Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιθανό βέτο της Τουρκίας για το νέο γραμματέα του ΝΑΤΟ

Προσπάθεια να επιβληθεί ως υπερδύναμη

ή μία προσπάθεα συσπείρωσης του Ισλάμ;


Η Τουρκία είναι πιθανό να προβάλει βέτο στην επιλογή του δανού πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόγω της στάσης που έχει τηρήσει έναντι της Αγκυρας αλλά και λόγω της υπόθεσης των δανέζικων γελοιογραφιών με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ, δήλωσε την Κυριακή τούρκος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τουρκική θέση στο θέμα αυτό θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά οπωσδήποτε η Αγκυρα δε θεωρεί τον Ράσμουσεν την καλύτερη επιλογή. "Μπορεί να υπάρξει βέτο", είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ. "Θα δούμε".

Η θητεία του νυν γενικού γραμματέα, Ολλανδού Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Ο διάδοχός του αναμένεται να ορισθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου. Ο διορισμός του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας είθισται να αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ των 26 χωρών-μελών.
Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, εξήγησε ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη διότι η Δανία επέτρεψε ένα φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο να εκπέμπει από το έδαφός της, αλλά και από τις δηλώσεις του Ράσμουσεν το 2003 ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πλήρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
"Τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο η Δανία χειρίσθηκε την κρίση των γελοιογραφιών δεν ήταν καθόλου αρεστός στην Τουρκία", πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Αγκυρα θα προτιμούσε να δει τον καναδό υπουργό Αμυνας Πίτερ Μακέι στη θέση του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν στους εταίρους τους ότι θα υποστηρίξουν τον δανό πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα, όπως είπαν χθες διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]