Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία φοβάται τι θα συμβεί μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ


Ο εφιάλτης λέγεται "Κουρδιστάν"

Προειδοποιήσεις, ευγενώς διατυπωμένες αλλά με σαφές περιεχόμενο, απευθύνει η Άγκυρα προς τη νέα αμερικανική ηγεσία, διαμηνύοντας την έντονη περίσκεψη που τής προκαλεί το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί να πράξει εντός 16 μηνών ο Μπαράκ Ομπάμα.
Με αφορμή τη συμφωνία (προσύμφωνο) περί αμερικανικής αποχώρησης έως το 2011 που υπέγραψαν προχθές ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Ράιαν Κρόκερ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ εφιστά την προσοχή της Ουάσιγκτον στους κινδύνους που συνεπάγονται τα «άκαιρα» διαβήματα.

Σε δηλώσεις του προς τη φιλοκυβερνητική «Ζαμάν» ο κ. Τσιτσέκ εξηγεί ότι με τις βιαστικές πρόωρες ενέργειες διακυβεύεται η ακεραιότητα και η ασφάλεια του Ιράκ, ζωτικής σημασίας παράγοντες για την Τουρκία και τις νοτιοανατολικές περιοχές της. Ωστόσο, από τα συμφραζόμενα προκύπτει ανησυχία με ευρύτερες προεκτάσεις, εξού και ο προειδοποιητικός τόνος. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η «Ζαμάν», επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ο Ερντογάν, κατά την πρόσφατη παραμονή του στην Ουάσιγκτον επ’ ευκαιρία του G-20, μετέφερε τις ανησυχίες της Τουρκίας στους συμβούλους του κ. Ομπάμα, ζητώντας προσεχτικά σχεδιασμένη και τακτική αποχώρηση.
Έντονη ανησυχία Τσιτσέκ
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσιτσέκ συμπεραίνει ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται λέγοντας απλώς «Τώρα αποσύρω τα στρατεύματά μου». «Δεν προκαλέσαμε εμείς το πρόβλημα στο Ιράκ, ούτε θα το λύσουμε εμείς. Οι ΗΠΑ είναι οι de facto κυβερνήτες του Ιράκ. Πρέπει λοιπόν να αξιολογήσουν με μεγάλη προσοχή τα διαβήματά τους στο μέλλον. Τι θα γίνει λοιπόν εάν αποχωρήσουν τα στρατεύματα; Πώς θα διατηρηθούν η ειρήνη και η σταθερότητα; Θα γίνουμε μάρτυρες νέων συγκρούσεων;», διερωτάται σε δραματικούς τόνους ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ανήσυχος για το «κενό εξουσίας», που θα δημιουργηθεί μετά την αμερικανική αποχώρηση. Μεγάλη περίσκεψη φαίνεται να του προκαλεί και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών ομάδων στο Ιράκ, και η επέκταση της σύρραξης σε γειτονικές χώρες. «Η άκαιρη αποχώρηση των Αμερικανών ίσως μετατρέψει την περιοχή σε κόλαση», δηλώνει και πάλι προς τη «Ζαμάν» ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουράτ Μερτζάν. Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται παράγοντες του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που διαβλέπουν μεγάλο ρόλο της Τουρκίας εάν εφαρμοστούν στην πράξη τα σχέδια Ομπάμα.
Βασική αιτία ανησυχίας της Αγκυρας είναι το Κουρδικό. Οχι μόνο σε συνάρτηση με την εξουδετέρωση του ΡΚΚ, για την οποία συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, αλλά και με την κουρδική επικράτεια του βορείου Ιράκ, την οποία σποραδικά βομβαρδίζουν με στόχο τις εκεί βάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]