεται πάντως ότι και η τουρκική πλευρά και τρίτοι που παρακολουθούν (ΗΠΑ και κάποια ευρωπαϊκά κέντρα) κάμνουν τελευταία περίεργους συσχετισμούς με βάση τη διαβόητη Συμφωνία της Μαδρίτης. Που παρέχει στην Άγκυρα λαβή για ισχυρισμούς περί «νομίμων δικαιωμάτων στο Αιγαίο» τα οποία η Αθήνα είχε δεχθεί και συνεπώς αναγνωρίσει! Έστω και αν η Τουρκία δίδει τις δικές της αυθαίρετες ερμηνείες σ' εκείνες τις συνομολογημένες αρχές.
Παρανόμησε, έπαθε βλάβη και... ζήτησε άδεια!
Ότι η ένταση χτυπάει κόκκινο για τα καλά αυτό το καλοκαίρι στην Πολεμική Αεροπορία είναι δεδομένο, με τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά από τουρκικά αεροσκάφη (39 φέτος), εναέριες παρανομίες που βαφτίζουν «εκπαιδευτικές πτήσεις» οι στρατηγοί της γείτονος, παρά το θερινό μορατόριουμ.
Όμως, προχθές, η επικίνδυνη αυτή πρακτική λίγο έλειψε να δημιουργήσει και άλλα, σοβαρότερα, παρατράγουδα, με το Αιγαίο να παίζει τον ρόλο του παγίως εστιασμένου πεδίου προβλημάτων:
Γιατί η προβλεπόμενη από τα ελληνοτουρκικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «hot line» μεταξύ των αεροπορικών στρατηγείων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ ενεργοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα για τουρκικό F-16 που παρουσίασε βλάβη, ενώ πετούσε παρανόμως δυτικά της Ικαρίας, ώστε να του δοθεί «άδεια» υπέρπτησης στο νησί και να πετάξει επειγόντως πίσω στην πλησιέστερη τουρκική βάση: το αεροσκάφος και το «ζευγάρι» του είχαν μόλις πραγματοποιήσει υπερπτήσεις σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Φούρνους.
Τα δύο αεροσκάφη ανήκαν σε σχηματισμό 6 συνολικά τουρκικών F-16 που, όπως κατέγραψαν τα ραντάρ, μπήκαν στο FIR Αθηνών νότια από το Φαρμακονήσι στις 16.11. Τα δύο F-16 ξέκοψαν από το σχηματισμό (που έτσι κι αλλιώς παρανομούσε, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο) και πέταξαν διαδοχικά πάνω από το Φαρμακονήσι (16.16, σε ύψος 3.000 ποδών-1.000 μέτρα), το Αγαθονήσι (16.18, στα 1.000 πόδια-330 μέτρα) και τους Φούρνους (16.20, στα 3.300 πόδια-1.330 μέτρα). Συνέχισαν με πορεία προς δυσμάς, ενώ ο σχηματισμός αναχαιτιζόταν ήδη σε εμπλοκή εικονικής αερομαχίας με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
6 λεπτά αγωνίας
Ακολουθούν έξι λεπτά αγωνίας: το τουρκικό F-16 αναφέρει emergency λόγω βλάβης στο Εσκί Σεχίρ. Από εκεί τηλεφωνούν στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ) στη Λάρισσα για να ειδοποιηθεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας(ΑΤΑ) ότι το αεροσκάφος που κινδυνεύει οφείλει να πράξει τα προβλεπόμενα: να πάρει ύψος και να επιστρέψει σε ευθεία πορεία. Αυτό προέβλεπε υπέρπτηση της δυτικής Ικαρίας που πραγματοποιήθηκε στα 15.000 πόδια (5 χλμ.) στις 16.26, με το τουρκικό αεροσκάφος να προσγειώνεται σε στρατιωτική βάση της γείτονος. Τι θα προέκυπτε από αναγκαστική προσγείωσή του σε αεροδρόμιο ελληνικού νησιού ή, το χειρότερο, πτώση του σε ξηρά ή θάλασσα ήταν ενδεχόμενο για το οποίο στρατιωτικές πηγές χθες μας έλεγαν «ας μην το συζητάμε καλύτερα...».
Δεκατρείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τρεις σχηματισμούς 14 συνολικά αεροσκαφών, έξι από τα οποία οπλισμένα, ήταν η χθεσινή συνολική τουρκική εναέρια παραβατικότητα.
Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση υποβλήθηκε το βράδυ μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Ευχομαι να μην πεσει καποιο αεροπλανο στους Ακριτες μας.Δεν τους φθανουν οι λαθρομεταναστες που εισβαλλουν απο την θαλασσα,εχουν και τους Τουρκους ακριβως απο πανω τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν πεσει ομως καποιο αερπλανο, πεφτει και η κυβερνηση!!!
Δεν προκειται να την γλιτωσουν οπως τοτε με τον Ηλιακη!!
ΓΜ