Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ντόρα Μπακογιάννη διστάζει να προχωρήσει το θέμα των εκτελέσεων στην Κύπρο!

Αποφυγή κινήσεων εντυπωσιασμού...

Για το θέμα Ολγκάτς απαιτούνται καλά μελετημένες και μεθοδικές ενέργειες και αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητά τους και όχι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρη για την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς.
«Το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο αποτελεί ανθρωπιστικό θέμα υψίστης σημασίας και η κυβέρνηση το χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη κατά την απάντησή της, εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της για τη δημόσια ομολογία Ολγκάτς.

«Η μαρτυρία - ομολογία του Ολγκατς δεν είναι μόνο συγκλονιστική ως προς την ωμότητα της σηκώνει το πέπλο σιωπής με το οποίο η επίσημη Τουρκία έχει επιχειρήσει να σκεπάσει επί 35 σχεδόν χρόνια πράξεις κατάφορης καταπάτησης του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, που συνόδευσαν, σημάδευσαν και στιγμάτισαν την παράνομη κατοχή στην Κύπρο. Είναι ένα νέο στοιχείο το οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει με συγκεκριμένο σχέδιο», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη και διευκρίνισε:
«Η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού θα πρέπει να προβληθεί και να αξιολογηθεί ως νέο στοιχείο σε όλες του τις διαστάσεις από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης», ενώ σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες.
Όπως έκανε γνωστό η υπουργός Εξωτερικών, το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς θα τεθεί τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, όσο και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, καθώς επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου -όπως υπενθύμισε- το θέμα της τύχης των αγνοουμένων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Βεβιασμένες κινήσεις, κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από τον στόχο της εξακρίβωσης της αλήθειας στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και της διαλεύκανσης του ζητήματος των αγνοουμένων», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας πως από την μέχρι τώρα διερεύνηση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, η υπόθεση Ολγκάτς δεν φαίνεται ότι πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το ίδιο ισχύει και για την παραπομπή του συγκεκριμένου Τούρκου υπηκόου και των ανωτέρων του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καθώς, όπως εξήγησε η υπουργός, αυτό δεν έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που τελέσθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του καταστατικού του, τον Ιούλιο του 2002.
«Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις επιπολαιότητες που μπορούν να κάνουν κακό και όχι καλό», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
«Η εκ των υστέρων ανασκευή της ομολογίας δεν αναιρεί την ουσία του προβλήματος που είναι η θεμελιώδης ευθύνη της Τουρκίας να διεξάγει ουσιαστική έρευνα για την τύχη των Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων του 1974. Δεν μεταβάλλει, δεν αναιρεί την ευθύνη της Τουρκίας να εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο για την σε βάθος διερεύνηση αυτής της υπόθεσης», σημείωσε στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]