Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανοίγουν οι μυστικοί φάκελοι στην Αλβανία

Αντιδρούν πολύ έντονα οι ΗΠΑ

Η ψήφιση του νόμου, από την αλβανική βουλή, για το άνοιγμα των φακέλων της εποχής του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει στην απόλυση αρκετών προσώπων, ιδίως από το δικαστικό σύστημα και την εισαγγελία - παρά τις αντίθετες συστάσεις του διεθνούς παράγοντα - έφερε χθες πολλαπλές αντιδράσεις από πλευράς ΗΠΑ, Συμβουλίου της Ευρώπης και ΟΑΣΕ.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες αντιδράσεις προς το νόμο αυτό ήρθαν από την αμερικάνικη πρεσβεία στα Τίρανα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αυτό σε διάρκεια μιας εβδομάδας. Αρχικά, η πρεσβεία των ΗΠΑ με ανακοίνωσή της συνέστησε στην κυβέρνηση να μην προβεί στην ψήφιση του νόμου, αίτημα το οποίο επανέλαβε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Μετά την ψήφιση του νόμου, προχθές το βράδυ, χθες, αντέδρασαν τόσο η πρεσβεία των ΗΠΑ όσο και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ανακοίνωση της πρεσβείας η οποία εδόθη στη δημοσιότητα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η αμερικανική πρεσβεία παρακολούθησε στενά χτες τη νύχτα την ψηφοφορία στο Αλβανικό Κοινοβούλιο που πέρασε το νόμο για την κάθαρση (σ.σ.: εννοεί από τους συνεργάτες των τέως μυστικών υπηρεσιών του κομμουνισμού) με απλή πλειοψηφία. Ανησυχούμε βαθιά. Αυτός ο νόμος έχει δημιουργήσει σοβαρά νομικά, κυβερνητικά, και συνταγματικά ερωτήματα μεταξύ των διεθνών συνεργατών της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Καλούμε την Αλβανική Κυβέρνηση για την λήψη άμεσων μέτρων κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες για να εξασφαλιστεί ότι αυτός ο νόμος θα είναι σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα».
Το απόγευμα αντέδρασε για το ίδιο θέμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του εκπροσώπου του Σον Μεκόρκαμ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ψήφιση του νόμου για το άνοιγμα των φακέλων από πλευράς της αλβανικής Βουλής».
Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε στην αλβανική κυβέρνηση ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φριντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Μπερίσα. «Η διαδικασία που η κυβέρνηση ακολούθησε για την ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, προκάλεσε ανησυχίες στην αμερικανική πλευρά».
Η «Shqip» και άλλες αλβανικές εφημερίδες εκφράζουν την ανησυχία ότι οι ενέργειες αυτές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αγνόησαν τις συστάσεις του διεθνούς παράγοντα και ιδίως των ΗΠΑ, μπορεί να δημιουργήσουν όξυνση στις διμερείς σχέσεις και να φέρουν την Αλβανία σε αντιπαράθεση με τις δυτικές χώρες.
Χθες, πριν από την αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας, είχε αντιδράσει για τον ίδιο νόμο και ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις ο οποίος δήλωσε: «Το Σ.τ.Ε εκφράζει την ανησυχία του για την βιαστική ψήφιση του νόμου για το άνοιγμα των φακέλων. Ο παράγοντας χρόνος, δημιουργεί προϋποθέσεις για ανησυχίες ότι ο νόμος πιο πολύ θα φέρει αδικίες παρά θα αποδώσει δικαιοσύνη για τις παρανομίες που έγιναν την εποχή του κομμουνισμού».
Ο κ. Ντέιβις, σύμφωνα με τις εφημερίδες, θέτει το ερώτημα γιατί να ψηφιστεί τόσο βιαστικά ένας νόμος για τους φακέλους τώρα, δύο περίπου δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Για την ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με τις μεγαλύτερες αλβανικές εφημερίδες, αντέδρασε και ο ΟΑΣΕ, ο οποίος ανέθεσε στον αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής του στην Αλβανία Άλεξ Φίνεν να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής Γιοσεφίνα Τοπάλι.
Η συνάντηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Shqip», έγινε σε οξυμένο κλίμα, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν και παρέμειναν σταθερές στις θέσεις της. Μετά τη συνάντηση, η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «ζητά από την αλβανική κυβέρνηση ο νόμος για τους φακέλους να σεβαστεί το αλβανικό Σύνταγμα και τα διεθνή κριτήρια».
Η κ. Τοπάλι από πλευράς της υποστήριξε ότι «ο νόμος είναι πολύ καλός» και ότι «δεν υπάρχει Σύνταγμα στις ελεύθερες χώρες που να παρέχει ασυλία στο έγκλημα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]