Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα προωθεί τα "γεράκια του πολέμου" για υπουργούς του

Εφημερίδες, οργανώσεις για τα δικαιώματα και ακτιβιστές ανησυχούν, καθώς οι μέχρι τώρα υπουργικές επιλογές του νέου προέδρου αφορούν ανθρώπους από το κατεστημένο της Ουάσιγκτον που υποστήριζαν τον πόλεμο στο Ιράκ

«Αντιπολεμικές οργανώσεις και προοδευτικοί ακτιβιστές φοβούνται πως ο Ομπάμα θα συγκροτήσει κυβέρνηση γερακιών», ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Los Angeles Τimes», που αντιπροσωπεύει την επιφυλακτική στάση που τηρούν αρκετές εφημερίδες οι οποίες είχαν υποστηρίξει την εκλογή του.
Ο σκεπτικισμός ακτιβιστών, οργανώσεων και αναλυτών εστιάζεται στο ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην υπόσχεση Ομπάμα να αλλάξει τον τρόπο άσκησης της πολιτικής και στις μέχρι σήμερα υπουργικές επιλογές του, που αφορούν στο σύνολό τους ανθρώπους του κατεστημένου της Ουάσιγκτον από εποχής Κλίντον κι έπειτα.

Οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές αλλά και οπαδοί των Δημοκρατικών που τοποθετούνται αριστερότερα του κέντρου του κόμματος επισημαίνουν πως τα περισσότερα ονόματα που ακούγονται για τα ανώτατα αξιώματα στον τομέα της ασφάλειας ανήκουν σε ανθρώπους που το 2002 ψήφισαν υπέρ της εξουσιοδότησης στον πρόεδρο Μπους να εισβάλει στο Ιράκ. Επίσης τονίζουν πως οι «γερακίσιες» απόψεις τους δεν περιορίζονται στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά επεκτείνονται και σε μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Ο σκεπτικισμός ή οι επικρίσεις δεν αφορούν μόνο το ενδεχόμενο η Χίλαρι Κλίντον να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας του Τζορτζ Μπους, Ρόμπερτ Γκέιτς, να παραμείνει στο Πεντάγωνο, αλλά και σε μια σειρά άλλων υποψηφίων για σημαντικά αξιώματα.

«Κεντρική ιδέα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα ήταν πως ο πόλεμος δεν ήταν νόμιμος, αλλά τώρα στέλνει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα όταν φέρνει (στην κυβέρνηση) ανθρώπους που υποστήριξαν τον πόλεμο εξαρχής», δηλώνει στους «Los Angeles Τimes» η Κέλι Ντάφερτι, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Βετεράνοι του Ιράκ κατά του Πολέμου».

Ακτιβιστές σαν την Ντάφερτι -σημαντικοί εταίροι της κοινωνικής συμμαχίας που έφερε τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο- φοβούνται πως απομακρύνεται από τις αντιπολεμικές πεποιθήσεις της προεκλογικής εκστρατείας του.

Υποστηρίζουν πως ο Ομπάμα ήδη χαλάρωσε το αυστηρό χρονοδιάγραμμά του για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ και μοιάζει να γέρνει προς το κέντρο στις επιλογές του για θέσεις-κλειδιά στον τομέα της ασφάλειας. «Είναι εκπληκτικό ότι κανείς από τους 23 γερουσιαστές ή τους 133 βουλευτές που ψήφισαν κατά του πολέμου δεν συγκαταλέγεται» στις λίστες των υποψηφίων, δηλώνει ο Σαμ Χουσεϊνί, της κεντροαριστερής οργάνωσης «Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ορθότητα».

Υπενθυμίζεται πως η Κλίντον όχι μόνο ψήφισε υπέρ του πολέμου, αλλά και πως παρά τις πιέσεις ουδέποτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε ότι μετάνιωσε για την ψήφο της.

Η επιλογή της μπορεί να «πάγωσε» αρκετούς προοδευτικούς, όμως χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικάνους, των οποίων, ωστόσο, ο εκπρόσωπος, Αλεξ Κόναντ, σχολιάζοντας τους φημολογούμενους κυβερνητικούς διορισμούς είπε πως «ο Μπαράκ Ομπάμα γεμίζει την κυβέρνησή του με μακροχρόνιους θαμώνες της Ουάσιγκτον».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]