Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών σε πλήρη έξαρση


Προπαγανδιστικό άρθρο της εφημερίδας
International Herald Tribune
για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων
και την καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η εφημερίδα INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, σε εκτενές άρθρο της, αναφέρεται στη διένεξη μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την ονομασία της τελευταίας και στη διεκδίκηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.
Όπως επισημαίνεται πρόκειται για μία από τις πιο παράξενες –και επίμονες- διεθνείς διενέξεις και βεβαίως η μόνη της οποίας η επιχειρηματολογία ανάγεται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάδα εμμένει στην άποψη αλλαγής του ονόματος του βόρειου γείτονά της, της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Από την ανεξαρτητοποίηση της μικρής πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, το 1991, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η ονομασία ενέχει εδαφικών διεκδικήσεων επί της δικής της βόρειας επαρχίας της Μακεδονίας και ότι αποτελεί προσπάθεια ιδιοποίησης της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πιο ξακουστού Μακεδόνα.

Πρόσφατα, στον 17ετή αγώνα της να ιδιοποιηθεί τον Μέγα Αλέξανδρο, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έφθασε σε τόσο μακρινές περιοχές, όπως τα Ιμαλάια, στους κατοίκους της κοιλάδας Hunza, στο βόρειο Πακιστάν, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των στρατιωτών του Αλεξάνδρου, που κατοικούν στην περιοχή για 23 αιώνες. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, χρηματοδοτεί ένα πολιτιστικό κέντρο και κοινωνικές υπηρεσίες για τον πακιστανικό κλάδο της φυλής Kalash, οι οποίοι διεκδικούν παρόμοια καταγωγή, και κατοικούν 300 χιλ. μακρύτερα, στα ΝΔ της χώρας, στην περιοχή Hindu Kush. Μπορεί να φαίνεται ως μια ακατανόητη διαμάχη, είναι ωστόσο στην πραγματικότητα μία πραγματική διένεξη με σοβαρές συνέπειες για αυτή τη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Η Μακεδονία είναι μεταξύ των φτωχότερων και πλέον ασταθών κρατών της Ευρώπης, αντιμέτωπη με βαθιά ριζωμένες πολιτικές διαμάχες, με τους περισσότερους γείτονές της και με μια ανήσυχη αλβανική μειονότητα, η οποία οδήγησε σε μια ένοπλη εξέγερση το 2001.
Η Χώρα εντάχθηκε στον ΟΗΕ το 1993, με το όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως προσωρινή ονομασία. Η Ελλάδα είχε προηγουμένως συμφωνήσει σε αυτόν τον προσδιορισμό, μολονότι σε πρόσφατες συνομιλίες δεν προσδιόρισε ποιο όνομα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Το πιο επώδυνο πλήγμα που προκάλεσε η Ελλάδα ήταν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο, όπου έθεσε βέτο στην προσπάθεια της «Μακεδονίας» να ενταχθεί στη συμμαχία. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πράξει ομοίως, όταν η «Μακεδονία» επιχειρήσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν αλλάξει το όνομά της. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της ονομασίας έχει διεθνείς στρατηγικές επιπτώσεις. Αναλυτές προειδοποιούν ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και την εσωτερική σταθερότητα της «Μακεδονίας», σε μια ήδη ασταθή περιοχή.
Στον ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της «Μακεδονίας», Branko Crvenkovski, δήλωσε προς τη Γενική Συνέλευση ότι «παρά τον προφανή παραλογισμό του θέματος» η χώρα του είναι έτοιμη να βρει συναινετική λύση, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε την ταπείνωσή μας και την πρόκληση εσωτερικής αποσταθεροποίησης, που θα οφείλετο σε έναν κακό συμβιβασμό». Η ΥΠΕΞ Condoleezza Rice συναντήθηκε με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας εκ νέου ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν την «όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση» της διένεξης. Ο Υπουργός Άμυνας, Robert Gates θα επισκεφθεί τη «Μακεδονία» την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου αμερικανικών και νατοϊκών διπλωματικών επαφών στα Βαλκάνια. Όπως επισημαίνει, η Biljana Vankovska, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, τόσο η Ελλάδα, όσο και η «Μακεδονία», χρησιμοποιούν το θέμα για να στηρίξουν τη δημοτικότητά τους με εθνικιστικές θέσεις, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί που να έχουν το σθένος για την πραγματοποίηση ενός διαλόγου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβιβασμό. Όπως δήλωσε «το πρόβλημα, το οποίο είχε κρατηθεί στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών, μεταφέρεται σήμερα και απασχολεί όλη την κοινή γνώμη». Στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της «Μακεδονίας», η λέξη «Βουκουρέστι» ακούγεται ως ράπισμα, ενώ υποβόσκουν τα ανθελληνικά αισθήματα.
Η «Μακεδονία» άλλαξε, πέρυσι, το όνομα του αεροδρομίου της πρωτεύουσάς της σε Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, Μέγας Αλέξανδρος, εντείνοντας τη διαμάχη με την Ελλάδα και προκαλώντας την προσοχή του Barack Obama, ο οποίος κατέθεσε ψήφισμα στην αμερικανική γερουσία ζητώντας από τις δύο χώρες την επίλυση της διένεξης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η αλλαγή της ονομασίας παραβίασε τη συμφωνία, που επετεύχθη το 1995, στον ΟΗΕ. Αυτό που κυριαρχεί είναι η εθνικιστική διαμάχη, όπου όλοι οι κάτοικοι σπεύδουν να πάρουν το μέρος ενός εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη γνώμη του κόσμου, ο Obama τάσσεται υπέρ της Ελλάδας, ενώ ο John McCain, υπέρ της «Μακεδονίας».
Η «Μακεδονία» βιώνει μια αναγέννηση της περιέργειάς της για την αρχαία ιστορία της, που τροφοδοτείται από την εθνικιστική ρητορική του πρωθυπουργού Nikola Gruevski.Η Ghazanfar Ali Khan, ηγέτη της φυλής Honza, τον Ιούλιο, ήταν αυτή που προκάλεσε μια έντονη συγκινησιακή αναζήτηση για τους δεσμούς με τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι Honza πιστεύουν ότι κατάγονται από τους Μακεδόνες στρατιώτες, που ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην οκτάχρονη πορεία του προς την Ινδία και παρέμειναν εκεί. Για να στηρίξουν τις απόψεις τους, οι Honza επικαλούνται το ανοιχτό χρώμα του δέρματος και των ματιών τους, και τη λατρεία τους στο Δωδεκάθεο, πριν τη μεταστροφή τους στο Ισλάμ, το 1974.Όταν η βασιλική αποστολή των Honza προσγειώθηκε στα Σκόπια δέχθηκε ένα γοερό βαλκανικό καλωσόρισμα, το οποίο συνοδεύονταν από 20 περίπου άτομα ντυμένα ως στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κρατώντας δόρατα, περικεφαλαίες, ασπίδες και στολές εποχής. Εκατοντάδες επίσης καλοθελητές κραύγαζαν «Μακεδονία», κουνώντας «μακεδονικές» σημαίες. Κάποιοι αναφωνούσαν «καλώς ήλθατε στην πατρίδα»!
Κατά τη διάρκεια της 8ήμερης επίσκεψης η αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό, που προσέφερε 10 υποτροφίες σε μαθητές των Honza για να σπουδάσουν στα «μακεδονικά» πανεπιστήμια. Ευλογήθηκαν από τον «Αρχιεπίσκοπο» Στέφανο, επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης «μακεδονική» ορθοδόξου εκκλησίας. Ο επίσκοπος Πέτρος του Μοναστηρίου, απεφάνθη ότι ο πρίγκιπας «μοιάζει με τον Μέγα Αλέξανδρο», ενώ ένας πολίτης μεταβίβασε στον πρίγκιπα ένα οικόπεδο στην περιοχή της λίμνης Οχρίδα «έτσι ώστε να έχει πάντα ένα χώρο στην πατρίδα του». Ο επίσημος οργανωτής του ταξιδιού ήταν το «Μακεδονικό» Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών 16:9, ένας ιδιωτικός οργανισμός που ίδρυσε η Marina Doichinovska, δημοσιογράφος της τηλεόρασης. (Το όνομα αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, 16:9, ένα χωρίο της Καινής Διαθήκης στο οποίο ένας Μακεδόνας εμφανίζεται ενώπιον του Αποστόλου Παύλου, ικετεύοντάς τον: «Έλα στη Μακεδονία και σώσε μας»).
Η Doichinovska δηλώνει ότι η ομάδα της αποσκοπεί στη διερεύνηση ιστορικών θεμάτων της «Μακεδονίας» και της συνεισφοράς της στον κόσμο. Προσκάλεσε τη βασιλική οικογένεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην κοιλάδα Honza, το 2005, όπου ετοίμαζε την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή της «Macedonium». Όπως δήλωσε οι πολιτικοί ενεπλάκησαν στην καλοκαιρινή επίσκεψη, την τελευταία στιγμή. Αντιμέτωπη με τον πρώτο Honza που συνάντησε, η Doichinovska δηλώνει ότι «ήταν σαν να ξαναβρίσκει έναν χαμένο για χρόνια συγγενή», συμπληρώνοντας ότι «εξέφρασαν τη συγκίνησή τους με έναν τόσο μακεδονικό τρόπο, ώστε είχα την αίσθηση της αποκατάστασης μιας επικοινωνίας που διεκόπη για 2.300 χρόνια».
Στο τέλος της επίσκεψής της ο πρίγκιπας δήλωσε προς τη «μακεδονική» τηλεόραση: «δεν αισθανθήκαμε ότι ήρθαμε σε μια ξένη χώρα», παρομοιάζοντας την τιμή που επεδείχθη στην αποστολή του ως ένα ονειρικό παραμύθι.Χάρτες του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας δείχνουν ότι καλύπτει τα εδάφη τόσο της σύγχρονης Ελλάδας, όσο και της σύγχρονης «Μακεδονίας». Όπως δήλωσε ο Vladimir Nisev, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, μιας ιδιωτικής οργάνωσης των Σκοπίων «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το γεγονός, είναι θέμα γεωγραφίας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε, ωστόσο, να συμφωνήσουμε ότι μόνο μια χώρα διαθέτει τα αποκλειστικά δικαιώματα» στη διεκδίκηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Σε μια φυσιολογική, πολιτισμένη περιοχή του κόσμου, το γεγονός αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να μοιρασθούμε και να είμαστε περήφανοι και όχι να μαλώνουμε γι’ αυτό».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης πόνεσε – στα Σκόπια - αυτό που επανέλαβαν για πολλοστή φορά οι Έλληνες , αυτή την φορά με τα στόματα των στρατιωτών. Ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική.
    Όταν οι Σκοπιανοί περίμεναν στο αεροδρόμιο Μ. Αλέξανδρος στα Σκόπια???? τον όχι και τόσο φτωχό Πακιστανό σαν απόγονο του Μ. Αλεξάνδρου με τους Σκοπιανούς ντυμένους σαν Μακεδόνες ήταν καλά?
    Του γάμου τα καλά είναι σαν ένα δοχείο.
    Στην αρχή έχει μέλι μετά όμως σκατά.
    Τέλειωσε το μέλι για τους Σκοπιανούς…άρχισαν τα σκατά.

    * Βάλτε και το e-mai της εφημερίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]