Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανοιχτή επιστολή του Παντελή Οικονόμου στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Κύριο Γιάννη Παπαθανασίου
Υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Κύριε υπουργέ,
Σεβόμενος το κάλεσμα του κυρίου Πρωθυπουργού για συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και συμφωνώντας με την θέση του ότι υπάρχουν δυο δρόμοι, αυτός της υπευθυνότητας και ο αντίθετος του, επιτρέψτε μου να ανταποκριθώ με ορισμένες απλές σκέψεις μου.
1. Τις ημέρες αυτές καταβάλλετε, πράγματι, εργώδεις προσπάθειες ώστε να πείσετε τον κύριο Αλμούνια ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας θα είναι εγκαίρως 2.99% ή λιγότερο και όχι 3.01% ή περισσότερο. Τι θα συμβεί όμως εαν δεν τα καταφέρετε; Μη φοβάστε: απολύτως τίποτε! Στο κάτω κάτω της γραφής, πραγματική κύρωση δεν μπορεί να επιβληθεί από έναν διορισμένο αξιωματούχο σε μια κυρίαρχη δημοκρατική χώρα. Το πολύ πολύ, εγγράψτε τις αμυντικές δαπάνες του 2009 και του 2010 ως κεφάλαιο για την πραγματοποίηση δημόσιας επένδυσης και στείλτε το έλλειμμα κάτω του 3% χωρίς άλλη απώλεια χρόνου και προσπάθειας, που δεν μας περισσεύουν άλλωστε.

2. Στην επερχόμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα ήταν χρήσιμο να υποστηρίξουμε την λογική θέση να εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος; Ποιά χώρα δεν θα συναινούσε σε μια τέτοια πρότασή μας; Υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεράσουμε την κρίση;
3. Αλλά και στα καθ' ημάς, πολύ σημασία δεν δίνουμε στα όσα συνιστά, εδώ και χρόνια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας; Ήδη, η χώρα μας, ακολουθώντας αυτές ακριβώς τις οδηγίες του διεθνικού χρηματοπιστωτικού κατεστημένου (και μέσω των εγχώριων εκπροσώπων του) εισπράττει απ' αυτό, ως ανταπόδοση, την υποβάθμιση. Αποτέλεσμα; Η χώρα δανείζεται με όλο και πιο επαχθείς όρους. Δεν πρέπει η δική μας πίστωση χρόνου προς το κακοποιό αυτό σύστημα να διακοπεί αμέσως; Να μπει τέλος στην πολιτική του παραλόγου και στην εξουσία των υποστηρικτών του;
4. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις μας, αντί πιστώσεων από τις τράπεζες, αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από την χρηματοδότηση. Δικαιώνονται, δυστυχώς, όσοι υποστήριζαν (ανάμεσά τους και εμείς) ότι δεν πρέπει να δοθούν, όχι 28 δις, αλλά ούτε ένα Ευρώ σε τράπεζες! Μεταξύ άλλων, διότι η εγγύηση αυτή του ελληνικού δημοσίου (δηλαδή του φορολογούμενου) θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση χορηγήσεων. Σκέπτεστε ίσως να υποχρεώσετε τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του νόμου ;
Κύριε υπουργέ,
Βιώνουμε την κατάρρευση ενός οικονομικού (μη) συστήματος με χαρακτηριστικά την αποθέωση του χρήματος από την μιά, και την περιφρόνηση της ανθρώπινης ανάγκης, της κοινωνικής συνοχής, της επιβίωσης του πλανήτη και της περιφερειακής ισορροπίας, από την άλλη. Από την σημερινή κρίση θα βγούμε εάν συνειδητοποιήσουμε ότι νεκραναστάσεις δεν γίνονται. Εάν, αντί για παλινόρθωση της κλεπτοκρατίας, σχεδιάσουμε και θεμελιώσουμε μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε εντελώς διαφορετική βάση. Εφ΄ όσον είναι στις προθέσεις σας κάτι τέτοιο, συναινούμε (άνευ παραινέσεων) και συμπράτουμε (άνευ επιφυλάξεων).
Με κάθε διάθεση για προκοπή
Παντελής Οικονόμου
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]