Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Μακεδονικό ζήτημα και η κυβέρνηση Μπους

Αγνοώντας τα δεδομένα

Η Ελλάδα συνεχίζει να ανησυχεί από τις συχνές προκλήσεις και διάφορες ενδείξεις από τη βόρειο γείτονά της, ΠΓΔΜ, αν και η κυβέρνηση Μπους απέρριψε οποιεσδήποτε εδαφικές βλέψεις των Σκοπίων, ξεχνώντας όμως τις δικές της αντιδράσεις στην περίπτωση της διαφήμισης από την Absolut Votka η οποία απεικόνιζε την Καλιφόρνια ως μέρος του Μεξικού, αποδεικνύοντας πως άνετα μπορούμε να μιλάμε για τους άλλους, αλλά όχι για τους εαυτούς μας.
Η Ελλάδα εδώ και καιρό επιμένει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δεν γίνεται αποδεκτή επειδή χρησιμοποιεί μόνο το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει μονοπώληση του όρου και ενθαρρύνει πιθανές γεωγραφικές προσδοκίες (των Σκοπίων) για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, προσδοκίες που επανειλημμένα τα Σκόπια έχουν εκθέσει από τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας τους, το 1991.

Η Ελλάδα επιμένει πως η εναλλακτική λύση πρέπει να είναι συμβιβαστική, και θα πρέπει να αναφέρει πως η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία καταλαμβάνει ένα μικρό μόνο μέρος της ευρύτερης μακεδονικής περιοχής (και δεν συνεπάγονται εδαφικές βλέψεις για την επαρχία Μακεδονία της Ελλάδας), όπως «Νέα Μακεδονία» ή «Σλαβική Μακεδονία». Στον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανό Τύπο έχουν κατά καιρούς αναφερθεί οι ανησυχίες της Ελλάδας ως «παρανοϊκές» και «παράλογες» και από το 2004 και μετά, υπό την κυβέρνηση Μπους, παρόμοιες αναφορές-παρατηρήσεις έχουν γίνει και από κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως η Κοντολίζα Ράις. Αυτού του είδους η εμψύχωση του εθνικιστικού στοιχείου στην ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ σίγουρα δεν έχει βοηθήσει στην προοπτική μίας λύσης, μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της διαπραγματευτικής οδού.
Η Ελλάδα υποστηρίζει πως άδικα χαρακτηρίζεται η στάση της ως παράλογη. Από το 1991 υπάρχει μία σταθερή ροή λεπτών προκλήσεων και εμφανείς ενδείξεις υπερ-εθνικισμού και στοιχεία εδαφικών βλέψεων από την γειτονική ΠΓΔΜ, που εξακολουθούν να είναι μία ευρύτατα διαδεδομένη τακτική ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο στα Σκόπια:
- Το πρώτο Σύνταγμα που προωθήθηκε από την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει ρήτρα (υποσημείωση) η οποία αναφέει πως «το Μακεδονικό κράτος έχει το δικαίωμα να παρέμβει για λογαριασμό των «Μακεδόνων» στις γειτονικές χώρες»
- Το 1992 εγκρίνονται από την κυβέρνηση των Σκοπίων, τυπώνονται και ετοιμάζονται για κυκλοφορία, τραπεζογραμμάτια που εμπεριέχουν τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα της Ελληνικής Μακεδονίας και συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησαν λόγω της κατακραυγής στην Ελλάδα
- Χάρτες της «Ενωμένης Μακεδονίας» υπάρχουν αναρτημένοι στις τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ
- Το 2007 το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε σε «Αεροδρόμιο Μεγάλου Αλεξάνδρου»
- Διάφορες κυβερνητικές ιστοσελίδες αναφέρονται σε τμήματα της γεωγραφικής Μακεδονίας που ανήκει στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα, ως «Κατεχόμενη Μακεδονία»
Ένα σταθερό θέμα στις συναντήσεις του κυβερνητικού εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE είναι οι χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας»
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι φωτογραφίστηκε να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο επανάστασης του 19ου αιώνα με έναν χάρτη της «Ενωμένης Μακεδονίας»
Παραδείγματα προκλήσεων υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά έγινε μία ενδεικτική σταχυολόγηση για οικονομία χώρου και χρόνου. Το ερώτημα που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι το εξής:
Πρέπει η Ελλάδα να έχει δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με το συνταγματικό όνομα και την επιθετική γενικότερη στάση της ΠΓΔΜ ή πρέπει να αποδεχθεί τους διάφορους ισχυρισμούς περί «παραλογισμών»; Τι θα συνέβαινε αλήθεια εάν η επιθετικότητα των ισχυρισμών βρισκόταν από την μεριά της Ελλάδας;
Γεγονός είναι πως η Ελλάδα έχει ένα (τουλάχιστον, αν και πρόκειται για δεκάδες) νόμιμο επιχείρημα για την συγκεκριμένη συμπεριφορά, των Σκοπίων και των πολιτικών τους ηγετών, πως απειλείται η ειρήνη μέσα σε μία γενικότερη κατάσταση «χαλάρωσης» που επικρατεί στα Βαλκάνια…
Το 2004 κι ενώ γινόντουσαν ήδη διαπραγματεύσεις για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να ρίξει μία «βόμβα», αναγνωρίζοντας μονομερώς τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτή η ενέργεια αποτελεί φυσικά χαρακτηριστικό παράδειγμα της διακυβέρνησης Μπους και της απερίσκεπτης μονομερούς προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που αγνοεί τελείως την φύση και την δράση του ΟΗΕ.
Με την κυβέρνηση Μπους στις τελευταίες εβδομάδες ύπαρξής της, οι Έλληνες θέλουν να είναι αισιόδοξοι πως αυτού του είδους αλόγιστες ενέργειες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από μία περισσότερο συνεκτική και εποικοδομητική δέσμευση των αμερικανών σε μία δημιουργική και αξιοπρεπή διπλωματία.
Οι αμερικανικές εκλογές ανέδειξαν έναν νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ και ελπίζουμε το αποτέλεσμα αυτό να έχει αποκηρύξει και την καταστροφική πολιτική του Μπους που έχει φέρει τις ΗΠΑ σε πολύ δυσχερή θέση παγκόσμια, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Είναι η ευκαιρία που έδωσαν οι αμερικανοί πολίτες στους πολιτικούς τους, να επανασυνδέσουν με φιλικές σχέσεις την Ουάσιγκτον με τον υπόλοιπο κόσμο και τους «χαμένους συμμάχους».

Υ.Γ.: Το κείμενο στηρίχθηκε σε δημοσίευση του http://www.macedoniaontheweb.com/ και συμπληρώθηκε από τον Κωνσταντίνο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]