Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτικοί εξοπλισμοί μαμούθ από την Ελλάδα

Το "θερμό" Αιγαίο

μας γεμίζει με όπλα


Αγορές που θα κυμανθούν από 5,2 έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ και εξαγγέλθηκαν χθες από τον υπουργό Άμυνας Β. Μεϊμαράκη, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνονται από το 2011, έτος που κατά τους οικονομικούς αναλυτές θα έχει μόλις ξεκινήσει η αναστροφή των οικονομικών δεικτών της χώρας.
Μεγάλος κερδισμένος η Γαλλία, που φαίνεται να παίρνει δύο από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, τις 6 φρεγάτες και τα 15 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Και για τα δύο προγράμματα το ΚΥΣΕΑ έχει ανάψει το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για διακρατική συμφωνία. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που έγινε πριν από 15 ημέρες, απεκρύβη σχολαστικά από όλους η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία για εξοπλισμούς και όλοι όσοι είχαν ρωτηθεί είτε επισήμως είτε ανεπισήμως είχαν διαψεύσει τις πληροφορίες ότι μέσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και εξοπλιστικά. Λίγες ημέρες μετά ξεκίνησαν οι διαρροές για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας και χθες ήρθε και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σύμφωνα με τους στρατιωτικούς θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πέραν των φρεγατών (αξία προγράμματος χωρίς οπλισμό 2,2 δισ. και 800 εκατομμύρια τα όπλα), των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (αξία 235 εκατομμύρια ευρώ ), μέσα στο έτος θα ξεκινήσουν η προμήθεια των νέων μαχητικών (1,2 δισ. που θα φτάσει τα 3 με τα οπλικά συστήματα), η προμήθεια των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (250 εκατομμύρια ευρώ ), η προμήθεια των πυρομαχικών για τα νέα άρματα (400 εκατομμύρια), η ολοκλήρωση της προμήθειας των ρωσικών τεθωρακισμένων (1,2 δισ. και βλέπουμε) και τέλος, η προμήθεια των υποβρυχίων που είναι ακόμα άγνωστο πόσο είναι το υπόλοιπο. Ιδιαίτερα για το θέμα των υποβρυχίων, όπως είπε ο υπουργός, «μπορεί να επισκευάστηκε, αλλά με την προσθήκη που έβαλε η εταιρεία για την ευστάθειά του, έχασε το πλεονέκτημα να μη φαίνεται εύκολα στο ραντάρ. Κατόπιν αυτού θα πρέπει ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευση οικονομική ή να πουληθεί σε άλλη χώρα και να ξανακατασκευαστεί ένα όπως το θέλει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σχετικά με την προμήθεια των αεροσκαφών, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική που αποφάσισε για ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δεν θα αιφνιδιάσει με μία ακόμα απευθείας ανάθεση στους Αμερικανούς. Με αυτό το δεδομένο και κατόπιν της απόφασης να πάρει από τους Γάλλους τις φρεγάτες, ο δρόμος για την προμήθεια των μαχητικών ανοίγει για τους Γερμανούς με το «Ευρωμαχητικό» και τους Σουηδούς με τα «Γκρίπεν».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]