Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Η διζωνική αντιμάχεται αρχές δικαίου

Η παγίδα που βρίσκεται η Κύπρος

Σε αντίθεση με όσα πρεσβεύουν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκο κεκτημένο εδράζεται η διζωνική ομοσπονδία των δύο «συνιστώντων κρατών» ή «πολιτειών». Δεν τα περιέχει. Τα αντιμάχεται. Και δεν τα αποδέχεται. Τα απορρίπτει.
Συνεπώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι παγιδευμένη. Και θα παραμείνει παγιδευμένη, ενόσω λάβαρο του αγώνα και των διεκδικήσεών της είναι αυτή η μορφή λύσης.
Οι Εγγλέζοι και οι Τούρκοι ξέρουν τι λένε. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι. Όπως και ο Κόφι Ανάν και το σχέδιό του. Ας μην είμαστε πάντοτε άδικοι μαζί τους.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η λύση της διζωνικής ομοσπονδίας δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι’ αυτό και τονίζουν φορτικά ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα προέλθει από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, από την αναγνώριση απαράγραπτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από αναγνωρισμένες αρχές, αλλά μέσω των πολιτικών συνομιλιών και του διακοινοτικού διαλόγου.
Γιατί το λένε; Διότι γνωρίζουν ότι διεθνείς αρχές, διεθνές δίκαιο, ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν έχουν καμιά σχέση και καμιά συνάφεια με τη διζωνική ομοσπονδία. Δεν «παντρεύονται».
Η διζωνική ομοσπονδία προϋποθέτει θυσία αυτών των αρχών. Και η θυσία θα γίνει στο βωμό των απευθείας συνομιλιών. Εκεί θα εγκαταλειφθούν και θα κουτσουρευτούν αρχές.
Θα ροκανιστεί το διεθνές δίκαιο. Και θα ευνουχιστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Μετά τον Πίτερ Μίλετ, και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν αρκούντως διαφωτιστικός. Είπε στη δήλωσή του: «Η διεθνής κοινή γνώμη, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η όποια μέθοδος για την επίλυση του Κυπριακού, που λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατομικές προτιμήσεις και αποδυναμώνει την αρχή της διζωνικότητας, δεν θα γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε καμία περίπτωση».
Δηλαδή, δεν ενδιαφέρουν ούτε «οι ατομικές προτιμήσεις» της Τιτίνας Λοϊζίδου ούτε του Μελέτη Αποστολίδη ούτε της Αρέστη, ανεξάρτητα εάν αυτές δεν είναι «ατομικές προτιμήσεις» αλλά δικαιώματα των 200 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων ούτε οι αρχές του διεθνούς δικαίου ούτε τα ισχύοντα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για τους Τούρκους ισχύει και ενδιαφέρει μόνο η διζωνικότητα της λύσης, η οποία προϋποθέτει δύο κράτη, τα οποία πρέπει να έχουν -στις περιοχές που ελέγχουν- πλειοψηφία σε εθνοτικό και θρησκευτικό πληθυσμό, αλλά και πλειοψηφία στην ιδιοκτησία και στις περιουσίες.
Έτσι μεταφράζει τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας η τουρκική πλευρά και, δυστυχώς, έτσι την αντιλαμβάνονται και την κατανοούν και πολλοί ξένοι.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε διζωνική ομοσπονδία και τη θεωρεί απαράβατη προϋπόθεση λύσης.
Αφού επιμένει, ας αναμένει και την κατακρεούργηση αρχών του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ό,τι σπέρνει, θερίζει...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Se pia periptosi tha apoxorousan oi epikoi? Oi opioi ine 3 enadi 1os Tourkokipriou Opiadipote simfonia xoris tin apomakrisi ton epoikon den ine lisi. To akron exi gagrena ki sinistate i apokopi apo ton kormo dia tin epiviosi tou ipolipou somatos tha elege o iatros .Opiathipote sinomospontdia tha simene epoikisi tis Nisou endos diastimatos 50etias entos 35etas ou Tourkoi apo 60.000 eginan 160.000 lene episimos anepisimos 200.000 distixos afti ine i pragmatikotis 2 aneksartites ondotites i mia stin kini agora ki i ali aitoumeni.Diekdikontas ti paraxorisi 20ta 100epi ton katilimenon edafon dia tin xaraksi sinoron .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]