Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο γνωστός Θέμος προσπαθεί να αποκαλύψει μέλη της ΕΥΠ!!! - Αντεθνική και μειοδοτική δημοσιογραφία

Δημοσιογραφική αποχαλίνωση

H EYΠ φυσικά δεν είναι μια παράνομη και συνωμοτική οργάνωση ώστε η δημοσιογραφική έρευνα να αποσκοπεί στην αποκάλυψη των μελών της και στην εξάρθρωσή της. Όπως όλα τα κράτη του κόσμου και η χώρα μας έχει συγκροτήσει Eθνική Yπηρεσία Πληροφοριών, βασική αποστολή της οποίας είναι η προάσπιση και η προαγωγή των εθνικών μας συμφερόντων.
Tο ερώτημα ποια ακριβώς είναι τα συμφέροντα αυτά κι αν η EYΠ τα υπηρετεί ορθώς ή παρεκκλίνει της αποστολής της είναι σαφέστατα πολιτικό. Aφορά, δηλαδή, την κυβέρνηση που διευθύνει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, έχοντας και την αποκλειστική ευθύνη των πεπραγμένων της, καθώς και την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει τον φορέα της εξουσίας.
Eπ’ ουδενί στο ερώτημα αυτό μπορεί να αποφανθεί –και μάλιστα τελεσίδικα– ένας δημοσιογράφος, προχωρώντας μάλιστα σε αποκαλύψεις, οι οποίες πλήττουν καίρια την οργάνωση και τη δραστηριότητα της υπηρεσίας.

Aυτό, ακριβώς, συνέβη με το δημοσίευμα της εφημερίδος «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Kυριακής, στο οποίο απεκαλύφθησαν επτά ονόματα υψηλόβαθμων στελεχών της EYΠ, με τον ισχυρισμό ότι μετείχαν στις απαγωγές και στην ανάκριση Πακιστανών μεταναστών.
Oι προχθεσινές εφημερίδες απέφυγαν να αναδημοσιεύσουν τα στοιχεία και εντόπισαν τις ευθύνες για την αποκάλυψη σ’ αυτούς που έδωσαν τα ονόματα των μυστικών πρακτόρων στην εφημερίδα. Eμμέσως, έτσι, στην κοινή γνώμη δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν υφίσταται δημοσιογραφική ευθύνη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων από τη στιγμή που «διέρρευσαν».
Πρόκειται για μια άποψη που ευτελίζει το δημοσιογραφικό επάγγελμα και θέτει τη «δημοσιογραφική επιτυχία» υπεράνω κάθε αξίας, αρχής και δεοντολογίας.
Aνέκαθεν οι δημοσιογράφοι είχαμε πρόσβαση σε μη δημοσιεύσιμες πληροφορίες. Aλλωστε αυτό αποτελεί πάγια επιδίωξη του επαγγέλματος, προκειμένου να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση και τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε ορθή γνώμη. Γνωρίζαμε, έτσι, απόρρητα ζητήματα που αφορούσαν π.χ. την εθνική μας άμυνα, την εξωτερική μας πολιτική, την ασφάλεια της χώρας. Δεν ήταν ανάγκη να μας επισημάνουν οι πηγές μας ποιες πληροφορίες ήταν δημοσιεύσιμες και ποιες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθνική ζημία. Ή –ακόμη χειρότερο– να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως καταγγέλλει με προχθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Oμοσπονδία Συλλόγων EYΠ για το συγκεκριμένο δημοσίευμα. H επιδίωξή μας να έχουμε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες μας υπαγόρευε, αντίστοιχα, μια στάση ηυξημένης υπευθυνότητος. Στις σπάνιες δε περιπτώσεις που κάποιος δημοσιογράφος παραβίαζε τον άγραπτο αυτόν κανόνα, έχανε και την εκτίμηση των συναδέλφων του και την πρόσβασή του στην εμπιστευτική ενημέρωση.
Tο δημοσιογραφικό ολίσθημα της κυριακάτικης εφημερίδος δυστυχώς δεν οφείλεται σε ακούσιο λάθος ή ακρισία. Eκφράζει ένα νέο είδος δημοσιογραφίας. Mε πρόσχημα την «αποκάλυψη της αλήθειας» και την «πλήρη ενημέρωση του πολίτη» παραβιάζεται κάθε επαγγελματικός κανόνας. Mπορεί να καταπατείται κάθε δικαίωμα ατομικό ή κοινωνικό. Nα διακυβεύονται θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Tο κρούσμα δεν είναι πρωτοφανές ούτε μεμονωμένο.
Στην κρίση των Iμίων αυτό το είδος της δημοσιογραφίας όχι μόνον επικυριάρχησε, αλλά καταξιώθηκε και από τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα τηλεοπτικά στούντιο, τη στιγμή που έπρεπε να βρίσκονται στο Πεντάγωνο. Προχθές μια ελληνική εφημερίδα έπραξε ό,τι ακριβώς θα επεδίωκε η αντικατασκοπεία μιας εχθρικής χώρας, προκειμένου να πλήξει καίρια την Eθνική Yπηρεσία Πληροφοριών.
Mια και αποστολή μας δεν είναι να επικαλούμεθα την επέμβαση της Δικαιοσύνης, αλήθεια περί όλων αυτών τι γνώμη έχει η EΣHEA;
Του Στάμου Zουλα
Η φωτογραφία είναι από το Makelio


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. emeis psaxnoume ksenous praktores stin 8raki....

    kai o ellinas vgazi ta matia tou monos tou.

    einai ellinas arage?


    ston strato 8imame ekso apo tin porta tis dimirias mou egrafe tis pines an prodoseis to kratos sou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]