Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια τα θέλουν όλα δικά τους και ας μην έχουν τίποτε


Επιδιώκουν διπλή ένταξη και πολύ ένταση..

Ενταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με απόφαση Χάγης είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης των Σκοπίων, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της 11σέλιδης προσφυγής της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο.Ζητούν από το Δικαστήριο «να αναγνωρίσει και να δηλώσει ότι η Ελλάδα μέσω αξιωματούχων του κράτους παραβίασε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».
Ζητούν επίσης «να διατάξει ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως όλα τα αναγκαία βήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 11 και να πάψει να αντιτίθεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο διεθνή, πολυμερή ή περιφερειακό οργανισμό στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται με την προσωρινή ονομασία FYROM».

Ως προς την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου επικαλείται το άρθρο 21 κατά το οποίο «κάθε διαφορά σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο». Το κεντρικό νομικό επιχείρημα που προβάλλει η ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη ένταξή της στον ΟΑΣΕ (1995), στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1995), στον Οργανισμό για την Καταπολέμηση Χημικών Οπλων (1997), στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ενέργεια (1998), στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (2003) με το όνομα FYROM χωρίς να εκφραστεί αντίρρηση από την ελληνική πλευρά.
Υπενθυμίζει επίσης ότι το 1995 έγινε μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, ενώ από το 2004 συμμετέχει στο «ενταξιακό σχέδιο δράσης» (member action plan), για να καταλήξει ότι στις 3 Απριλίου 2008 «η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία», επικαλούμενη το αδιέξοδο στο πρόβλημα της ονομασίας και αξιοποιώντας το γεγονός ότι αυτή η απόφαση «απαιτεί ομοφωνία».
Προκειμένου να αποδείξει ότι ασκήθηκε το δικαίωμα του βέτο, η ΠΓΔΜ επικαλείται επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη Γιάννη Μουρίκη προς στους άλλους μόνιμους αντιπροσώπους κατά την οποία «εξαιτίας της αποτυχίας εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να συναινέσει στην πρόσκληση ένταξης από το ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ».
Η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της, δεν βιάζεται και προσανατολίζεται στην κατάθεση αντιπροσφυγής, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσει ζωντανή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε χθες ότι η προσφυγή στη Χάγη δεν συνδέεται με τις συνομιλίες για το όνομα, παρόλο που αναγνώρισε «ιδιότυπη αναστολή των διαπραγματεύσεων» λόγω της απουσίας διαπραγματευτή στην άλλη πλευρά.
Σήμερα ο πρέσβης κ. Αδ. Βασιλάκης θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό του πρέσβεις των κρατών - μελών της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
H εκπρόσωπος του αμερικανού απερχόμενου προέδρου Τζ. Μπους, κυρία Περίνο, απαντώντας σε ερώτηση, υπέδειξε σπουδή για την επίλυση της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ τις επόμενες 62 μέρες (δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας Μπους)...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]